Een paar weken geleden was ik op pad met iemand met een rauw-voedseldieet. Ze is niet hard core. Thee drinkt ze wel, net als gekookte rijst, wat betekent dat je met haar bij de Japanner kunt gaan eten. De gematigde rauwist volgt gewoon de logica dat rauw voedsel vaak meer gezonde stofjes bevat. Die eet niet rauw om het rauw. Ik weet niet hoeveel rauweters er wel hard-core zijn en hun eten nooit warmer laten worden dan 40 graden. Maar ze schijnen er te zijn.
We zijn eerst wat gaan eten bij het Raw Food Café in Amsterdam. Lekkere taart hebben ze daar! Ik realiseerde me dat de bakreacties die appeltaart zo onweerstaanbaar maken, eigenlijk een grote verplatting is. Rauwe taart blaast minder hard in je gezicht, maar is toch een feest. De smoothies die we erbij dronken smaakten wat voorspelbaar naar het groen dat langs de weg groeit, maar evengoed opgewekt vers. rauwisten zijn culinair beter bezig dan de traditionele haverfetisjist.
Dan naar de Noordermarkt, waar twee (!) gespecialiseerde rauwistenkramen zijn. "Kijk dat is de vrouw die op tv vertelde dat ze haar scharminkelige zoontje alleen maar rauw eten gaf!", zei mijn gids. Naar dier kraam gingen we niet. De andere rauwkraam was half een tell-sellachtige demonstratie. In een joekel van een sapmachine werd uit grote pollen gras medicijnbekertjes grassap geperst.
Je kunt die machine ter plekke kopen voor veel geld. Ik heb het sapje niet geproefd, maar het schijnt verschrikkelijk vies te zijn. En dus gezond. De uitdeling had iets religieus. Drink dit gras want dit is mijn lichaam. Er is overigens een armeluisalternatief: je mag het gras ook los kopen en er dan heel lang mee pruimen (niet inslikken!).
De belofte van deze godsdienst is niet een leven na de dood, maar een wat uitgestelde dood. Met raw food zou je gemiddeld zo'n dertien jaar langer leven en je haar gaat ervan glanzen. Iedereen bij de kraam, behalve mijn gids en ik, had een grauwe huid, een levenloze gelaatsuitdrukking en het kwetterend ongeduld dat voortvloeit uit energiearme voeding. En dof haar. Kennelijk is Fructis ook taboe onder minder rekkelijke rauwisten en roeren ze niet eens af en toe een rauw ei in hun shampoo (tip!). Zo gaat het vaak bij geloof: of de belofte waargemaakt wordt, maakt niet zoveel uit, het gaat om het principe. Meedoen is belangrijker dan winnen. Een beter leven is alleen mogelijk door je jezelf ernstig van iets te onthouden. Vlees, seks, bonen, het maakt niet zoveel uit wat.
"Whatever you have to do to have a good time, let's get on with it, so long as it doesn't cause a murder."
Godsdienstvrijheid, zo hoor je vaak, is de basis van onze moderne samenleving. De mens heeft een tendens te willen leven naar regels, gebaseerd op schijnrationaliteit, om zichzelf een plek te geven. Ik denk dat het waar is. Mensen zijn moordlustiger dan honden en hebben dus meer dan een kluif nodig om koest te blijven.
Dit artikel afdrukken
We zijn eerst wat gaan eten bij het Raw Food Café in Amsterdam. Lekkere taart hebben ze daar! Ik realiseerde me dat de bakreacties die appeltaart zo onweerstaanbaar maken, eigenlijk een grote verplatting is. Rauwe taart blaast minder hard in je gezicht, maar is toch een feest. De smoothies die we erbij dronken smaakten wat voorspelbaar naar het groen dat langs de weg groeit, maar evengoed opgewekt vers. rauwisten zijn culinair beter bezig dan de traditionele haverfetisjist.
Dan naar de Noordermarkt, waar twee (!) gespecialiseerde rauwistenkramen zijn. "Kijk dat is de vrouw die op tv vertelde dat ze haar scharminkelige zoontje alleen maar rauw eten gaf!", zei mijn gids. Naar dier kraam gingen we niet. De andere rauwkraam was half een tell-sellachtige demonstratie. In een joekel van een sapmachine werd uit grote pollen gras medicijnbekertjes grassap geperst.
