Hoofdredacties van Volkskrant en NRC verbieden de positieve Polen-actie van culischrijvers.
Het was zo’n aardig idee van Loethe Olthuis, culiniste van De Volkskrant. Om tegenwicht te bieden aan het Oost-Europeaantje bashen riep zij al haar collega’s op om komende week een recept uit die regio te behandelen. Goed idee, alle culinisten van Nederland deden mee.
Tot de hoofdredacties van NRC en Volkskrant lucht kregen van de actie. Zij verboden hun schrijfsters en schrijvers mee te doen; geen politiek tussen de pannen. De culinisten, meest freelancers, kozen eieren voor hun geld. Geef ze eens ongelijk.
Wat bezielt die hoofdredacteuren? Dichten ze de receptenrubriek zoveel invloed toe dat er ingegrepen moet worden?
Waarschijnlijk is er vooral sprake van geringschatting; eetschrijvers moeten over voedsel schrijven en zich vooral niet overgeven aan vrije meningsuiting.
Dat doen echte columnisten wel. Ook in de Volkskrant en NRC.
Fotocredits: Patelnia
Dit artikel afdrukken
Tot de hoofdredacties van NRC en Volkskrant lucht kregen van de actie. Zij verboden hun schrijfsters en schrijvers mee te doen; geen politiek tussen de pannen. De culinisten, meest freelancers, kozen eieren voor hun geld. Geef ze eens ongelijk.
Wat bezielt die hoofdredacteuren? Dichten ze de receptenrubriek zoveel invloed toe dat er ingegrepen moet worden?
Waarschijnlijk is er vooral sprake van geringschatting; eetschrijvers moeten over voedsel schrijven en zich vooral niet overgeven aan vrije meningsuiting.
Dat doen echte columnisten wel. Ook in de Volkskrant en NRC.
Fotocredits: Patelnia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zolang het recept niet "Szparagi Limburgii, Polską przepis" heet?
Wees nu eerlijk, als het over Italianen zou gaan was er niets aan de hand...
Best jammer, de poolse keuken is héél lekker en mag best wat meer onder de aandacht gebracht worden! Ik heb een poolse vriendin waar ik wel eens wat heb mogen proeven:-) Chlodnitz heette het geloof ik. Een soort Borsjt. En met vlees en groenten gevuld vloerbrood, warm uit de oven! Misschien zouden wat "onafhankelijker" sites bovenstaand idee kunnen overnemen? Waarom niet?? Veel mensen weten niet eens hoe heerlijk die recepten zijn! Hopelijk overheerst de maag de vooroordelen die er niet hoeven zijn. Hier in de Eifel zijn de mensen die zich uit de naad werken meestal polen. Ze worden in deze streek meer uitgebuit dan een Aspergeteelster uit Limburg gedaan zou hebben. Mochten wij ooit bedrijfshulp gebruiken dan weet ik wel wie ik moet vragen en dat zijn absoluut geen Eifelaars, die komen vaak niet opdagen omdat ze gewoon geen zin hebben, luisteren niet, etc. En juist die Eifelaars praten meer dan minachtend over Polen. Op de Polen die ik ken kan je bouwen en verdienen dan ook respect!
Om alvast in de stemming te komen: Poolse site met receptenfilmpjes Spróbuj! Smacznego!
Het is wel een beetje een truttig idee hoor, Jeroen. Doet me denken aan dat idee hier op foodlog, paar jaar terug, om een taart te bakken voor een allochtoon. Of haha, hoe was dat ook alweer? Kreeg Foodlog opeens een tsunami van geenstijlreaguuders over zich heen.
Dat was een idee van mij, Robin. Nooit spijt van gehad en wat er truttig aan was begrijp ik niet.
Heb jaren geleden een stel Polen in huis gehad. Lekker koken konden die lui. Een beetje zwaar, maar zéér smakelijk. Pirogi (ik weet niet of ik het schrijf...), zuurkool met pruimen (je moet er neit aan denken, maar toch vreselijk lekker) en goed gevulde bietensoep met gerookt spek en worst. Smullen met die mannen!
Oeps, dat wist ik dus echt niet meer, Jeroen. Dat taartenidee vond ik niet zozeer truttig, eerder kinderlijk. Schattig bijna.
Maar trek je niets van mij aan, met cynische trutten zoals ik komt er nooit wat van de grond. ;-)
Ben ondertussen wel nieuwsgierig wat nu echt de beweegredenen waren van de redacties om een stokje voor dit poleninitiatief te steken. Ik vermoed ook dat ze gewoon geen zin hadden in "inhoud" in het culihoekje. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen en toch ook weer niet.