Hoe krijg je een vegetarische of vegan worst met een overtuigend mondgevoel? Door vanuit natuurkundige principes te denken en die toe te passen. Betrek daarom fundamentele wetenschappers op het gebied van polymeren (lees: plastics) en vraag hen hun inzichten en kennis om te zetten in toepassingen voor levensmiddelen.
Neem 3 worsten van dezelfde fabrikant (eentje met vlees, een vegetarische met toegevoegd ei-eiwit en een puur plantaardige) en onderwerp die aan een 'stresstest' die de fysische krachten in de mond nabootst. Dat betekent rustig in de mond, samendrukken, uittrekken en wrijving door kauwen. Vleesworst blijkt makkelijker te glijden en elastischer te zijn dan vegaworst. Dat komt doordat de vetten en de eiwitten in vlees op moleculair niveau 'vrijer' beschikbaar zijn dan die in plantaardige eiwitstructuren van vervangers.
Die achterstand valt op te lossen door méér vaste plantaardige vetten voor betere wrijvingseigenschappen en meer zonnebloemeiwitten, want die zijn relatief het meest elastisch onder de plantaardige eiwitten. Toen ze hun advies formuleerden wisten de onderzoekers (nog) niet dat de oorlog in Oekraïne de beschikbaarheid van zonnebloemproteïnen zou beperken. Ook hielden ze geen rekening met de toenemende afkeer van ultra processed foods.
Neem 3 worsten van dezelfde fabrikant (eentje met vlees, een vegetarische met toegevoegd ei-eiwit en een puur plantaardige) en onderwerp die aan een 'stresstest' die de fysische krachten in de mond nabootst. Dat betekent rustig in de mond, samendrukken, uittrekken en wrijving door kauwen. Vleesworst blijkt makkelijker te glijden en elastischer te zijn dan vegaworst. Dat komt doordat de vetten en de eiwitten in vlees op moleculair niveau 'vrijer' beschikbaar zijn dan die in plantaardige eiwitstructuren van vervangers.
Die achterstand valt op te lossen door méér vaste plantaardige vetten voor betere wrijvingseigenschappen en meer zonnebloemeiwitten, want die zijn relatief het meest elastisch onder de plantaardige eiwitten. Toen ze hun advies formuleerden wisten de onderzoekers (nog) niet dat de oorlog in Oekraïne de beschikbaarheid van zonnebloemproteïnen zou beperken. Ook hielden ze geen rekening met de toenemende afkeer van ultra processed foods.
Zonnebloemeiwitten worden het niet, er is al een tekort voor de olie....zegt men........vraag me af waar de oogst van vorig jaar gebleven is, maar goed.
Buiten dat om moeten er weer allerlei 'toverkunsten' uitgehaald worden om een 'op voedsel lijkende substantie' zo echt te laten lijken dat de consument denkt dat ie een saucijs eet, maar geen idee of het wel gezond voor het lijf is............
Astrid Spijkers "vraag me af waar de oogst van vorig jaar gebleven is, maar goed."
Die ligt voor een groot deel nog in/nabij de havens van Odessa of Marioepol.
Wat betreft artikel: "Ook hielden ze geen rekening met de toenemende afkeer van ultra processed foods."
Dus: eet worst wanneer je vlees wil en een wortel wanneer je plantaardig wenst te eten.
Onderzoekers geven advies. Mijn advies, ontwikkelaars geven advies aan onderzoekers.
#2: terwijl het in Frankrijk altijd VOL staat met zonnebloemen????????????? Gaan zij die eerst helemaal naar rusland/oekraine sturen dan? Dat is goed voor het milieu.......Die tekorten is gewoon onzin, er zijn zat plekken op aarde, zelfs in EIGEN land, waar we dergelijke dingen ook kunnen kweken en bewerken, maar alles moest maar naar het buitenland omdat het zo lekker goedkoop is. Gevolg is dat we ineens niks meer in eigen land kunnen maken, behalve wat aardappels en uien kweken...........
Overigens, hoelang duurt het voordat de oogst van zonnebloempitten verwerkt is tot olie? Augustus de bloemen oogsten, liggen ze dan werkelijk 7 maanden ergens te wachten?
Voor de olie heb je speciale zonnebloemen nodig, dus dat Frankrijk vol staat met zonnebloemen zegt op zich helemaal niets.