0
Fotocredits: Breakfast buffet, Håkan Dahlström, via Flickr

Flash VoedselketenMinder voedselverspilling door minder buffetten, klanten laten vragen en doggybags

Drie ontbijtbuffetten op één locatie, dat is vragen om voedselverspilling. Dat ontdekte Paul Dingjan, chef van Hilton Rotterdam. Het Hilton deed mee met de verspillingsvrije challenge van de Rotterdamse beweging Het Nieuwe Nassen.

Door met de slimme voedselmonitor 'Orbi' van Orbisk hun weggegooide voedsel te fotograferen, wegen en registreren, krijgen de deelnemers zicht op wat er aan voedsel wordt weggegooid. Het Hilton bleek €10.000 in een half jaar weg te gooien. "Wat wij verspilden was bijzonder veel. In zes maanden tijd hebben we 1.534 kilo minder voedsel weggegooid. Durven verminderen, was één van de sleutels,” zegt Dingjan in FoodInspiration.

Terug van 3 ontbijtbuffetten naar eentje, dus. En klanten opvoeden: niet gewoon een mandje brood op tafel zetten, maar vertellen dat ze altijd bij mogen bestellen. Vergeet bovendien de doggybag niet. Bij Trattoria Sophia wordt er zo al bijna 20% minder verspild.

Nog altijd blijkt dat in de horeca zo'n 58% van de voedselverspilling aan 'overproductie' ligt. Eten dat moet worden weggegooid omdat buffetten te rijk gevuld zijn. Nog eens 25% blijkt verspild te worden in de vorm van 'bordenwaste': eten dat terugkomt met de borden, omdat de gasten het niet op kregen. Snijverlies maakt 13% van de verspilling uit en fout koelkastmanagement 4% - dat is eten dat rechtstreeks vanuit de koeling wordt weggegooid omdat het te lang is blijven liggen.

Hilton Rotterdam bespaarde 10.000 euro door meting voedselverspilling , 31 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.