Dat dachten we tenminste, want het blijkt niet waar.
Amerikanen maken graag alles dood. Vlees en groenten moeten worden gewassen in chloorwater, want er mag niets blijven leven. Ze zijn als de dood voor kleine beestjes, goede en slechte. Dus misschien zit er wat overdrijving in. Een ander cultureel perspectief. Misschien moet je dat in je achterhoofd meenemen als je leest hoe de NYT diepvriesmaaltijden testte en constateerde dat de verhittingsvoorschriften op de verpakking leidden tot een verbrandde buitenkant en een nog steeds voedselonveilige kerntemperatuur. Tot vol vermaak valt vervolgens te constateren dat die voorschriften ook nog eens onder de wettelijke vereisten liggen.
Niettemin laat het artikel ook zien waar de schoen wringt. Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw kostten ingrediënten vrijwel niks meer. Dat is het gevolg van de massale landbouw en enorme rendementen die we hebben weten te realiseren. Nu de rest van de wereld ook zijn deel wil, raken wij in de problemen. Ze zijn met vier keer zoveel als wij Westerlingen zodat er te weinig eten komt. Sinds een aantal jaren stijgen daarom de prijzen van landbouwproducten weer. De economische crisis maakt dat de prijzen laag moeten blijven, anders wordt er minder verkocht wordt. De prijsstijgingen kunnen onvoldoende worden doorberekend. En daarom moet er voor het eerst in de na-oorlogse tijd in het Westen bespaard worden op de verwerking.
Nou heb ik ooit begrepen dat de inkoop van grote voedingsmiddelen concerns minder dan 2% van de consumentenprijs bedraagt. Verdubbelen de prijzen, dan is er dus nog altijd meer dan 96% over om op te bezuinigen. Dat is een astronomisch veelvoud van de voedingswaarde die erin zit!
Veel van wat je betaalt, gaat op aan logistiek. Het gemiddelde soepballetje reist een dikke 25.000 km voor het in je opwarmpannetje of magnetron beland. Veel gaat op aan reclame en prijsafspraken met supermarkten. Veel gaat op aan research. Heel veel gaat op aan 'management'. Hoeveel gaat er eigenlijk op aan het echte maken van eten? Misschien is het ook wel verrassend weinig, maar is het weer wel verrassend dat nou juist daar het eerst op bezuinigd wordt.
Het geeft in ieder geval te denken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Het gemiddelde soepballetje rijst'????? Daar word ik zo vroeg op de morgen veel vrolijker van dan de strekking van het verhaal....
Wist je niet dat er meel in zit? Het reist inmiddels weer en is minder vrolijk geworden.
Rijstmeel of zelfrijzend?
Reismeel, want het mag onderweg niet bederven ;-)
Ik ben zo blij dat er af en toe ook eens wat mankeert aan al die voorgekauwde producten.
Uiteraard ben ik het niet eens met kostenbesparing op grondstoffen. Daar dat zie je over het hele spectrum. In deze crisistijden blijft in veel gevallen het management zitten, terwijl er wordt gesnoeid in mensen op de werkvloer.
Even een leuk voorbeeld: Reed Business, je weet wel: de vakbladentak van Reed Elsevier die een paar maanden geleden in de uitverkoop stond, is ook aan het bezuinigen. De directie stuurde begin april alle freelancers een brief waarin zij hen dwongen een korting onder de facturen te schrijven van 10%. Alles ten dienste van bezuiniging in crisistijden. Een tijdelijke maatregel, aldus de directie. Saillant detail: de tarieven laven al meer dan vijf jaar op hetzelfde niveau.
Lijkt dus veel op het spruitenverhaal.
Hoe het afliep? Lees maar op http://www.dejournalist.nl/nieuws/bericht/reed-business-kort-freelancers-met-tien-procent/
Ik heb bedankt voor de eer. Reed was toch al niet mijn beste opdrachtgever