Uit het onderzoek onder 1.150 mensen blijkt dat negen op de tien mensen weten dat er vorig jaar een nieuwe Schijf van Vijf is uitgebracht. Bijna iedereen (88%) weet ook dat aan de richtlijn is toegevoegd om dagelijks een handje noten te eten. Dat de aanbeveling voor groente is verhoogd van 200 naar 250 gram is bij de helft van de mensen niet bekend. Twee op de drie ondervraagden kent de nieuwe aanbeveling om 1x in plaats van 2x per week vis op het menu te zetten nog niet. Ook weten ze niet dat peulvruchten niet als groenten of aardappelen, maar als vervangers van dierlijke eiwitten tellen. De nieuwe Schijf zet ze in het vak met vlees, vis en eieren.

'Niet ontevreden'
Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, zegt zeker niet ontevreden te zijn met de resultaten. “Bijna iedereen die aan het onderzoek meedeed, kent de nieuwe Schijf van Vijf. Dat is redelijk positief. Uit voorgaande jaren weten we dat het tijd nodig heeft voordat de gemiddelde Nederlander bekend is met de nieuwe aanbevelingen. We moeten er wel rekening mee houden dat dit onderzoek is afgenomen onder mensen die waarschijnlijk meer dan de gemiddelde Nederlander met goede voeding bezig zijn, maar dit is een mooi resultaat.”

Aanbeveling voor fruit onbekend?
Wat opvalt is dat volgens de samenvatting van Flinndal 37% van de mensen niet op de hoogte is van de aanbeveling voor fruit, terwijl deze aanbeveling al jaren is opgenomen in de Schijf van Vijf. Ook van der Ploeg heeft hier geen goede verklaring voor. Flinndal stelde ons de ruwe data van het onderzoek ter beschikking. Als snel blijkt de verwarring. Flinndal vraagt in het onderzoek naar de aanbevolen hoeveelheid fruit in grammen, terwijl het Voedingscentrum heel eenvoudig spreekt over 2 stuks (of 2 porties) fruit per dag. Waarschijnlijk kennen de deelnemers die aanbeveling wel, maar is niet duidelijk hoeveel gram 2 porties precies is.

Lastige Schijf?
Hetzelfde geldt voor de conclusie van Flinndal dat ‘het eten volgens de Schijf van Vijf lastig blijft’. De supplementenverkoper concludeert dat uit de antwoorden op de vraag ‘Probeert u volgens de Schijf van Vijf te eten?’. 48% van de ondervraagden probeert iedere dag volgens de Schijf van Vijf te eten. 30% eet volgens de Schijf van Vijf, maar niet elke dag. 13% eet niet volgens de aanbeveling omdat ze de Schijf niet goed genoeg kennen en 1% heeft er geen behoefte aan. Of mensen het moeilijk vinden om de Schijf vol te houden en waarom, of dat ze bewust iets anders kiezen blijft onduidelijk. Jammer, want dat hadden we juist van deze vermoedelijk wat bewuster etende mensen graag willen horen.
Dit artikel afdrukken