Vandaag ging de eerste Week zonder Vlees van start. Het COV, de koepel van vleesverwerkende bedrijven in Nederland, trekt in een persbericht aan de bel omdat veel cijfers die gebruikt worden om tegen vleesgebruik te pleiten, niet zouden kloppen. Zo zou de consumptie te hoog worden ingeschat, het watergebruik verkeerd worden voorgesteld en zouden vergelijkingen met autogebruik niet kloppen. Het COV is verbaasd over de manier waarop media cijfers overnemen en verspreiden naar het brede publiek. "Al met al", zegt COV-voorzitter Jos Goebbels, "communiceert de ‘Week zonder Vlees’ een vertekend beeld van de milieuwinst die de actie zou opleveren. Wij zijn van dit selectieve gegoochel niet onder de indruk, maar verbazen ons wel hoe makkelijk diverse partijen waaronder veel media de aangeboden cijfers en feiten voor waar aannemen zonder deze te verifiëren."
COV - COV - Nieuwsbericht
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Roeien met de stroom mee en zeilen met de wind mee is makkelijker dan andersom. Kijk maar hoe bio, zoals uit veel onafhankelijk internationaal onderzoek, zeker niet logisch genoemd mag worden. Maar dat inzicht komt nog wel.
Ik heb één cijfer proberen te verifiëren. In dit rapport: https://www.agriholland.nl/cijfers/PVE_Vee, Vlees en Eieren in Nederland 2012.pdf (Vlees, vee en eieren in Nederland, Kengetallen 2012) eet de gemiddelde Nederlander 83,7 kg vlees per jaar. Volgens mij is dat 229 gram/dag. Als de consumptie over de afgelopen jaren nog iets is gezakt, dan is dat akelig dicht bij de cijfers van "Week zonder vlees".
Die 83,7 kg is " De consumptie is de hoeveelheid die daadwerkelijk in de vorm van vlees en vleeswaren gegeten wordt. Die bedraagt ongeveer de helft van het verbruik op basis van karkasgewicht (gewicht met been)." Ik vermoed dat in die andere helft, behalve been en orgaanvlees, ook vleessoorten zitten die uiteindelijk (ev. met een portie orgaanvlees) bij de consument op het bord komen als zijnde vlees. Als dat zo is, dat zit "Week zonder vlees" nog aan de conservatieve kant.
Ik heb mij verbaast over de (des)informatie op de NOS nieuwsapp. Daar werd de circulaire CO2 uitstoot van een koe op één hoop gegooid met de lineaire CO2 uitstoot van een auto.
Die 83,7 kg is karkasgewicht.. met de kanttekening dat er van die 83,7 kg een groot deel geexporteerd wordt in de vorm van poten, koppen en organen. De delen van het varken die ze elders graag eten en hier blijven staan. Het leuke hiervan is dat ze ook meetellen in de exportcijfers. Het argument om de helft minder dieren te houden gaat daar ook niet mee op tenzij hier aan de koppen begonnen wordt. Goochelen met cijfers is leuk, een illusie opwekken nog leuker maar daarbij weet iedereen die daar naar kijkt dat ze gefopt worden.
Die 83,7 is GEEN karkasgewicht, het is het werkelijke gebruik in Nederland. Lees het rapport pagina 9!