Luchtvaart en landbouw hebben een paar dingen gemeen, zeggen René van Druenen en Esther Schippers. Ze zorgen allebei voor een kwart van de particuliere CO2-uitstoot.
Juni vorig jaar meldde het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) dat Nederland de tweede plaats als landbouwexporteur in de wereld innam. Er werd een record waarde van 81,3 miljard euro geboekt. “De landbouwexport bestaat uit landbouwproducten en producten uit de voedingsmiddelenindustrie. Bloemen en planten (8,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groenten (6,3 miljard euro) zijn de meest uitgevoerde landbouwproducten”, zo meldt de website van het CBS. Je zou denken dat met zo’n tweede positie Nederland een beslissende rol speelt in het voeden van de wereld. Dat blijkt echter niet het geval te zijn.
We importeren en exporteren er lustig op los als het om agrarische producten gaat, maar het aandeel van ons land in de wereldwijde productie van zuivel is 1,8%, van vlees 1,1% en van plantaardig 0,24%, we hebben het hier onlangs vanuit de Rode Hoed nog kunnen lezen. Met ons aandeel in het wereldwijde landbouwoppervlak van 0,04% is dat relatief gezien natuurlijk nog heel aardig, maar de wereld is dus bepaald niet afhankelijk van wat wij hier op dit gebied zelf produceren.
We importeren en exporteren er trouwens ook lustig op los als het om mensen gaat. Bijvoorbeeld via Schiphol. Zelf leveren we ook een niet onbelangrijke bijdrage aan de groei van die luchthaven in de richting van de maximale 500.000 tot en met 2020 toegestane vliegbewegingen.
Landbouw en luchtvaart hebben in ieder geval een paar dingen gemeen: als onderdeel van onze voeding en ons vervoer blijken ze ieder medeverantwoordelijk voor een kwart (5,6 ton) van de CO2 uitstoot per jaar per gemiddeld huishouden van in totaal zo’n 23 ton, samen voor bijna de helft dus. En ze vallen allebei buiten het Emissiehandelssysteem van de EU dat zich richt op de handel in uitstootrechten van broeikasemissies.
Op 11 mei hebben Henk Kamp, minister van Economische Zaken, en Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, samen met 18 bedrijven en organisaties de ‘Green Deal Pilot Nationale Koolstofmarkt’ ondertekend. Met als doel na te gaan op welke wijze een nationale koolstofmarkt kan worden ingericht voor die sectoren die (nog) niet onder het Emissiehandelssysteem van de EU vallen, bijvoorbeeld met een nationaal koolstoffonds.
Terug naar de luchtvaart en landbouw
De luchtvaartsector heeft vorig najaar afgesproken dat vanaf 2020 de CO2-uitstoot door de internationale luchtvaart niet meer mag groeien. En omdat dat een onmogelijk doel is, is toen afgesproken om vanaf 2021 de extra CO2 te gaan compenseren. De eerste jaren nog op vrijwillige basis, vanaf 2027 verplicht. 68 Staten - waaronder ons land - hebben echter al laten weten met ingang van 2021 de extra CO2 ook echt te gaan compenseren. Let wel: alleen de extra CO2!
Dat houdt in dat iedere passagier een CO2-compensatiebedrag gaat betalen, bijvoorbeeld gerelateerd aan de afstand die hij/zij gaat afleggen tot zijn/haar eerstvolgende bestemming. Een bedrag dat via een nationaal koolstoffonds kan worden geïnvesteerd. Wat ons betreft bij voorkeur in landbouwinclusieve natuur.
Jan Willem Erisman (directeur van het Louis Bolk Instituut en ondertekenaar van de green deal pilot nationale koolstofmarkt) lanceerde die term ruim een jaar geleden zo: "Met landbouwinclusieve natuur gaan we terug naar de basis van het landbouwbedrijf. Natuur is dus geen onderdeel van de landbouw, maar landbouw is een onderdeel van de natuur en gebruikt de kracht ervan om voldoende voedsel te produceren."
