In de Ondertussen van vrijdag 13 maart vallen mij deze berichten op:

- de belangstelling voor de Chinese en Italiaanse keuken is fiks gedaald sinds de uitbraak van Covid-19, ontdekte Chef's Pencil. Dat blijkt uit de zoekresultaten op Google. Tot voor kort was de Chinese keuken onbetwist wereldkampioen als mensen zochten naar restaurants, afhaaleten of ingrediënten. Maar de afgelopen maand nam het aantal zoekopdrachten met maar liefst 33% af. In Spanje werd 73% minder vaak op Dim Sum gezocht en Japan (-96%) wil helemaal niets meer van Chinees eten weten. Ook niet van de Italiaanse keuken overigens (ook -96%). Wereldwijd daalde de belangstelling via Google voor Italiaans eten met 24%. En dat terwijl het virus toch echt niet via voedsel verspreid wordt, benadrukte de EFSA eerder deze week.

- min of meer onopgemerkt richt het coronavirus 'een bloedbad' aan. In de sierteelsector, schrijft NieuweOogst. Op de bloemenveiling daalden de prijzen deze week met 25%. Was het eerst de verminderde vraag uit Azië en Italië die voor een domper zorgde, deden de strenge maatregelen van het kabinet de handel helemaal de nek om. "De consumptie van sierteeltproducten in landen waar het sociale leven tot stilstand komt, zal sterk afnemen. Anders dan voedsel kunnen de bloemen en planten nu even gemist worden, is de conclusie van veel consumenten," klinkt het. En dus rekent de sierteeltsector op ondersteunende maatregelen van de overheid.

- het is deze week ook nog de week zonder vlees. Reden voor Fairtrade Original en uitgeverij Good Cook een kookboek uit te brengen, dat helemaal draait rondom de 'culinaire vleesvervanger' jackfruit. Niet helemaal toevallig brengt Fairtrade Original sinds een jaar jackfruit in blik op de markt. Er zijn al 200.000 blikken over de toonbank gegaan. Wat kun je zoal verwachten? Vegan pulled pork natuurlijk, maar ook bao buns met in hoisin gewokte jackfruit, frisse jackfruit-koolsalade en smokey jackfruit-gyros met tzatziki. "Genieten van (vrucht)vlees, zonder dat je iets hoeft te missen." (Marketingtribune)

Na de persconferentie gisteren sloeg de paniek toe. Nederland sloeg aan het hamsteren, zowel in de winkel (Algemeen Dagblad) als online (Omroep Brabant). Nergens voor nodig, benadrukken vandaag supermarkten, kranten en autoriteiten in koor (Trouw). We zijn een welvarend land en de bevoorrading loopt gewoon door. Hetzelfde beeld in België: daar moest vandaag zelfs de politie eraan te pas komen om hamsteraars in bedwang te houden (De Standaard). Blijkbaar laten we ons - in een collectieve psychose - niet sturen. Ons reptielenbrein neemt het over, legt psycholoog en gedragstherapeut Martin Appelo uit op de NOS. Dat verklaart de lege WC-papierschappen: "Een van die [overlevings]strategieën is om te doen wat anderen doen. Dus als iemand begint met het inslaan van spullen, gaan anderen dat imiteren. Vanuit het idee: als we allemaal hetzelfde doen, samen staan, zijn we veiliger en sterker tegen de vijand."

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken