Alle tijd voor koken in deze tijden, vindt Nick Trachet, Hij gaat aan de slag met een nobele groente, de prei.
Ophokplicht betekent écht koken. Niemand heeft vandaag nog snelle happen nodig, op het overwerkte personeel van de gezondheidszorg na, dat ik hierbij salueer en voor wie ik ook weleens wil koken. 'k Wil het zelf voor de deur komen zetten, zet de lege pot maar terug op mijn dorpel.
Neen, dit zijn de maanden van slow cooking, gewoon omdat het niet snel meer moet.
Bewaren
Om te beginnen halen we alle ingrediënten voor traditionele bouillons in huis: ajuin, wortelen, selder of knolselder, prei, peterselie, eventueel ook rapen.
De meeste van die groenten kunt u voor langere tijd inslaan, ajuin bewaart maanden, selder en peterselie kunnen in een bloemenvaas en dan gaan ze ook lang mee. Ook prei bewaart goed, liggend in zijn witte jasje. Laat dan vooral het groen er niet afsnijden, dat beschermt de prei nog beter. Van al die ouderwetse groenten kun je buiten soep nog heel wat andere fijne dingen bereiden. Neem nu eerst de prei.
Nobel
En nu moeten we er nog snel gebruiken, want binnenkort gaat de bloemstengel ervan opschieten, en dat geeft een heel harde stengel, waar je nog wel bouillon van kan trekken, maar eten, neen. Te taai. Opvallende bloem overigens, die prei.
Een nobele groente, zei ik. Op sommige muntstukken van één pond staat niet de Queen, maar een prei afgebeeld, een gekroonde prei, omdat hij een symbool is voor het prinsdom Wales (naast de rode draak en de daffodil, de paasbloem).
Voor de volledigheid: de andere 'nationale planten' in het Verenigd Koninkrijk zijn de distel van Schotland, de klaver van Ierland en de roos van Engeland. Wat is overigens de Belgische symboolplant? De sanseveria?
Stomen
Hoe nobel prei kan zijn, toont dit eenvoudige voorgerecht: snij de wortelschijf van het wit en haal de verdroogde buitenbladeren weg, schik de preistronken in een stoommandje en laat ze zo'n tien minuten onder deksel boven ziedend water hangen, lichtjes bestrooid met zout. Als ze zacht zijn (prik er even in), laat je ze gewoon koud worden.
En dan is er de preitaart, in onze streken bekend lang voor er hier sprake was van quiche uit Lotharingen of Napolitaanse pizza. De Fransen hebben zich het recept toegeëigend als flamiche picarde. Er bestaat ook een flamiche van de stad Dinant, maar die is helemaal anders en zonder prei.
Preitaart
Maak een kruimeldeeg met 150 gram bloem, 75 gram boter, een scheutje water, een mespuntje bakpoeder en een snuifje zout. Kneden tot een glad deeg en gedurende minimaal een half uur laten rusten.
Laat 100 gram gerookte spekjes uitzweten in de pan. Snij ondertussen drie preiplanten in schijfjes en laat die smelten bij de spekjes tot ze zacht zijn.
Haal de pan van het vuur, laat wat afkoelen en meng er 150 gram vette plattekaas bij, goed geklutst met drie eieren. Vergeet geen peper (zout zit in het spek)!
Rol dan het deeg uit, vlij het in een taartvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Stort het preimengsel erin en steek in de oven gedurende een half uur (180-190 °C). Serveer warm of koud. Smakelijk.
Dit artikel afdrukken
Neen, dit zijn de maanden van slow cooking, gewoon omdat het niet snel meer moet.
Bewaren
Om te beginnen halen we alle ingrediënten voor traditionele bouillons in huis: ajuin, wortelen, selder of knolselder, prei, peterselie, eventueel ook rapen.
De meeste van die groenten kunt u voor langere tijd inslaan, ajuin bewaart maanden, selder en peterselie kunnen in een bloemenvaas en dan gaan ze ook lang mee. Ook prei bewaart goed, liggend in zijn witte jasje. Laat dan vooral het groen er niet afsnijden, dat beschermt de prei nog beter. Van al die ouderwetse groenten kun je buiten soep nog heel wat andere fijne dingen bereiden. Neem nu eerst de prei.
Op sommige muntstukken van één pond staat niet de Queen, maar een prei afgebeeldVan prei (Allium porrum) las ik bij sommigen dat er al eens ‘op neergekeken' wordt. Ik zou niet weten waarom. Integendeel, prei is een van de nobelste der groenten. Met een pedigree van hier tot in Sumerië. Ook de piramidebouwers leefden op prei en ajuinen.
Nobel
En nu moeten we er nog snel gebruiken, want binnenkort gaat de bloemstengel ervan opschieten, en dat geeft een heel harde stengel, waar je nog wel bouillon van kan trekken, maar eten, neen. Te taai. Opvallende bloem overigens, die prei.
Een nobele groente, zei ik. Op sommige muntstukken van één pond staat niet de Queen, maar een prei afgebeeld, een gekroonde prei, omdat hij een symbool is voor het prinsdom Wales (naast de rode draak en de daffodil, de paasbloem).