In zijn brief van 21 november vorig jaar aan de Tweede Kamer over de voortgang bij de ‘Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel’ stelde Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, dat het nodig is om de komende jaren substantiële impulsen te geven aan de uitvoering van de voedselagenda. Waaronder “een landbouw en levensmiddelensector die is gebaseerd op duurzame grondstoffen en een gezonde bodem, rekening houdt met biodiversiteit en klimaatbestendig is.”
Bijvoorbeeld in de vorm van de hiervoor genoemde landbouwinclusieve natuur, ook wel bekend als agroforestry c.q. agrobosbouw (zie ook de tekeningen hierboven en deze link). In het AGFORWARD project (AGroFORestry that Will Advance Rural Development) van de EU wordt het belang van agrobosbouw voor de toekomst van de Europese landbouw nader onderzocht, voortbouwend op de resultaten uit het eerdere SAFE (Silvoarable Agroforestry For Europe) onderzoeksproject.
Landbouwinclusieve natuur benadert de toekomst van onze landbouw dus net vanaf de andere kant dan het door het ministerie van Economische Zaken gepromote natuurinclusieve landbouw. Twee benaderingen die elkaar prima kunnen gaan aanvullen (zie ook mijn eerdere artikel).
De verschillende vormen van landbouwinclusieve natuur/agrobosbouw leveren 30% tot 50% meer opbrengst op dan gangbare landbouw; zorgen voor een flinke toename van de biodiversiteit en een herstel van de bodem c.q. het bodemleven; hebben minder onderhoud nodig en geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En ze zorgen voor het vastleggen van grote hoeveelheden CO2.
Zodat staatssecretaris Martijn van Dam op zijn wenken kan worden bediend. Maar hij niet alleen. Agrobosbouw is om te beginnen een interessante optie voor boeren als het om hun inkomen en inkomenszekerheid gaat. Het is ook een interessante optie voor ons allemaal: het levert biodiverse natuur op, voedsel, een aantrekkelijk(er) landschap, recreatiemogelijkheden, etc. En het is een interessante optie voor de luchtvaart en andere sectoren die – als ze de CO2 uitstoot niet (voldoende) kunnen verminderen – op zoek zijn naar compensatiemogelijkheden die in ons eigen land een veelvoud aan bijkomende voordelen kunnen gaan opleveren.
René van Druenen, Coöperatieve Vereniging Voedselbossen Limburg
Esther Schippers, deskundige burgerparticipatie
Dit artikel afdrukken
We importeren en exporteren er lustig op los als het om agrarische producten gaat, maar het aandeel van ons land in de wereldwijde productie van zuivel is 1,8%, van vlees 1,1% en van plantaardig 0,24%, we hebben het hier onlangs vanuit de Rode Hoed nog kunnen lezen. Met ons aandeel in het wereldwijde landbouwoppervlak van 0,04% is dat relatief gezien natuurlijk nog heel aardig, maar de wereld is dus bepaald niet afhankelijk van wat wij hier op dit gebied zelf produceren.
We importeren en exporteren er trouwens ook lustig op los als het om mensen gaat. Bijvoorbeeld via Schiphol. Zelf leveren we ook een niet onbelangrijke bijdrage aan de groei van die luchthaven in de richting van de maximale 500.000 tot en met 2020 toegestane vliegbewegingen.
Landbouw en luchtvaart hebben in ieder geval een paar dingen gemeen: als onderdeel van onze voeding en ons vervoer blijken ze ieder medeverantwoordelijk voor een kwart (5,6 ton) van de CO2 uitstoot per jaar per gemiddeld huishouden van in totaal zo’n 23 ton, samen voor bijna de helft dus. En ze vallen allebei buiten het Emissiehandelssysteem van de EU dat zich richt op de handel in uitstootrechten van broeikasemissies.
Op 11 mei hebben Henk Kamp, minister van Economische Zaken, en Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, samen met 18 bedrijven en organisaties de ‘Green Deal Pilot Nationale Koolstofmarkt’ ondertekend. Met als doel na te gaan op welke wijze een nationale koolstofmarkt kan worden ingericht voor die sectoren die (nog) niet onder het Emissiehandelssysteem van de EU vallen, bijvoorbeeld met een nationaal koolstoffonds.