Je kunt die machine ter plekke kopen voor veel geld. Ik heb het sapje niet geproefd, maar het schijnt verschrikkelijk vies te zijn. En dus gezond. De uitdeling had iets religieus. Drink dit gras want dit is mijn lichaam. Er is overigens een armeluisalternatief: je mag het gras ook los kopen en er dan heel lang mee pruimen (niet inslikken!).
De belofte van deze godsdienst is niet een leven na de dood, maar een wat uitgestelde dood. Met raw food zou je gemiddeld zo'n dertien jaar langer leven en je haar gaat ervan glanzen. Iedereen bij de kraam, behalve mijn gids en ik, had een grauwe huid, een levenloze gelaatsuitdrukking en het kwetterend ongeduld dat voortvloeit uit energiearme voeding. En dof haar. Kennelijk is Fructis ook taboe onder minder rekkelijke rauwisten en roeren ze niet eens af en toe een rauw ei in hun shampoo (tip!). Zo gaat het vaak bij geloof: of de belofte waargemaakt wordt, maakt niet zoveel uit, het gaat om het principe. Meedoen is belangrijker dan winnen. Een beter leven is alleen mogelijk door je jezelf ernstig van iets te onthouden. Vlees, seks, bonen, het maakt niet zoveel uit wat.
"Whatever you have to do to have a good time, let's get on with it, so long as it doesn't cause a murder."
Godsdienstvrijheid, zo hoor je vaak, is de basis van onze moderne samenleving. De mens heeft een tendens te willen leven naar regels, gebaseerd op schijnrationaliteit, om zichzelf een plek te geven. Ik denk dat het waar is. Mensen zijn moordlustiger dan honden en hebben dus meer dan een kluif nodig om koest te blijven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ik heb altijd het idee gehad dat grassap ook daadwerkelijk gezond is. is er hier iemand die dat betwist?
Zelfgeplukt gras is niet echt aan te raden zegt het RIVM:
<i>De wandelaar die even uitrust langs de slootkant en daar op een grassprietje kauwt, zou zich mogelijkerwijze kunnen besmetten met leverbot (Fasciola hepatica). In Nederland is dit waarschijnlijk nog nooit gebeurd, maar in Frankrijk hebben mensen zich besmet door het eten van waterkers. Leverbotinfectie is een ziekte die wel bij veel herkauwers voorkomt in Nederland. De leverbot vermenigvuldigt zich in een tussengastheer, het zoetwaterslakje Lymnea truncata. De slak laat 'eitjes' achter op gras. Dieren raken besmet door het eten van dit gras. Dit is voor mensen ook mogelijk.</i>
Het koken van eten is niet alleen ter verbetering (of moet ik verandering zeggen) van de smaak, het gaat ook om het ombrengen van parasieten en ziekteverwekkers.
Dit is al het derde artikel dat ik deze week zie over rawfood, dus zal het wel een echte hype zijn. Afgelopen week in de volkskrant een heel artikel waarin liefhebbers aan het woord kwamen en inderdaad, het heeft veel weg van een geloof. De "gezondheidsdeskundigen" die ook aan het woord kwamen waren er snel klaar mee. Ongezond en af te raden. Kan leiden tot ondergewicht en gebreksziekten. Vooral voor kinderen ongezond. Een aantal groenten is ongekookt giftig (bonen) en anderen worden juist gezonder door ze eerst te koken, omdat alleen dan de goede stoffen vrijkomen.
Wat volgens mij toch ook allang bekend is, dat alleen sla eten ongezonder is. Weliswaar bevat ongekookte groenten iets meer vitaminen, maar je kunt er veel minder van eten, dus per saldo krijg je minder vezels en vitaminen binnen.
Bovendien neemt je lichaam kennelijk lang niet alles op uit rauwe groenten.
Goh, de meeste groenten vindt ik rauw best lekker, soms zelfs beter dan bereidt. Sommige soorten vlees (preparé als bekendste) & veel vis (zoals haring maar ook zalm, tonijn...) zijn rauw prima te eten. Wel op voorwaarde van versheid, ditlaatste is soms moeilijk in te schatten.
