Waartoe dient de meeuw? Een onzinnige vraag. Zoals die over de mens en waar dat (het mens) of die (de mens) toe dient. Onzinnig, maar het is me geleerd me af te vragen waar planten en dieren toe dienen. Biologieles. Er worden verbanden gelegd. De bij dient de bloem. En uiteindelijk dient alles Allah.
Ik leerde van nuttige dieren die afval eten en aldus ons helpen de boel schoon te houden. Nooit las en leerde ik van dieren en planten die nergens toe doen, die geen nut hebben en alleen maar bestaan. Zoals meeuwen.
Ik denk dat meeuwen volmaakt nutteloos zijn.
Meeuwen zijn er altijd. Ook ver op zee. Ze weten wanneer je vist en al moeten ze er uren voor vliegen, ze zijn op tijd. Als je vist heb je bijvangst en wat je overboord zet eten ze op. Ik heb het meegemaakt overal waar ik was met vissers op zee. Geen meeuw te bekennen, tot je de netten in haalt. Dan zijn er duizend.
Vorige week vrijdag voer op de Waddenzee een kotter uit met journalisten aan boord. Het was om ze te laten zien hoe garnalenvissers te werk gaan. Ik heb het vaker mogen beleven maar kan er niet genoeg van krijgen, als het kan ga ik weer mee. Telkens zie ik iets wat ik niet eerder zag.
Nederlandse garnalenvissers hebben een zeef ontwikkeld die een groot deel van de bijvangst sorteert en levend overboord helpt. Ik zag deze keer veel jonge wijtinkjes tussen de garnalen, springlevend. Eerste gedachte: dat kunnen dikke wijtingen worden, zet ze terug. Tweede gesmoorde gedachte: je zou ze in z'n geheel kunnen frituren, als spiering, dat moet heel lekker zijn.
Ze gingen levend en levendig overboord. Maar niet één ontkwam aan de meeuwen. Duizend meeuwen achter de boot. Hoezo levend overboord zetten van bijvangst?
Wie heeft ooit meeuw gegeten? Zijn ze echt niet lekker?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zelf heb ik geen meeuw gegeten, maar ik heb ooit een ex-kottervisser gesproken die wel op meeuwen jaagde, met behulp van een jeneverfles-vol-water mepten ze de opdringerige meeuwen neer. Maar ze waren tanig en tranig en niet lekker.
Wat was ook al weer de natuurlijke vijand van de meeuw?
Nooit iets goeds gehoord over het eten van zeemeeuw, Wouter.
Ik heb in Torshaven (Faeroer)wel de eieren van bepaalde meeuwensoort in de supermarkt zien liggen(ingepakt onder folie op zo'n piepschuim schaaltje!).
De enige die enthousiast over meeuwenvlees schreef, was Alain Bombard in 1952, maar die dobberde dan ook negentig dagen in een rubberboot over de Atlantische met alleen maar dorades en vliegende vis als rauwkost.
Nooit gegeten (staat dat sowieso ergens op de kaart?!) Met de duif op nr 1 van de Haagse irritatie op vogelgebied, met name van visvijverhouders. Ik word wel vrolijk van die lachende meeuwen.
Wouter, nooit geweten van meeuwen eten,maar dat wist ik ooit ook niet van inktvis,nog later niet van ons kinderbeestje,de cavia.
Zaterdagj.l.viel ik midden in een uitzending op de radio,waarin werd gezegd,dat er op dit moment een overschot aan grijze eekhoorntjes zijn,een ware plaag,naar ik begreep,in Engeland.Ze worden nu gegeten.Het smaakte goed.
Er werd nog gevraagd,hoe ze op de barbeque smaakten.Nog geen ervaring mee,was het antwoord.Uitproberen.
Ik weet,koe of eekhoorn,in principe geen verschil,maar....tja,zo,n lief springend eekhoorntje.
Op het internet is er een en ander over te vinden.
Dit bijvoorbeeld, doet vermoeden dat ze lekker zijn:
Totnes has a secret legacy of sea bird dishes. Over the centuries, this secluded area of South Devon has come up with a number of ways of cooking the herring gull (Larus argentatus). Despite the unfashionable idea of eating sea gulls, the thrill of eating one of the many superb delicacies on offer still tempts the seabird connoisseur. Traditional dishes such as gull pie, marinated gull and mint, smoked gull souffle and roast gull have been extended by inventive offerings such as chillied gull with ginger, gull veronique and gull mousse through to the offbeat "lashings of larus". However, despite its bulky size, the gull is largely composed of feathers. One gull doesn't go very far. It is not a chicken - or a turkey. Serious gull cuisine needs considerable numbers of birds with which to prepare the dish.