Terug naar de luchtvaart en landbouw
De luchtvaartsector heeft vorig najaar afgesproken dat vanaf 2020 de CO2-uitstoot door de internationale luchtvaart niet meer mag groeien. En omdat dat een onmogelijk doel is, is toen afgesproken om vanaf 2021 de extra CO2 te gaan compenseren. De eerste jaren nog op vrijwillige basis, vanaf 2027 verplicht. 68 Staten - waaronder ons land - hebben echter al laten weten met ingang van 2021 de extra CO2 ook echt te gaan compenseren. Let wel: alleen de extra CO2!
Dat houdt in dat iedere passagier een CO2-compensatiebedrag gaat betalen, bijvoorbeeld gerelateerd aan de afstand die hij/zij gaat afleggen tot zijn/haar eerstvolgende bestemming. Een bedrag dat via een nationaal koolstoffonds kan worden geïnvesteerd. Wat ons betreft bij voorkeur in landbouwinclusieve natuur.
Jan Willem Erisman (directeur van het Louis Bolk Instituut en ondertekenaar van de green deal pilot nationale koolstofmarkt) lanceerde die term ruim een jaar geleden zo: "Met landbouwinclusieve natuur gaan we terug naar de basis van het landbouwbedrijf. Natuur is dus geen onderdeel van de landbouw, maar landbouw is een onderdeel van de natuur en gebruikt de kracht ervan om voldoende voedsel te produceren."
In zijn brief van 21 november vorig jaar aan de Tweede Kamer over de voortgang bij de ‘Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel’ stelde Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, dat het nodig is om de komende jaren substantiële impulsen te geven aan de uitvoering van de voedselagenda. Waaronder “een landbouw en levensmiddelensector die is gebaseerd op duurzame grondstoffen en een gezonde bodem, rekening houdt met biodiversiteit en klimaatbestendig is.”
Bijvoorbeeld in de vorm van de hiervoor genoemde landbouwinclusieve natuur, ook wel bekend als agroforestry c.q. agrobosbouw (zie ook de tekeningen hierboven en deze link). In het AGFORWARD project (AGroFORestry that Will Advance Rural Development) van de EU wordt het belang van agrobosbouw voor de toekomst van de Europese landbouw nader onderzocht, voortbouwend op de resultaten uit het eerdere SAFE (Silvoarable Agroforestry For Europe) onderzoeksproject.
Landbouwinclusieve natuur benadert de toekomst van onze landbouw dus net vanaf de andere kant dan het door het ministerie van Economische Zaken gepromote natuurinclusieve landbouw. Twee benaderingen die elkaar prima kunnen gaan aanvullen (zie ook mijn eerdere artikel).
De verschillende vormen van landbouwinclusieve natuur/agrobosbouw leveren 30% tot 50% meer opbrengst op dan gangbare landbouw; zorgen voor een flinke toename van de biodiversiteit en een herstel van de bodem c.q. het bodemleven; hebben minder onderhoud nodig en geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En ze zorgen voor het vastleggen van grote hoeveelheden CO2.
Zodat staatssecretaris Martijn van Dam op zijn wenken kan worden bediend. Maar hij niet alleen. Agrobosbouw is om te beginnen een interessante optie voor boeren als het om hun inkomen en inkomenszekerheid gaat. Het is ook een interessante optie voor ons allemaal: het levert biodiverse natuur op, voedsel, een aantrekkelijk(er) landschap, recreatiemogelijkheden, etc. En het is een interessante optie voor de luchtvaart en andere sectoren die – als ze de CO2 uitstoot niet (voldoende) kunnen verminderen – op zoek zijn naar compensatiemogelijkheden die in ons eigen land een veelvoud aan bijkomende voordelen kunnen gaan opleveren.
René van Druenen, Coöperatieve Vereniging Voedselbossen Limburg
Esther Schippers, deskundige burgerparticipatie
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nou komt men in het stuk hierboven ook weer eens met "natuurinclusieve landbouw" aankakken, terwijl de trend al jaren precies de andere kant op gaat. Je vraagt je af waarom dit wensdenken zo vaak aan de orde wordt gesteld terwijl de werkelijke richting contrair is.
