Ik vroeg hem wat hij nou vond van het streven om, per algemene maatregel van bestuur, ons brood minder zout te maken. Daar bleek'ie allang over na te hebben gedacht: 'Alsof je academicus vraagt of hij nog even z'n MAVO wil gaan halen.'
Het probleem zit elders: waarom zit er zoveel zout in vleeswaar? Waarom zoveel in 'processed foods'? En waarom moet de bakker het oplossen?
Ja maar, zegt de advocaat van duivel de beleidsmaker dan, mensen eten nou eenmaal veel brood en daar kun je dus meters maken?
O ja, hebben die beleidsmakers dan verstand van broodbakken?
Ik sprak met hem af, dat ik hem binnenkort interview
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi Dick.Benieuwd naar.
Afgezien van het zoutverhaal wordt er nu al brood van matige kwaliteit gemaakt en geaccepteerd. Het geldt voor talloze producten: de kwaliteit kan zonder problemen worden verminderd, zolang er iets tegenover staat: gemak, prijs, de belofte om heel oud te worden.
De stuurlui aan wal die zeggen dat het beter moet hebben gelijk. Maar ze krijgen het niet.
Het zoutgehalte wat terug brengen zal geen woedende menigte naar het Malieveld brengen.
Zelfs niet vanwege de reusachtige bemoeizucht die hiervoor nodig is.
Blijft een leuke discussie - zout in het brood. Afgezien van de smaak en problemen met bakprocessen / houdbaarheid. Ik ben hier zelf al een tijdje mee bezig en gebruik nu Pansalz. Dit in Finland ontwikkelde zout smaakt uitstekend en de samenstelling zal voor mensen met een neiging tot hypertensie weldadige gevolgen hebben. (Oeps...medische claim!) Zie voor (uitgebreide) informatie www.pansalz.de en in het engels www.nuveda.co.uk/pansalt.htm .
De Finse overheid heeft voedselproducenten gestimuleerd dit zout te gebruiken, binnen hun campagne de dagelijkse zoutinname per hoofd van de bevolking te verminderen. (Afgelopen 20 jaar van 14 gr gedaald tot 10 gr per persoon per dag)Veel Finse bakkerijen gebruiken Pansalz, maar ook de Finse McDonald. Redelijk succes zou ik zeggen. Buiten Finland is in Japan dit zout veel gebruikt en Duitsland is nu in opmars.
Opmerkelijk is dat er van overheidswege veel interesse in de Finse opzet is, we zien bijv. de Zwitserse Bundesamt für Gesundheit (Directionsbereich Verbraucherschutz) in hun rapport "Salzkonsum und Bluthochdruck" van mei 2005 (http://www.scheid-rusal.ch/pansalz_D/pdf/salzkonsum_bluthochdruck.pdf)dit zout specifiek benoemen als succesvol middel in de strijd tegen hoge bloeddruk. (gewoon kille rekensommetjes - 2 gram minder per hoofd van de bevolking levert besparing op van bedragen rond de 800 miljoen in de gezondheidszorg...)
Maar dan komt het conflict met de voedingsindustrie. Bij wat navragen blijkt McDonald in Duitsland niet meer dan 10 cent per kilo zout willen betalen, tja, dan is Pansalz geen optie. Dus bakkerijen moeten echt visie en het geld ervoor over hebben om over te schakelen op Pansalz. Daarnaast is farmaceustische industrie erg gespitst op een gezondheidsclaim door een simpel gepatenteerd zout uit Finland, wat promotie in Duitsland op dit moment behoorlijk in de weg zit.
Bloedruk verlagers is HUN terrein....
Overigens heeft een groep nederlandse wetenschappers een onderzoek gedaan naar dit zout in 1994, verbluffend positief door uitgebreid testen met proefpersonen en grote resultaten in daling van bloeddruk. Toen geldende probleem was de te hoge prijs. Op dit moment voor particulier Pansalz in strooibus van 250 gram verkrijgbaar voor rond de Euro 3,75. (En ik geloof voor industrie in zakken van 25 kilo)
Hernieuwd inzicht in prijsstellingen en gezondheid zal deze in 1994 geponeerde stellingname m.b.t. de prijs inmiddels wel achterhaald hebben.
Zo zie je maar weer, we komen wederom bij de centen uit.....
Pansalz? Ik ben op hun website gaan kijken=
"Es ist eine perfekte Mineralsalzmischung aus den wertvollen Mineralien Kaliumchlorid (28%), Magnesiumsulfat (12%), Lysinhydrochlorid (2%)und Natriumchlorid (57%." (de percenten hen ik erbij gezet van een verdere paragraaf. Dit zijn evengoed elektrolyten en dus verantwoordelijk voor hoge bloeddruk. En het is nog altijd 60% gewoon ZOUT.
Waarom zou je daaraan je geld uitgeven?
Zout is een vals probleem:
opwarming van het klimaat= stijgende nood aan zout
meer sport= meer zout
meer water drinken= grotere zoutbehoefte.
Zweet het spul gewoon uit, man.
Ja Nick, gewoon uitzweten!
Prima bijdrage aan een discussie: vals probleem....
Neem toch eens tijd om dat onderzoek te lezen, gepubliceerd in de British Medical Journal Volume 309 op 13 Augustus 1994.
Heel veel informatie over dit valse probleem!