Er zijn ook genoeg producten waaraan ik, uit voedselveiligheid, rauw nog niet eens begin: kip, varkenvlees om er eens 2 te noemen.
Of grassap gezond is? Geen flauw idee van, het zal een beetje van de hoeveelheid vitaminen/mineralen enz afhangen. Als het ongezoet is/weinig vetten bevat zou het best wel eens een IKB-logo mogen dragen ;-)
Als het niet te drinken is, dan zijn er ongetwijfeld lekkerder alternatieven.
Bij mijn weten is graan ook een grassoort, en van graan wordt een enorme diversiteit van bieren gemaakt. Bij de varianten met nagisting op fles krijgt men in ieder geval nog wat extra B-vitaminen uit de gist binnen (uiteraard: overdaad schaadt, maar da's met alles).
Als ik het eerst linkje "die vrouw op TV" volg lees ik ook dat men hoofdzakelijk groenten/fruit/noten/zaden eet. Geen vlees/vis/brood/rijst/pasta/kaas en melk. Men is dus zo'n beetje überveganist? Hoe komt men dat aan voedingstoffen die vooral een dierlijke oorsprong hebben? Omega3/6/9, Vitamine D, bepaalde aminozuren.
Nota: kaas van rauwe (ongepasteuriseerde) melk kan en wordt ook geproduceerd. Rauwmelkse kaas en rauwe melk hebben wel een smaak die niet mijn voorkeur heeft.
Als je het linkje "grassap" doorklikt wordt er ook een medicinale werking aan toegeschreven en verkondigd door sommigen. Toeschrijven oké, ieder zijn mening, maar verkondigen? Dit moet wel onderbouwd zijn, anders heet het kwakzalverij. Veel vaker terecht dan onterecht.
Als men grassap gaat googelen komt men ook uit o.a.
http://shop.livingfoods.nl/shop/kieskas-kweekset/losse-producten/eten-tegen-kanker/product_info.php/cPath/22/products_id/65
Een boekje waarin de relatie tussen eten en kanker wordt gelegd. Ik heb dit boekje niet gelezen maar het zal mij niks verbazen als een te grote hoeveelheid van een bepaald soort voedsel wordt genuttigd (eenzijdig eten dus) een grotere kans op kanker geeft. Er zijn ook voedingstoffen bekend waarbij men een relatie vermoedt t.a.v. de remming van tumoren maar omdat de stofwisseling en het afweersysteem dermate ingewikkeld zijn kan men een medicinale werking zelden of nooit hard maken.
Op dezelfde site staat ook datzelfde gras aangeprezen:
http://www.livingfoods-tarwegras.nl/pages/pagina.aspx?id=89f83da5-452d-4b38-9024-a44555f3a112&sm=89f83da5-452d-4b38-9024-a44555f3a112
Hierin staat dat grassap "vrijwel alle" van de 100 bekende elementen bevat. Dus enkele elementen ontbreken, laat staan over de vorm waarin. Bv. aminozuren bestaan uit dezelfde basiselementen (stikstif/waterstof/koolstof/zoorstof meen ik) maar de uiteindelijke verdeling en vorm van de verbinding geeft elk aminozuur zijn specifieke eigenschappen, of "alle aminozuren" in grassap zitten betwijfel ik sterk.
Klein stukje verder staat dat het ook boordevol Chlorofiel. Er staat ook netjes "Het stofje chlorofyl staat bekend om een aantal belangrijke werkingen. Het zou zorgen voor onder andere..." let op de term "zou".
Conclusie: "Grassap zou best gezond kunnen zijn" (maar zeker weten doen we niet).
Hiermee zit ik weer terug op mijn redenering bovenaan. Tijd voor een Duvel met extra vitamine B, die is in elk geval lekker.
Ik geloof niet dat er ook maar een voedingsdeskundige of op het gebied van voeding gespecialiseerde medicus is, die zou durven beweren dat rauw eten beter is dan gekookt. In de laatste vorm halen we er nl. meer voedingswaarde uit.
Of grassap gezond is? Dat is een zinloze vraag. Voeding - het patroon van wat je het hele jaar door eet - bepaalt je gezondheid. Voedsel - bijv. het product grassap - niet.
Een ding is zeker: grassap als voedingspatroon is zonder twijfel ongezond te noemen..