Coeliakie komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Mensen die een eerste-graad familielid hebben met de ziekte, lopen een risico van 10 tot 15% dat ook zij coeliakie ontwikkelen. Als de diagnose eenmaal gesteld is, moet de patiënt levenslang een aangepast, glutenvrij, dieet volgen.
Geen significant verschil tussen gluten of placebo
Bijna 950 baby's met een verhoogde erfelijke aanleg voor coeliakie waren in het onderzoek betrokken. De helft van de baby's kreeg van 4 tot 6 maanden 100 mg gluten in de voeding, de andere helft kreeg een placebo. Op 3-jarige leeftijd werden de kinderen getest op coeliakie. Daarbij kwam geen significant verschil aan het licht tussen beide groepen: van de glutenbabies had 5,9% coeliakie ontwikkeld, van de placebobabies 4,5%, schrijft Nu.nl.
Wel of geen borstvoeding maakt evenmin verschil
In dit onderzoek, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine werd ook geen bewijs gevonden voor de hypothese dat borstvoeding mogelijk een extra beschermingsmechanisme tegen coeliakie zou vormen. Het is nog altijd de erfelijke aanleg die bepaalt of een kind coeliakie krijgt of niet, en dus niet wat je je baby te eten geeft.
Fotocredits:'glutenvrij schap', uitsnede, Whatsername
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik dacht dat er ooit wel een coeliakie-verband gevonden is met het TE VROEG beginnen met gluten... misschien dat die 1,4 % verschil daar ook op wijst?
Er is nooit iemand die serieus heeft beweert dat borstvoeding tegen coeliakie beschermt. 6 maanden na de geboorte uitsluitend borstvoeding en het uitstellen van de introductie van gluten stellen het activeren van coeliakie uit. Dit zorgt voor een gezonde darmontwikkeling en dus een betere start van het leven voor iemand die hoe dan ook coeliakie zal blijken te hebben bij de eerste hap gluten die hij binnen krijgt.