We worden er gek van. Die bak moet gegeten worden. Acht keer in de week moet er iemand aan geloven. Anders schiet het te ver door. Buren durven niet meer open te doen. En je moest eens weten wat het zou moeten kosten, want het is biologisch. Nou ja, niet gecertificeerd natuurlijk, maar het krijgt biologische mest, alle aandacht en trots en blijft daarom onbespoten.
Maf, dat de buren niet snappen dat ze allemaal net zoiets maar dan wat anders moeten planten. Een gewasje of 10 en hier en daar een stel kippen met
Burenruilhandel is een feest. Je eet gratis, super vers, gevarieerd en er is geen vierkante centimeter extra landbouwgrond voor nodig al zullen tuinders, telers en eierboeren er niet blij mee zijn.
Ervaring met plagen van 60x60 en ruilhandel?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het plantje op de foto lijkt verdacht veel op grote zandkool, die ook wel wilde rucola genoemd wordt. Is trouwens geen naaste familie van elkaar, rucola heeft witgeaderde bloemetjes, die trouwens verrukkelijk smaken, grote zandkool heeft gele bloemetjes. Grote zandkool komt op veel plaatsen voor, in de duinen en in steden.
Laat het maar eens bloeien om de proef op de som te nemen. En grote zandkool is inderdaad veel sterker van smaak, maar wordt beslist niet heter in de loop der jaren.
Door een beperkte achtertuin, die ook door anderen (lees: de kinderen!) wordt bevolkt, zijn we gaan kijken naar een manier, om toch iets te kunnen planten wat eetbaar is.
Daartoe heb ik een aantal pallet-bakken in 2-en gedeeld, en in de tuin een soort border aangemaakt. 4 bakken uiteindelijk. 1 met 4 aardappel-planten, een met krulsla, een met wortel, een met rucola en bieslook. De rucola en bieslook hebben inmiddels het veld geruimd voor een courgette plant, overigens. Daarnaast nog in plantenbakken komkommer en tomaat. En uiteraard diverse potjes met kruiderij.
Biologisch, ultravers, en spotgoedkoop!
Volgend jaar weer!
@Anna. Aardig idee maar voor de ruilhandel die je beschrijft moet je wel buiten wonen en dan nog. Je moet ook mensen in je omgeving kennen die daar hetzelfde over denken en andere dingen telen die jij ook waardeert. Maarten 't Hart slaat het surplus van zijn moestuin op in zijn diepvries omdat hij niet kan weggeven aan anderen (of ruilen). Veelal wordt het surplus te koop gezet op een tafeltje aan straat. En als je jouw lekkere rucola wilt ruilen tegen bijvoorbeeld courgettes, dan moet je wel iemand kennen die genegen is kleine courgettes (van niet meer dan 100 gram)voor je af te snijden. Ik ken nog steeds geen courgettetelers die dat doen, de meesten laten ze doorgroeien omdat er dan veel opbrengst is. Maar dan is het fijne van de smaak en structuur van een courgette allang verloren. Hetzelfde geldt voor de tuinbonen, sommige slasoorten en ga zo maar door. Wat de rucola betreft, ken ik het probleem heel goed. Ik zaaide het ooit aan straat in een richeltje voor mijn huis in de stad. Hele bossen groeien er nu in alle richels van de stoepstenen, de buren waren er niet blij mee, aten het niet vanwege passerende honden en auto's, ik wied het meeste weg en wat bij mij op de stoep staat laat ik merendeels doorschieten vanwege de gele bloempjes die je opvrolijken. Dat het pittiger wordt met de jaren komt denk ik omdat het terugzakt naar het oorspronkelijke wilde type. Langs de Noordzeekust groeit het overal, elke ordinaire parkeerplaats is omringd door rucola, juist daar waar de honden plassen, groeit het uitbundig.Ik leerde het zo'n 25 jaar geleden kennen in Zuid-Italie waar de 'vrouwtjes'het altijd langs de bermen snijden met nog allerlei andere groene kruiden en blaadjes.(Vervolgens krijgen de gasten in hun trattoria die rucola en andere kruidjes geserveerd in de gemengde sla, bella bella fresca; dus het valt allemaal wel mee, die effecten van autodampen en plassende honden op de sla.) Terug in Nederland zag ik rucola opeens overal groeien omdat ik er oog voor had gekregen. Persoonlijk vind ik geven leuker dan ruilen want met ruilen moet er altijd een huilen. En in die zin vind ik iets krijgen ook veel leuker. Minder zaaien helpt ook de problemen van het surplus op te lossen, dan is er ruimte voor meer varieteit. Maar hier spreekt niet een moestuinbezitter, alhoewel ik op het ogenblik de zorgen en geneugten van een moestuin tijdelijk heb overgenomen.Grote rijkdom in de zin dat je verse spullen kunt eten, maar er gaat erg veel tijd in zitten heb ik gemerkt. In foodlog trouwens ook maar het brengt interessant nieuws en informatie naar boven dus welbestede tijd. Zelfs als het damesbladeninformatie is waar Klootwijk zich zo aan ergert.En als hij zich ergert wordt hij pas echt leuk om te lezen.
Jopie, dat zou spectaculair zijn! De plant begon zijn leven nl. als rucola, die voor de gein meekwam uit een tuincentrum. Het spul zaaide zich nogal uit vanwege de bloemen die idd heel lekker zoetig en kruidig smaken. Maar zou na al die jaren de rucola dan het veld geruimd hebben en een stiekeme zandkool zijn plaats hebben ingenomen? En dat hier, midden in Amersfoort.
Ik knijp de bloemen er tegenwoordig altijd uit. Maar laat er nu eens een paar gaan om dat wondertje te aanschouwen.
Zandkool had ik nog nooit gehoord.
Hier spreekt men van zeeraket Het Frans kopieerde dat uit het Nederlands als roquette)