Deze woorden van Binnerts tekende zijn interviewer op:
Ik loop het risico dat enkelen straks rotte vis naar mijn ramen zullen gooien als ik dit zeg, maar in ons land zijn misschien maar tien plekken waar je echt goede vis kunt kopen. In de meeste winkels is de kwaliteit matig en geven ze slecht advies. Ze hebben nauwelijks hele vissen, je vindt er vooral filets. Veel viswinkels zijn meer traiteur dan visboer. Dat is jammer en raar. In elk dorp heb je nog wel een goede slager, en die slacht liever zelf dan dat hij voorgesneden vlees verkoopt.
Als dat waar was, zouden consumenten en dieren gelukkiger zijn.
A. Binnerts komt nooit bij de slager
B. Binnerts komt alleen bij die 10 slagers die nog zelf slachten en geen traiteurswinkel van hun zaak hebben gemaakt
C. Binnerts zegt maar wat om duidelijk te maken dat je voor goede vis meestal ver moet omrijden
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Imko is dan wellicht kort door de bocht, maar de schrijver dezes ook. Tot voor kort was hier inderdaad een slager die nog zelf slachtte en geen lasagne en voorgegaarde spareribs verkocht. Helaas is hij ermee opgehouden (zoon wilde niet in de zaak, te oud, te druk aan het eind van het suikerfeest wat tot opstoppingen in het dorp leidde want men kwam van heinde en ver etc.). Ik moet nu een dorp verder, waar gelukkig wel een nog zelf slachtende slager zit. Zijn tweede vitrine is in de zomer leeg, in de winter liggen er spullen om zelf de Elzasser choucroute te maken. In het dorp aan de andere kant (allebei een km of 6 weg) zit een keurslager. In mijn eigen dorp zit, behalve een slagerij in de supermarkt die ook niet slecht is, maar wel veel oranjespul verkoopt nog een slager die veel prijzen wint met zijn worsten (alhoewel ik die worstconcoursen behoorlijk ondoorzichtig vind), maar die ook veel te veel voorgegaard spul verkoopt. En pasta's en soepen en oranje- en geel gemarineerd en gepaneerd spul. Geef mij maar die zelf slachtende slager hoor. Een viswinkel, die mis ik enorm! Ik moet dus echt kilometers rijden voor vis. Voor goede vis nog veel verder.
In ons dorp slachtte Jan de slager tot voor enkele jaren geleden nog zelf. Toen vertrok zijn knecht. Wel beent Jan nog zelf uit. En ik denk dat dit de korte bocht van Binnert is: hij bedoelt misschien wel uitbenen en portioneren.
Ik vind het bijzonder flauw wanneer mensen roepen dat er maar tien goede visboeren (groenteboeren, slagers, bakkers, osseworstmakers) in het land zijn en dan niet zo attent zijn om die tien te noemen. Daarmee doe je je zaak geen goed. Geef die adressen en dan zal het daar storm lopen en gaan andere visboeren misschien meer hun best doen.
Wie zijn die tien? Ik begrijp dat foodlog ook een adresfunctie als doel heeft. Wie kent een visboer die geen overmatige traiteur is.
Goede visboeren die geen traiteur zijn. Hoezo? Wat een onzin! Ga maar eens kijken bij Simonis in Scheveningen (haven) of Schmidt in Rotterdam (Vastenland). Dat zijn er al 2...
Simonis is behoorlijk traiteur en hij verkoopt best opportunistisch.
Maar goed, nog 8 te gaan dan.
Spaans in Scheveningen (westduinweg) heb ik zelf een goede indruk van, al heb ik ervan nog alleen zijn (elders) koud en warm gerookte haringen gegeten en prima verse makrelen. Ze vertellen dat ze de vis vooral zelf van de afslag kopen. Ze hebben mij beloofd dat ze goede verse sardines kunnen regelen voor in sardinebarbecue.