De redactie ging op zoek en ontdekte een potje borlotti's op kleur. Kant-en-klare, dachten we. Maar nee, het bleken droge.
Wie weet hoe je borlottibonen kunt koken én op kleur houden? Of kan het niet en zijn het fabeltjes?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Van de week kreeg ik een bonensalade met borlotti's, gekookt, weliswaar beige-achtig roze, maar wel met dat adertje nog zichtbaar. Verse borlotti's dus. Hoe ze waren klaargemaakt weet ik niet precies, maar ik begreep dat ze met alle andere bonen in de pan waren gemikt en gekookt. Zo uit de moestuin.
Iemand geprobeerd te blancheren?
andere kleurfixering kan mogelijk door azijn? Of met lage temperatuur garen? Proberen
Hoedanook: van de borlotti's voor mijn artikel van vorig jaar heeft één peul de winter doorgebracht in mijn keuken. Er zaten zes bonen in, geplant in het voorjaar, drie werden groot. Ik heb nu enkele kilo's borlotti's voor binnen een paar weken (ze zien er nog wat groen uit). Voor wie, net als ik, geen groene ambitie heeft, was dit een makkelijke winst (foto naar Dick onderweg). Als hun tijd gekomen is zal ik een experimentje wagen.
Nick, toen ik ze drie jaar geleden in de tuin had, kookten we ze vers heel kort, en dan bleven ze rozig gemarmerd, maar niet zo frappant als die uit Middelburg dit wekeend, heb daar toen geen foto van gemaakt. Wel van de verse peulen en bonen. Hartverwarmende bonen zijn het!
Borlotti weet ik niet, maar ik had Spaanse zwarte bonen die zwart afkookten, maar in Nederland verder gekweekt kookten ze paars af.
Stomen of hete lucht garen in de oven (langer maar wel onder 100oC), wel een klein bakje water erbij tegen uitdrogen.