In een jaar tijd blijkt er ongemerkt veel verbeterd te zijn bij de krokante muesli's van de supermarkthuismerken. Dat constateert Questionmark in de nieuwe Krokante Muesliwijzer. Er zit minder toegevoegde suiker in en meer vezels, schrijft het AD. Maar de producenten hebben dat niet in de grote klok gehangen.
Voor het tweede jaar publiceerde Questionmark de Krokante Muesliwijzer. Daarin vergelijkt de organisatie 16 varianten muesli en cruesli met rozijnen op de punten gezondheid en duurzaamheid. Albert Heijns krokante muesli met rozijnen bevat maar liefst 11 gram per 100 gram minder suiker dan de oude variant. Plus en Dirk (met huismerk 1 de Beste) laten ook verbetering zien in de voedingswaarden. Bij hekkensluiters Jordans en Molina is er in een jaar tijd niets veranderd. In de muesli van die merken zit nog steeds ook palmolie.
Overigens past geen van de krokante muesli's in de Schijf van Vijf; daarvoor bevatten ze alsnog te veel suiker.
AD - Muesli is ongemerkt sterk verbeterd
Voor het tweede jaar publiceerde Questionmark de Krokante Muesliwijzer. Daarin vergelijkt de organisatie 16 varianten muesli en cruesli met rozijnen op de punten gezondheid en duurzaamheid. Albert Heijns krokante muesli met rozijnen bevat maar liefst 11 gram per 100 gram minder suiker dan de oude variant. Plus en Dirk (met huismerk 1 de Beste) laten ook verbetering zien in de voedingswaarden. Bij hekkensluiters Jordans en Molina is er in een jaar tijd niets veranderd. In de muesli van die merken zit nog steeds ook palmolie.
Overigens past geen van de krokante muesli's in de Schijf van Vijf; daarvoor bevatten ze alsnog te veel suiker.
Op zich klinkt dit goed. Toch ben ik nieuwsgierig wat men nu precies verandert heeft. Neem die AH krokante muesli met rozijnen. De nieuwe formulering bevat ten opzichte van de oude variant inderdaad minder suikers. Maar hoe dan? Het lijkt erop dat men dit voor elkaar heeft gekregen door redelijk veel oligofructose toe te voegen, een stof die kennelijk als vezel mag worden gerekend. Hier op foodlog vond ik een oudere draad waarin de commentaren op deze truc, die vaker wordt uitgehaald bij ontbijtgranen, nou niet louter positief te noemen zijn.
Het sluit mooi aan bij een recente discussie over de voor- en nadelen van sturen op herformulering op basis van de drie welbekende stofjes: suiker, verzadigd vet, en zout. Albert Heijn heeft hier precies dat gedaan, en verdient er de eerste plek mee bij Questionmark test. Maar is de nieuwe formulering nu echt gezonder? Gaan dit soort producten de huidige gezondheidsproblemen oplossen? Of zijn ze alleen beter op papier, vanwege een nauwe blik op wat gezonde voeding is?