Ze presenteerden de resultaten van de Food Waste Challenge. In 6 weken tijd verspilden de 100 deelnemende restaurants - van snackbar tot sterrenrestaurant - 21% minder voedsel. Dat deden ze door kleinere porties te serveren, de menukaart in te korten en meer op bestelling te werken. De Rabobank becijferde dat van het eten dat we in Nederland weggooien, 2 miljoen ton per jaar, 14% afkomstig is uit de horeca. Minister Schouten wil de totale voedselverspilling in Nederland in 2030 halveren. Voor de horeca komt dat overeen met een reductie van de voedselverspilling tot 30,5 miljoen kilo in 2030. Dat betekent een potentiële kostenbesparing van €291 miljoen en een reductie van 60.500 ton CO2-uitstoot. De resultaten van de challenge tonen aan dat dit haalbaar is, schrijft de bank.
Foodybag
Minister Schouten onthulde op de Horecava ook het nieuwe #verspillingsvrij-logo en de foodybag-campagne. Met een sticker op het raam of menukaart kunnen restaurants duidelijk maken dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling en zo gasten uitnodigen eten mee naar huis te nemen. In een foodybag dus. Volgens minister Schouten dekt dat de lading beter en klinkt het leuker dan 'doggybag'. Die wint overigens aan populariteit, ontdekte Natuur&Milieu in het jaarlijkse onderzoek naar doggybags. Bijna de helft (46%) van de respondenten heeft al een doggybag aangeboden gekregen na het eten in een restaurant. Vijf jaar geleden was dit nog 27%.
Tijdens de Horecava lanceerde minister Schouten het #verspillingsvrij-logo voor horeca en de foodybag campagne, onderdelen van een grootschalige aanpak in de horecasector om #voedselverspilling tegen te gaan. Meer lezen? https://t.co/9nAc3NhREq pic.twitter.com/K8rU7vC8Rk
— Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (@minlnv) January 13, 2020
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik weet niet of alle horeca zich daar bewust van zijn #1. Er zijn wel tools om dit te meten. Zo stond vorig jaar het bedrijf Zero Food waste op ons Digital Food congres. Zij hebben met AI een beeldherkenningstechnologie gemaakt die precies in kaart kan brengen wat en hoeveel er wordt weggegooid. Een camera boven de prullenbak en een weegschaal eronder.
We schreven er vorig jaar een artikel over.
De huidige mensheid krijgt per week zo’n 5 gram micro en nanoplastic binnen middels het dagelijks eten. Minderen voor de slanke lijn is zowiezo een goed ding. Hondenzakjes kan je beter maar niet om vragen; minder plastic.
Wouter #1 : "Wat wel besteld wordt eten ze niet helemaal op en kunnen ze mee naar huis nemen. Waaruit bestaat dat dan? Wie heeft hier ervaring mee?"
Dat bestaat uit wat er op je bord lag. Ik had eens een halve gegrilde kip erop liggen (een kleinere portie kon ik niet bestellen), waarvan ik nog niet eens de helft had opgegeten. Dus dat kreeg ik mee met de rest. Ook een keer een deel van een pizza.
Ze leggen het er wel netjes in; ze kieperen niet zo maar het bord leeg.
Buffetten afschaffen! Die leiden inderdaad tot meer verspilling dan individueel bestelde maaltijden in restaurants. Dat laatste is waarschijnlijk een verwaarloosbare fractie van het totale verspilde voedsel. 21% van 14% van 2 miljoen ton is nog geen 60.000 ton, dus de antiverspillingsmaatregelen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Waar gaat die overige 1,94 miljoen ton verloren?
Getallen en percentages. Maar geen enkele aanwijzing geven Rabobank, Natuur&Milieu; en andere betrokkenen voor wat dan precies wordt verspild. Uit de proef met honderd restaurants blijkt dat inkorten van de menukaart helpt. Dat betekend dat er teveel in de koelkast ligt wat niet door gasten wordt besteld.
Maar dan. Wat wel besteld wordt eten ze niet helemaal op en kunnen ze mee naar huis nemen. Waaruit bestaat dat dan? Wie heeft hier ervaring mee?
Toen ik een paar varkens hield haalde ik elke ochtend vroeg een beetje en soms veel 'swill'. Mocht officieel niet. Keukenafval uit een restaurant verderop. Het was fantastisch veel als er een partij geweest was, bruiloft of zoiets, met een buffet. Van zo'n buffet bleef veel over, maar het hele gezelschap had er een avond lang overheen staan rochelen, het zou onverantwoord geweest zijn om het aan de Voedselbank te doneren. De varkens waren steeds razend enthousiast als er gisteren feest was geweest.
Terug naar het bericht hierboven. Waarom getallen en percentages en niet de friet?