Graag wil ik bij deze even wijzen op irritant gedrag van sommige gasten in de horeca, daartoe aangezet door mij. En mijn verzoek: doe mee! Zie: het Noordhollands Dagblad van 21 januari jl.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Wouter, even een vaktechnische toelichting vanuit het bedieningsvak.Bij het voorgerecht wordt meestal een toastje p.p. uitgeserveerd als we over een salade, gerookte zalm oid spreken, dan na het voorgerecht wordt het mesje van de sideplate ( broodbordje gehaald) en de boter van tafel, waarna er voor de soep brood of soepstengels op tafel kom(en)t. Na de soep dient het brood verwijderd te worden, inclusief sideplate. Dat is de klassieke stijl.
Nu ben ik een van de eersten om brood op tafel te houden tijdens de gehele maaltijd juist voor dat schuieren van de saus, als er al saus op het bord ligt. De huidige gerechten worden met druppels van saus geserveerd dus dat probleem heb je in de praktijk slechts zelden. ;-)
Wellicht verklaart dit het gedrag van de bedieningsbrigade een beetje. Wat ik nog wel steeds raar vind is dat deze stijl op de meeste opleidingen nog aangeleerd wordt, omdat het zo hoort!? Ik zal blij zijn als we straks competentie gericht gaan werken, dan kan je de eindtermen links laten liggen en een standaard invoeren die bij deze tijd past! Gaat per 2008 gebeuren op alle MBO opleidingen, dus even geduld nog!
ps. lik al jaren mijn bord af, met de vinger wel te verstaan, als er geen brood meer op tafel staat!
Goed brood vind ik vaak een groter gemis dan het laten staan ervan (daar kun je om vragen). Maar protest moet er zijn.
Ailko, waar komt die 'klassieke' manier van doen vandaan? Frans is het bij mijn beste weten in ieder geval niet. Daar worden je kruimels netjes weggeveegd tussen hoofd- en nagerecht, maar niet je brood weggepikt.
Ik krijg van onze Franse vrienden en buren steevast op m'n kop als ik het weer eens waag - vergeef me Wouter - geen brood meer aan te bieden bij de piece.
Wouter, wat vraag je ons nu precies te doen?
Marco, kun jij nou ook de doorcliks al niet meer vinden? "Oproep. Lik je bord af in een restaurant! Demonstratief. Als er geen brood is om mee te schuieren."