Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat zuiveringszout - 'baking soda' in het Engels - de residuen van gewasbeschermingsmiddelen op fruit het beste wegwast.
Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts wilden weten hoe je appels het schoonst krijgt. Ze besproeiden biologische appels met antischimmelmiddel thiabendazol en het insecticide/wormbestrijdingsmiddel fosmet. Vervolgens wasten ze de appels met gewoon kraanwater, zuiveringszout (een natriumbicarbonaatoplossing) en een industriële bleekwateroplossing (ook bekend van de 'chloorkip'; chloorwassing is een gebruikelijke Amerikaanse reinigingsmethode). Vijftien minuten wassen met de 'baking soda'-oplossing waste bijna alle residuen weg. De in de fruitindustrie gebruikelijke wasmethoden, 2 minuten wassen met kraanwater of bleekwater, verwijderden wel bacteriën maar scoorden slechter op het weghalen van residuen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
CNN - Pesticides: How 'bout washing them apples?
Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts wilden weten hoe je appels het schoonst krijgt. Ze besproeiden biologische appels met antischimmelmiddel thiabendazol en het insecticide/wormbestrijdingsmiddel fosmet. Vervolgens wasten ze de appels met gewoon kraanwater, zuiveringszout (een natriumbicarbonaatoplossing) en een industriële bleekwateroplossing (ook bekend van de 'chloorkip'; chloorwassing is een gebruikelijke Amerikaanse reinigingsmethode). Vijftien minuten wassen met de 'baking soda'-oplossing waste bijna alle residuen weg. De in de fruitindustrie gebruikelijke wasmethoden, 2 minuten wassen met kraanwater of bleekwater, verwijderden wel bacteriën maar scoorden slechter op het weghalen van residuen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Nou En? Bewijst dat het doet wat het doen moet. Niet voor niets staat op de verpakking dat je de koelkast er ook goed mee kan schoonmaken en dat de muffe luchtjes ook verdwijnen. Tanden poetsen, maagzuurremmer en nog dozijnen andere toepassingen (kluts eens wat door een ei dat je bakt: wordt 3x zo groot) kost weinig en is 100% biologisch afbreekbaar.
Zuiveringszout wast het gif van je appel, maar niet uit de schil en ook niet uit de appel.
Ik heb nog een kilo staan en gebruik het dagelijks. Zoals Theo al aangaf als reinigingsmiddel.
Door de omelet, in plaats van bakpoeder om ovenschotels luchtiger te maken, koek, koekjes en om de knoflookteentjes te ontsmetten van schimmels alvorens ze uit te poten.
Overigens lost die irritante stikker op iedere appel niet op in zuiveringszout. Of is die tegenwoordig eetbaar?
Die rot stickers zijn idd een gruwel Joep. Omdat alles bij de kassa afgewogen diende te worden en de medewerkers geen productkennis hoeven te hebben en geen goudreinet van een elstar of granny smith kunnen onderscheiden. De zgn. filiaalmanagers(!) hun bazen trouwens ook niet.
Dekamarkt heeft nog steeds zelf-weegschalen en evengoed die stickers. Zou een ouweltje moeten zijn.
Stickertje afkrabben, gat in appel, stickertje blijft plakken onder nagel, stickertje onder nagel los peuteren met duimnagel, en vervolgens de plaknagels reinigen met zuiveringszout. Op deze volgorde gaat het lukken. Wel opletten dat het stickertje niet per ongeluk op een ander fruitsoort terecht komt want dat kan voor onnodige verwarring zorgen, maar daar is dan zuiveringszout weer goed voor.
Het meeste gif zit in de appel, niet op het fruit. Vandaar koop ik biologisch omdat ik vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met zogenaamde cocktaileffecten van al die soorten gif.
Overigens sinds kort weer een eigen volkstuin, ze kunnen zeggen wat ze willen maar er kan niks op tegen zelf verbouwen. Verser, gezonder, geen gif en een betere smaak zo ''wel echt dagvers''. Daarnaast blijf je met zo'n eigen tuin ook nog extra in beweging;)