Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vreest dat de traditionele manier van frieten twee maal afbakken in België wordt bedreigd door Europese regelgeving. Hij heeft daarom een brief geschreven naar Vytenis Andriukaitis, Europees Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, om Belgische friet te vrijwaren van een gezondere manier van bakken. Dat meldt de VRT.
Het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes (Groen) verwijt Weyts EU-bashing "in de meest rabiate eurosceptische traditie".
Aanleiding voor Weyts' bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen. Die stof komt vrij bij verhitting van onder meer aardappelen. Daarom wil Europa regels opleggen die bepalen dat aardappelen moeten worden geblancheerd alvorens ze af te bakken. Weyts schreef Andriukaitis: "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden." In de nieuwe plannen van de Europese Commissie ziet Weyts "gezondheidsfetisjisme" dat "ver van de dagelijkse realiteit" zou staan.
VRT - Wil Europa de manier waarop we frieten bakken verbieden?
Het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes (Groen) verwijt Weyts EU-bashing "in de meest rabiate eurosceptische traditie".
Aanleiding voor Weyts' bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen. Die stof komt vrij bij verhitting van onder meer aardappelen. Daarom wil Europa regels opleggen die bepalen dat aardappelen moeten worden geblancheerd alvorens ze af te bakken. Weyts schreef Andriukaitis: "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden." In de nieuwe plannen van de Europese Commissie ziet Weyts "gezondheidsfetisjisme" dat "ver van de dagelijkse realiteit" zou staan.
Minister Weydts kan beter eerst Tiny van Boekel in Wageningen bellen. En aan de universiteit van Gent is een ware frietgeleerde werkzaam. Hoogculinaire friet kan ook bereid worden zonder (al te veel) acrylamide. Vraag het ze maar, regering.
Bovendien, wat is er tegen dat blancheren, minister?
Je kan ook blancheren in frietvet, bij lagere temperatuur. De Belgen doen dat al hééél lang!
Maar frieten eet je ommens niet voor de gezondheid, maar wel voor de smaak!
Nick, dan heeft Staes gelijk.
Ze hebben beide wat gelijk. Ik vind de uitdrukking "gezondheidsfetisjisme" anders wel leuk, maar sterk geleide politieke partijen als het NVA lanceren dat soort one-liners nooit per toeval.
Gaar frites enkellaags in de stoomoven tot al dente. Laat ze heel goed uitdampen en afkoelen.
Je onttrekt er zo veel vocht aan maar geen smaak. Vervolgens frituren als gebruikelijk en je hebt een fantastisch frietje met minimale acrylamide-ontwikkeling.
De reactie van minister Weyts riekt n beetje naar dogmatisme.