Meeropbrengsten van deze vorm van landbouw? Mag ik de getallen even zien?
"30% tot 50% meer opbrengst op dan gangbare landbouw; zorgen voor een flinke toename van de biodiversiteit en een herstel van de bodem c.q. het bodemleven; hebben minder onderhoud nodig en geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En ze zorgen voor het vastleggen van grote hoeveelheden CO2" en het blijft stil. Er wordt hier ook nogal wat geclaimd door de René van Druenen en Esther Schippers, zonder dat dat ergens onderbouwd wordt.
Het probleem met voedselbossen (en permacultuur) is zichtbaar in de schetsen boven het artikel. Google maar op voedselbossen (of permacultuur) en kijk naar de afbeeldingen. Je vindt geen beelden van landbouwinclusieve natuur die een enigszins productief systeem laten zien in Nederland.
Een claim van 30 tot 50 % meer opbrengst geeft ook aan, dat de schrijvers geen flauw idee hebben van de productiviteit van de moderne landbouw. Wie goed om zich heen kijkt, ziet dat bomen en gewassen die onder de kruin groeien er anders uit zien dan op het ideaalbeeld in de tekening. Onder onze notenboom groeit niets, alleen wat botanische tulpjes in het voorjaar. Wie in de zomer langs een maisveld rijdt, ziet hoe ver de concurrentie van de eiken langs het fietspad reikt.
We hebben een paar jaar geleden wel eens overwogen om een halve hectare grond om te zetten in voedselbos, om er later een blokhut tussen te zetten en na het beëindigen van het bedrijf heerlijk tussen de bomen te genieten van zo'n systeem. Een realistische inschatting van de hoeveelheid werk die dat zou kosten in de eerste 5 tot 10 jaar heeft ons daarvan weerhouden. Dit jaar wordt trouwens geen topjaar voor de voedselbossen: geen walnoten, nauwelijks appels, peren en pruimen, nog geen hazelnoten gezien. Alleen (kruis)bessen, tamme kastanjes én witte perziken.
Ik zou de schrijvers graag op ons bedrijf uitnodigen én andersom hun systemen bezoeken. Misschien dat dat wederzijds een realistischer beeld kan geven.
Ik dacht dat we de discussie over voedselbossen en aanverwante sprookjes hier al eens gevoerd hadden. Maar het geloof hierin is kennelijk net zo hardnekkig als het geloof in goedkope vliegvakanties en ongebreidelde economische groei. En ik snap het ook wel, want het alternatief is een stuk minder leuk.
Of feiten en de juiste argumenten hier helpen? Vrees van niet. Ik heb in de Dominicaanse Republiek ook zo'n familielid Chris. Hij kan direct al veel meer dan mijn/zijn boeren voorouders: "Going BEYOND sustainability. Sustaining our current system is not enough. Learn how you can go beyond sustainability, using the permaculture toolkit, regenerative design, and DIY strategies to minimize waste." Hij denkt ijzer met handen te kunnen breken. Niet, natuurlijk, dat maakt hij met zijn laatste twee woorden ook wel weer duidelijk. Minimize waste! De natuur kent geen waste, het lukt hem dus blijkbaar ook niet zo helemaal.
Patzek zegt er het volgende over: If all mass must stay on the Earth, all her households must recycle everything; otherwise internal chemical waste would build up and gradually kill them. Mother Nature does not usually do toxic waste landfills and spills.
Jopie,
In mijn tuin dit jaar af en toe een besje. Veel is afgevroren dit jaar. De oogst wordt dramatisch slecht. En als de droogte hier zo door gaat vrees ik het ergste met allerlei andere vruchten.
René van Druenen, kun je de kritiek van Jopie in #2 weerleggen met bronnen die je uitspraken ondersteunen?
Van GAOS leerde ik dat voedselbossen mogelijk zinvol zijn op uitgeboerde grond. Zouden jullie ook je licht eens op de gedachte van René en Esther willen laten schijnen?