4
Fotocredits: Volkorenbrood, Tim Champion, via Flickr

Flash Dagelijkse KostZogenaamd perfecte poep van duur brood

Het is het duurste brood dat je kunt kopen. En het wordt warm aanbevolen door Gwyneth Paltrow en een hele ris filmsterren. Het Ierse 'Happy Tummy Loaf' kost £22, ruim €25, constateert The Guardian.

Volgens Karen O'Donoghue, de bakker die het brood ontwikkelde, hielp het haar van haar prikkelbare darm af (Irritable Bowel Syndrome). Ze gebruikt er 16 ingrediënten in: water, volkoren teffmeel (een Afrikaans gras), volkoren boekweitmeel, gemalen amandelen, extra vierge olijfolie, gemalen lijnzaad, chia zaden, geraspte paranoten, walnoten in vlokken, ei uit de regeneratieve landbouw, citroensap, kaneel, appelciderazijn, 'Ierse boomgaard-siroop' en Achill zeezout. Het bakproces neemt 2 dagen in beslag en de belangrijkste processtap daarin is het 'laten weken en kiemen' van de graaningrediënten, zodat ze 'verteringsklaar' je darmen binnenkomen. Het resultaat daarvan? Perfecte poep. Het brood wordt dan ook wel 'happy poo bread' genoemd.

Volgens prof. em. Tom Sanders, hoogleraar voeding en diëtetiek aan het King's College in Londen, doen al die ingrediënten in het wonderbrood niets voor je lijf. Hij noemt de claims 'wezelwoorden van marketeers', die niet gebaseerd zijn op solide wetenschap. Je kunt net zo goed gewoon brood eten. Of de echte Franse baguette, sinds 2022 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Die bestaat uit 4 ingrediënten: meel, water, zout en gist.

The Guardian - Gwyneth Paltrow?s Goop calls it ?legendary?. But would you pay £22 for a loaf of bread?, 22 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
  • #4
  • 27 aug '23
  • 11:14

Het bakproces van brood is altijd twee dagen, omdat deeg moet "weken". Dat wordt "fermenteren" of "rijzen" genoemd.
Ik heb al deze ingrediënten wel eens uitgeprobeerd, en niets hiervan "kiemt" in twee dagen, dus dat "weken" en "kiemen" is al grote flauwekul :-). En bij het lezen van "Anchill zout" en "Ierse boomgaardsiroop" weet de gewone consument dat hij met een gerust hart kan afhaken - dit is geen oplossing voor een gezondheidsprobleem (dat mag wat kosten), maar een hebbedingetje voor mensen die van gekkigheid niet weten waar ze hun geld aan moeten besteden.

Teff en boekweit fermenteren net als tarwe. Het is niet de tarwe (of de gluten) in brood die de darmen irriteert. De boosdoener is "tijd" (liever gezegd: het niet genoeg tijd geven aan deeg om zich te ontwikkelen). Doorsnee brood uit de winkel is het product van "haastig" en "snel" deeg, waaraan ingrediënten zijn toegevoegd om het brood sneller te laten rijzen en langer houdbaar te maken. De oorzaak van borrelende darmen bij het eten van brood ligt niet bij de tarwe, maar bij de broodfabrikant.

Gert van der Hoek
  • #3
  • 23 aug '23
  • 13:50

Uiting van onze verslaving aan brood. Er zijn nog wel een aantal andere manieren om een perfect product te krijgen.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 23 aug '23
  • 12:49

Vreemde snoeshaan die Sanders. Wat je nóóit – en zeker niet met een spastische dikke darm – moet eten is een baquette, of ie op de werelderfgoedlijst staat of niet. En om het even welk ander geraffineerd ‘voedsel’.
Niet overal hoeft robuuste wetenschap achter te zitten. Weten minus schap, of aanvoelen – synoniem voor boerenverstand – is veelal voldoende. Jammer dat dit steeds meer in de vergetelheid raakt.

Zoveel geld uitgeven voor dat gelukkig buikjebrood is weggegooid. Bak beter zelf wat. We weten al jaar en dag dat boekweit, zuurdesembrood, roggebrood deze kwaal kan helpen verlichten, maar zelden komt men er echt helemaal van af. Jarenlang vond ‘de robuuste wetenschap’ dat het maar aanstelleritis was. Maar aanhoudend onderzoek wijst nu aan dat, naast een ontregeld microbioom, de darmsignalen naar de hersens verstoord zijn.

Min of meer een soort van zeg maar neuropathy eigenlijk dus zogezegd.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 23 aug '23
  • 10:23

Die professor heeft het eerst over dat er geen robuuste wetenschap achter zit, onderzoekt niet de mensen die er naar eigen zeggen baat bij hebben en komt dan zelf met persoonlijke anekdotes waarom het geen goed idee zou zijn. Gaat zijn geloofwaardigheid als wetenschapper direct de plee in.

Ik ken al genoeg mensen om mij heen die problemen met het standaard brood hebben, en waarbij bijv glutenvrij of zuurdesem constipatie of sputterpoep vermindert of verhelpt. 25 euro voor een brood is nogal over-the-top en lang niet iedereen zal echt verschil merken, maar het meteen wegzetten als 'doet niets voor je lijf' diskwalificeert deze man mijn inziens toch wel als wetenschapper met open blik.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.