Kies vers en mijd pakjes, bakjes en zakjes als de pest. Zo luidt het advies van menig voedingsdeskundige inmiddels. Maar dat klopt niet helemaal, zegt Stacey Nelson.
Stacey Nelson is diëtiste en manager klinische voeding in het aan Harvard verbonden Massachusetts Algemeen Ziekenhuis. In de Chicaco Tribune geeft ze advies over bewerkte voedingsmiddelen. Het meeste voedsel heeft wel enige vorm van bewerking nodig om eet- en verteerbaar te worden, zegt ze. Wijs daarom niet alle bewerkte producten direct af, maar kijk eerst kritisch naar de ingrediënten.
Angst voor bewerkte producten
De voedingsmiddelenindustrie heeft te kampen met vooroordelen. Industriële processen zouden de voedingswaarde van producten verlagen. Ook zouden fabrikanten te veel ingrediënten als zout en suiker toevoegen. Gezonde diëten benadrukken daarom onbewerkte, verse producten, rechtstreeks uit de natuur. Kies inderdaad voor voedingsmiddelen met een minimale industriële verwerking, zegt Nelson, maar dat is niet het hele verhaal.
Een product is al snel bewerkt te noemen. Simpele industriële bewerkingen als inblikken, vriezen, drogen, koken of malen leveren een groot gebruiksgemak. Dit gaat in veel gevallen niet ten koste van de gezondheid. Voorbeelden zijn blikjes bonen of vis, yoghurt en pindakaas. Ook ingevroren groente en fruit behoren tot de gezonde bewerkte producten. Onbewerkte verse producten verliezen hun versheid snel door blootstelling aan warmte en zonlicht. Wanneer de producent na het plukken van fruit dit snel invriest, blijft het grootste deel van de voedingsstoffen behouden. Diepvries is dan ook niet zelden 'verser dan vers'.
De verpakking als leidraad
Nelson adviseert om de ingrediëntendeclaratie van bewerkte producten bestuderen. Niet de reclameclaims op de voorkant, maar de lijst van ingrediënten en de voedingswaardetabel achterop geven informatie over de voedingswaarde van een product. Wie dat eenmaal snapt kan 'goede' en 'foute' pakjes, bakjes en zakjes heel gemakkelijk uit elkaar houden: vermijd geraffineerde granen, toegevoegde suikers, zout en transvetten en kies voor voedingsmiddelen met zo min mogelijk ingrediënten die herkenbaar in het product aanwezig zijn.
Fotocredits: ‘Frozen summer’, Anna
Dit artikel afdrukken
Angst voor bewerkte producten
De voedingsmiddelenindustrie heeft te kampen met vooroordelen. Industriële processen zouden de voedingswaarde van producten verlagen. Ook zouden fabrikanten te veel ingrediënten als zout en suiker toevoegen. Gezonde diëten benadrukken daarom onbewerkte, verse producten, rechtstreeks uit de natuur. Kies inderdaad voor voedingsmiddelen met een minimale industriële verwerking, zegt Nelson, maar dat is niet het hele verhaal.
Onbewerkte verse producten verliezen hun versheid snel door blootstelling aan warmte en zonlicht.Gezond en gemakkelijk
Een product is al snel bewerkt te noemen. Simpele industriële bewerkingen als inblikken, vriezen, drogen, koken of malen leveren een groot gebruiksgemak. Dit gaat in veel gevallen niet ten koste van de gezondheid. Voorbeelden zijn blikjes bonen of vis, yoghurt en pindakaas. Ook ingevroren groente en fruit behoren tot de gezonde bewerkte producten. Onbewerkte verse producten verliezen hun versheid snel door blootstelling aan warmte en zonlicht. Wanneer de producent na het plukken van fruit dit snel invriest, blijft het grootste deel van de voedingsstoffen behouden. Diepvries is dan ook niet zelden 'verser dan vers'.
De verpakking als leidraad
Nelson adviseert om de ingrediëntendeclaratie van bewerkte producten bestuderen. Niet de reclameclaims op de voorkant, maar de lijst van ingrediënten en de voedingswaardetabel achterop geven informatie over de voedingswaarde van een product. Wie dat eenmaal snapt kan 'goede' en 'foute' pakjes, bakjes en zakjes heel gemakkelijk uit elkaar houden: vermijd geraffineerde granen, toegevoegde suikers, zout en transvetten en kies voor voedingsmiddelen met zo min mogelijk ingrediënten die herkenbaar in het product aanwezig zijn.
Fotocredits: ‘Frozen summer’, Anna
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mee eens, maar wel een aanvulling: het is handig om bij potjes wel op het zoutgehalte te letten dat is soms best hoog.
Als je vers eten bereidt weet je ( zoveel mogelijk ) wat je binnenkrijg.
Natuurlijk zijn er gezonde producten van de industrie ( verpakt ), maar ook als je de ingrediënten lijsten lees maak je nog fouten omdat er verschillende namen voor hetzelfde product gegeven worden.
Soms ben je ook naïef en ga je ervan uit dat groente uit pot of blik ook gezond is en koop je (zonder te lezen ) een blik bonen waar veel suiker aan toegevoegd is.
Soms is het ook best wel moeilijk.
Ik begrijp bv niet dat er yoghurt ( zonder smaakje ) is waaraan geen suiker is toegevoegd die van het ene merk ( de Lelie ) 1,6 % suiker bevat en van andere merken 5.5%.
Ik neem aan dat deze suiker lactose is en dat deze meer of minder in het bereidingsproces wel of niet verdwijnt.
Als iemand weet hoe het zit wil ik dit graag weten, want een schaaltje yoghurt kan dus gemakkelijk 15 gram suiker bevatten.
Eddy, gewoon blijven lezen en niet van een merk afwijken dat je bevalt. Dan weet je wat je koopt.
Diepvriesgroenten zijn verser dan “verse groenten” in de supermarkt. Een paar uur na de oogst liggen de groenten al ingepakt in de vriescel. Dat lukt met “vers” niet, dat is minimaal een week onderweg naar de keuken.
Eddy, je moet wel onderscheid maken tussen ingrediënt en inhoudsstof/voedingswaarde. Bij mijn weten wordt er aan naturel yoghurt geen suiker toegevoegd als ingrediënt en is het gewoon van nature aanwezig in de melk. Soms wordt er magere melkpoeder aan yoghurt toegevoegd om het dikker te maken, dat zal het suikergehalte ook verhogen.
Ik zie het probleem niet, of wil je liever dat ze de suiker eruit halen? Moeten we dat ook bij appelsap en sinaasappelsap doen?
Ik denk wel te begrijpen wat Eddy wil weten, maar weet niet precies welke producten vergeleken worden. Voor de gemiddelde consument (geen idee of Eddy dat is) is volstrekt onduidelijk welke suiker vermeden zou kunnen worden Dit komt omdat op internet allerlei vreemde verhalen de ronde doet dat je zelfs melk en karnemelk (versies zonder smaakjes) zou moeten vermijden vanwege suiker. Dat is onzin, maar consumenten geloven dat helaas wel.