Peeters zegt: Dat te veel brood ziek maakt, is nooit bewezen. Dat te weinig brood, via een jodiumtekort, ziek kan maken is wél duidelijk en daarvoor moet nodig meer aandacht komen.
Sinds jaar en dag suppleert de Westerse voedingsmiddelenindustrie jodium via het zout in brood. Wie stopt met brood eten, mist die bron van jodium en loopt het risico op schildklierproblemen en zelfs op wat dommere babies, schrijft De Visser.
Wie geen brood meer eet, moet best moeite doen om voldoende jodium binnen te krijgen. De Visser: Zes boterhammen per dag volstaan om aan de benodigde 150 microgram te komen. Vier mag ook, met wat vis, melk en eieren erbij. Maar wie brood helemaal van het menu schrapt, moet alles van elders halen, en dat blijkt uiterst lastig, zegt Janneke Verkaik van het centrum voeding, preventie en zorg (RIVM). Op de website van het Voedingscentrum staat het jodium-alternatief voor de zes boterhammen: een kilo kaas of veertien glazen melk of acht eieren.
Maar is er dan geen jodiumsupplement voor mensen die bang voor brood zijn?
Naschrift (zondag 24 mei, 22:30h): Arts en reumatoloog Richard Verheesen, die zich al lang geleden kritisch toonde over het oplopende jodiumtekort, schijft in reactie #16 dat we na moeten denken over nieuwe media om jodium toe te voegen aan ons menu. Uit onze voeding halen we het onvoldoende, zodat suppletie nodig is. Water is wat hem betreft een medium om over na te denken. Ook zou het gebruik van jodium-zout in andere producten (chips, crackers) dan alleen brood moeten worden overwogen.
Fotocredits: Bread, Peter Werkman
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Euhhhh zeewier en andere zeegroenten en vis?? Hoezo brood en dan die voorgestelde alternatieven????? Melk, eieren en kaas......bovengenoemde samen met niet gerafineerd zout, groenten etc misschien???
Peter, dah eten Ollanders nie! Is er geen pilletje?
Liesbeth Oerlemans schreef vorig jaar hoe Richard Verheesen, reumatoloog en jodiumkenner, erover denkt.
Jammer dat het artikel in de VK zo eenzijdig op jodium focust. Alsof dat de enige reden is om brood te eten. En alsof het echt zo moeilijk is om jodium uit andere bronnen te halen. Zo'n verzoeking is het toch niet om een supplement te nemen als je echt geen brood wil eten?
Verder had de VK moeten vermelden dat biologisch brood meestal geen jodiumhoudend zout bevat.
Overigens: jodiumhoudend zout zit niet alleen in brood, maar ook in andere bakkerswaren. Daarom heet het nu bakkerszout, terwijl het vroeger broodzout heette.
Non-probleem. Mik dezelfde hoeveelheid bakkerszout door de kippesoep en je bent er ook.
Hans, op zich ben ik het met je eens dat brood eten vanwege het jodium een apart advies is. Vorig jaar zei ik daarom ook bij een presentatie van de NVVL (Network for Food Experts) dat je dan brood als supplement gebruikt. Het is overigens wel van belang dat mensen die geen brood eten beseffen dat ze wel na moeten denken over de inname van jodium. En voor dat besef kan dit stuk in de Volkskrant wel helpen.
Ik ben wel blij dat er nu eindelijk iets over jodium gecommuniceerd wordt. Alleen begrijp ik niet waarom we verder gaan met meten zonder de aanbevelingen aan te passen.