De laatste maak je van de voorvoet van het rund. Biefstuk komt van de achtervoet en brengt in de regel genoeg op als vers vlees om niet door de vleeswaar gedraaid te hoeven worden.
Als het geen nepper blijkt, zullen we het product uiteraard verhuizen naar het katern product.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Amsterdamse Osseworst wordt al genoemd in 1683 : Osse worsten zijn mede om haar kruidigheid seer goed, dog moeten matig gegeten worden, insondersheid als sy te vet zijn.' De kruiderijen bestaan uit: peper, foelie, kruidnagel, nootmuskaat, soms ook gedroogde salie. Oorspronkelijk gemaakt van 50 % puntborst (vette worst) of naborst (magere worst) en de andere 50 % ander rundvlees. Nu wordt inderdaad het minder verkoopbare vlees van de voorvoeten van eht rund gebruikt. Maar ook het longhaasje is heel geschikt. Aldus Hielke van der Meulen in zijn boek Traditionele Streekproducten uit 1998.
Ik weet niet precies wat het verschil tussen beide AH-producten is, maar volgens mijn ervaring is de biefstukworst een stuk minder vet dan de ossenworst.
Natuurlijk toen ik langs AH kwam even een ossenworst gekocht ter vergelijking met de biefstukworst die ik normaal koop:
Ossenworst: 92 procent rundvlees - Biefstukworst : 96 procent rundvlees
Ossenworst overige ingredienten: voedingszuren (citroenzuur, azijnzuur, E325), zout, zuurteregelaar (E575), kruiden, specerijen, conserveermiddelen (E250, E252), antioxidant (E301), beiten, dextrose, gefermenteerde rijst.
Biefstukworst overige ingrediënten: zout, kruiden, spewcerijen, dextrose, antioxidant (E300), conserveermiddelen (E250, E252), smaakversterker (E621).
Kortom: de ossenworst is een stuk nepper dan de biefstukworst.
Nog even de prijzen:
Ossenworst per kg 13,90 euro, verpakking van 200 gram, 2,78 euro
Biefstukworst per kg 14,90 euro, verpakking van 200 gram, 2,98 euro.
Nieuwsgierigheid: moet een ossenworst nog steeds gemaakt worden van het vlees van een os?
Ossenworst kan kosjer zijn want van de voorvoet. Biefstukworst is gemaakt van de achterkant dus per definitie niet kosjer.
Is dat het verschil?
Wel een stuitend laag vleespercentage overigens.
Bovendien is de echte osse(n)worst gerookt.
@ Anna (echte naam?)
Waarom zou biefstukworst van de achtervoet gemaakt moeten worden? Ossenhaas is niet van os. Biefstuk kan ook van struisvogel zijn. Gelderse rookworst kan in Oss gemaakt worden. Een slavink hoeft niet van vink gemaakt te zijn. Gestampte muisjes niet van muis. Filet Américain hoeft niet uit de VS te komen. Vlaamse frieten niet uit België. Etc.
Er staat een duidelijke ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Namelijk dat je er vanuit mag gaan dat er rundvlees in zit. Verder niets.
Je kunt wel willen dat "biefstukworst" een vaste betekenis moet krijgen. Maar dat moet je dan via de wet proberen te regelen. Voor de rest is taal -helaas, jammer- onderhevig aan de grillen van de gebruikers. Stampvoeten dat gestampte muisjes van muis gemaakt moeten worden is hyperpurisme.
Het is trouwens "ossEworst", zonder "n", lees ik bij de hyperpuristen van Langzaam Eten.