De wetenschappers, 62 voedingswetenschappers en toxicologen om precies te zijn, zijn het er over eens dat het allergrootste gevaar schuilt in een ongebalanceerd dieet als grootste risico voor de gezondheid.
Ruim 2000 consumenten lieten weten dat zij milieuverontreiniging in het algemeen als grootste voedselrisico zien. Op de tweede plaats komt een ongebalanceerd dieet. Op de derde plaats komen residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit. Die angst zorgt er misschien wel voor dat mensen groente en fruit uit hun dieet gaan weren, waardoor dat ongebalanceerde dieet weer ontstaat. En dat terwijl maar liefst 75% van de wetenschappers aan geeft dat zij een verwaarloosbaar tot klein risico verwachten van die 'residuen', zoals restjes bestrijdingsmiddel sjiek worden genoemd.
Verbazingwekkend aan dit verhaal is dat in 1985 al eens hetzelfde is geconstateerd, maar dat er nog niets is veranderd aan de zienswijze van beide groepen. Vierentwintig jaar geleden was het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen – ik noem ze gewoon bestrijdingsmiddelen – beslist groter dan nu. Veel middelen hebben inmiddels hun toelating verloren en zijn vervangen door nieuwe, intelligente middelen en biologische of zogenaamde ‘geïntegreerde’ bestrijding die zelfs nauwelijks meer zorgen voor residuen. Consumenten hebben dat dus niet opgepikt.
Hier ligt een taak voor voorlichters die gewoon laten zien hoe het zit. Helaas zijn ze zeldzaam.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Consumenten zijn angsthazen.
De overheid geeft veel geld uit om bestrijdingsmiddelen verdacht te maken met de campagnes voor biologisch, eigenlijk heel logisch. Hoe kun je daar als producent van landbouwgif tegenop-voorlichten?
Het heeft me altijd verbaasd dat de Nederlandse Tuinbouw het nooit heeft aangedurfd om campagne te voeren voor schone producten. Een LEI-rapport uit 2004: een Spaanse teler gebruikt per kilo eindproduct 16 tot 26 keer zoveel middelen als een Nederlandse. In de supermarkt kan je precies zien waar producten vandaan komen.
Als ik onszelf even mag citeren;) "Uit de meetgegevens van de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt 6% van alle geïmporteerde groente en fruit boven de wettelijke norm te zitten. Groente en fruit van Nederlandse teelt voldoet bijna altijd: slechts 1% zit boven de wettelijke norm. Een steekproef van TNO laat heftiger resultaten zien. In 2007 onderzocht TNO acht stukken fruit, gekocht in de supermarkt waar leden uit het Europees Parlement inkopen doen. Ze vonden 28 soorten landbouwgif, waarvan 3 soorten zenuwgif en 10 kankerverwekkende stoffen. Overigens worden de Europese regels steeds strenger en in januari 2009 zijn 25 zeer omstreden middelen verboden." Maar feit blijft dat we 200 miljoen kilo van die middelen gebruiken. Meer info en bronnen staan in Keet Smakelijk (kook-kijken info boek over gezond eten voor gezinnen) dat ik samen met Laura Schreef en bronnen + links over landbowugif vind je op de site keetsmakelijk.nl
Consumenten wijzen in eerste en derde instantie een oorzaak buiten hun eigen verantwoordelijkheid aan. Dat is heel menselijk.
Wetenschappers communiceren van zich af: zíj hebben een ongebalanceerd dieet, dus zíj doen het fout. Dat is lekker gemakkelijk.