Voor de volledigheid: de andere 'nationale planten' in het Verenigd Koninkrijk zijn de distel van Schotland, de klaver van Ierland en de roos van Engeland. Wat is overigens de Belgische symboolplant? De sanseveria?
Stomen
Hoe nobel prei kan zijn, toont dit eenvoudige voorgerecht: snij de wortelschijf van het wit en haal de verdroogde buitenbladeren weg, schik de preistronken in een stoommandje en laat ze zo'n tien minuten onder deksel boven ziedend water hangen, lichtjes bestrooid met zout. Als ze zacht zijn (prik er even in), laat je ze gewoon koud worden.
En dan is er de preitaart, in onze streken bekend lang voor er hier sprake was van quiche uit Lotharingen of Napolitaanse pizzaEén stronk op een bord met een vinaigrette of hollandaisesaus. Chic hoor. Preisoep met gebakken croutons hoef ik allicht niet voor te stellen. Maar allure heeft die soep zeker (geen aardappel gebruiken!).
En dan is er de preitaart, in onze streken bekend lang voor er hier sprake was van quiche uit Lotharingen of Napolitaanse pizza. De Fransen hebben zich het recept toegeëigend als flamiche picarde. Er bestaat ook een flamiche van de stad Dinant, maar die is helemaal anders en zonder prei.
Preitaart
Maak een kruimeldeeg met 150 gram bloem, 75 gram boter, een scheutje water, een mespuntje bakpoeder en een snuifje zout. Kneden tot een glad deeg en gedurende minimaal een half uur laten rusten.
Laat 100 gram gerookte spekjes uitzweten in de pan. Snij ondertussen drie preiplanten in schijfjes en laat die smelten bij de spekjes tot ze zacht zijn.
Haal de pan van het vuur, laat wat afkoelen en meng er 150 gram vette plattekaas bij, goed geklutst met drie eieren. Vergeet geen peper (zout zit in het spek)!
Rol dan het deeg uit, vlij het in een taartvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Stort het preimengsel erin en steek in de oven gedurende een half uur (180-190 °C). Serveer warm of koud. Smakelijk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vreemd, de foto lijkt in niets op het recept dat ik beschrijf.
Ui en prei. De eenvoudige werkmanskeuken kon vroeger niet zonder. Prei bleef lang staan tot de vorst, maar als de tuin werd omgespit, dan werden ze in een bosje bij elkaar in de grond gezet.
We gaan je bovenstaand gerecht eens maken..
Preiprol.
Prei koken met een stuk verse (slagers)worst (geen supermarkt worst !) er bij. De worst aanprikken; wordt dan wat magerder en de prei wint aan smaak. In het overtollig vocht apart de patatten koken. Prei afgieten, maar wat vocht bewaren; prei met patatten stampen, niet te fijn. Houd de worst in het vocht warm.
Bak gerookte spekjes uit. Zorg voor een ei de man; dooier mag zacht zijn.
Schep de preiprol in een diep bord; leg er de worst bij; de spekjes gaan boven op en het ei torent er dan nadien ook op. Prak spekjes en ei door de prol.
Zeer 'rijk' eten voor de gewone man vroeger.
Zomers prei-gerechtje:
Snij prei (ook het jonge groen en geel) zeer fijn in ringen; duw de ringen uit elkaar (zand) en spoel in een bassin water, en zwier ze nadien uit buiten in een theedoek. Maak zelf een wat stevige mayonaise (geen vieze frietsaus van Calve !).
Koop goedkope gekookte nepham (aan elkaar gelijmd varkensvlees), echte mooie slagersham moet je daar niet voor gebruiken..., snij dat in fijne repen en dan in korte stukjes. Meng de rauwe prei met de mayonaise, ham, een klein blikje uitgelekte erwtjes, en wat peper en zout. Naar eigen smaak eventueel wat kerry-poeder toe; wij doen er een heel klein beetje cayennepeper er door. Serveer het in een schaaltje met eventueel met plakjes hard gekookt ei.
ps. Namen tijdelijk voor grote ofshore projecten Yugoslaven (*) aan; uitstekende pijpfitters, en... niet goedkoop, maar zeer harde ervaren werkers, die hun plan trokken. Trokken van project naar project; kon je tegen normaal loon niet in dienst houden.
Die aten een rauwe ui als een appel... Ook eens geprobeerd, maar dat was niet te harden.
Waren geraffineerde spaarders. Lieten trots foto's van kasten van landhuizen thuis zien.
Kregen voldoende geld voor een eenvoudig hotel of pension, maar huurden ergens een caravan met 3-4 man, of... gingen alleen in de kost bij een alleenstaand vrouwtje dat ze oppikten in een bar, dat voor hen kookte, de was deed en nog iets.., en vertrokken dan met de noorderzon.
Paar keer meegemaakt dat op kantoor een huilend vrouwtje stond.
En dat niet vanwege een ui pellen...
Tja, wat moet je dan ?
Een zakdoekje geven.