De Duitse journalist Jenke von Wilmsdorff wilde aan den lijve ondervinden wat er gebeurt tijdens een varkenstransport. Von Wilmsdorff kroop gewoon met de varkens in de vrachtwagen. Een echt staaltje participatieve journalistiek dus.
De resulterende documentaire is uitgezonden op RTL Duitsland. Jenke von Wilsmdorff klom eerst in een varkenstransport met 1.800 biggen van Nederland naar Duitsland. De reis duurde zes uur. Von Wilsmdorff was verbaasd over 'hoe goed zo’n transport geregeld is en over de moderne uitrusting van de vrachtwagen die daarvoor wordt ingezet', schrijft Vilt.
Veevervoer prima geregeld
De reis werd mogelijk gemaakt door een transporteur die niet bang was te laten zien hoe biggen een lang wegtransport beleven. Lang niet iedereen is er van overtuigd dat het 'slepen met dieren' wel zo goed voor ze is. In de documentaire is te zien hoe de biggen onderweg rustig ronddreutelen door de vrachtwagen en voor het grootste deel gewoon in slaap vallen. Von Wilmsdorff maakte nog een tweede reis in de laadruimte, met een vracht vleesvarkens die naar het slachthuis vervoerd werd. Ook tijdens die reis hadden de varkens het naar hun zin.
De reportage is gemaakt in het kader van een serie uitzendingen over 'de bio-industrie'. Von Wilmsdorff zoekt daarin uit waar vlees vandaan komt en onder welke omstandigheden dieren gehouden - en vervoerd - worden. In de programmatoelichting van RTL is een fragment van de documentaire te zien.
Fotocredits: still, RTL, 'Das Jenke Experiment'
Dit artikel afdrukken
Ook de vleesvarkens hadden het naar hun zin
Veevervoer prima geregeld
De reis werd mogelijk gemaakt door een transporteur die niet bang was te laten zien hoe biggen een lang wegtransport beleven. Lang niet iedereen is er van overtuigd dat het 'slepen met dieren' wel zo goed voor ze is. In de documentaire is te zien hoe de biggen onderweg rustig ronddreutelen door de vrachtwagen en voor het grootste deel gewoon in slaap vallen. Von Wilmsdorff maakte nog een tweede reis in de laadruimte, met een vracht vleesvarkens die naar het slachthuis vervoerd werd. Ook tijdens die reis hadden de varkens het naar hun zin.
De reportage is gemaakt in het kader van een serie uitzendingen over 'de bio-industrie'. Von Wilmsdorff zoekt daarin uit waar vlees vandaan komt en onder welke omstandigheden dieren gehouden - en vervoerd - worden. In de programmatoelichting van RTL is een fragment van de documentaire te zien.
Fotocredits: still, RTL, 'Das Jenke Experiment'
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
they'd better enjoy this second and last ride
bound to die and finally get fried
Ik heb de uitzending op de Duitse TV ook gezien, maar de vraag is of de meeste varkens wel zo'n exclusieve georganiseerde behandeling krijgen. In hoeverre heeft de branche varkenstransport meegewerkt aan dit positieve beeld? Ik vrees dat de normale gang van zaken veel en veel minder positief is.
Dergelijke reacties, Piet van Veghel, kregen wij ook toen we filmden in een grote kooikippenhouderij op de Veluwe. Er heerste tot onze verbazing rust en zo te horen intense tevredenheid. Het was er niet stoffig, zoals in scharrelschuren en de kippen waren voor zover we konden waarnemen, goed gezond.
Ze zaten met vijf in een ruime kooi.
Reactie na uitzending (ik deed nog mee met Keuringsdienst van Waarde): die ideale situatie is waarschijnlijk voor jullie uitgezocht en de kippen zaten nog maar net nieuw in kooien. Ons zou mogelijk een radje voor ogen gedraaid zijn.
Maar we hebben de kooikippenhouder letterlijk overvallen met ons verzoek bij hem te mogen filmen. Hij was er helemaal niet op voorbereid en een uur na ons telefoontje waren we bij hem binnen. We zagen en filmden gewoon hoe het er aan toe gaat in moderne legkippen-flatgebouwen. Ook Wakker Dier wou er niet van weten en zei mij dat ik door een verfoeide Wageningse kippenprofessor was geïndoctrineerd. Kende die professor (met pensioen) helemaal niet.
Piet van Veghel #2: Waarom is het nodig om elk positief bericht over de veehouderij meteen in twijfel te trekken? Waarom kan het niet zo zijn dat de positieve situatie de norm is en niet de negatieve? Ben je ook zo kritisch op elk bericht dat een slecht beeld van de veehouderij laat zien?
# 4 Theo: Ik zeg niet dat het per se zo zal zijn, ik opper alleen maar het idee dat het in scene gezet kan zijn. Er is natuurlijk heel wat aan vooraf gegaan. Ik heb ook bij de varkensslagerij Boekos gewerkt en daar kwamen de varkentjes niet blij uit de vrachtwagens gehuppeld. Als je ooit eens in de gelegenheid bent om aanwezig te zijn bij het inladen, dan zou je mijn twijfel wat beter begrijpen. Ze worden er vaak in geschopt en ik heb wel eens gezien dat een varken met zijn poot tussen loopbrug en het bovendek van de vrachtwagen terecht kwam en met lomp geweld en waarschijnlijk een gebroken poot de vrachtwagen in geholpen werd
#3 Dat kan ik me heel goed indenken Wouter. Een toom kippen wordt rustig wanneer de pikorde is bepaald. Te grote aantallen kippen bij elkaar, ook in biologische open lucht houding, is funest voor de laagsten in de rangorde. Ze raken gedesorienteerd en worden dan stelselmatig door de hele kippengemeenschap te grazen genomen totdat ze er bij neervallen. De conditie van het verenpak zegt veel. Rust ook. Overigens hoort een kip wel een stofbad te kunnen nemen. Maximaal 20 dieren bij elkaar is mij verteld. Komt hier ook niet de uitdrukking "in toom houden" vandaan?