Gluten zouden zelfs bij mensen die niet aan de auto-immuunziekte coeliakie lijden, zorgen voor irritatie in de darmen. 'Gluten' zijn onder het brede publiek iets geworden om te mijden. De voedingsmiddelenindustrie speelt er op in door een groeiende stroom glutenvrije producten. Inmiddels zou zelfs een derde van de consumenten voelen voor glutenvrije voeding.
Tot op heden is er echter slechts één studie die aantoont dat er zogenaamde non-coeliakie glutengevoeligheid zou bestaan. Terwijl coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de bevolking, eet reeds 18% glutenvrij. Voor hen is er goed nieuws: 2 nieuwe studies tonen aan dat non-coeliakie glutengevoeligheid niet aan te tonen valt. Dat meldt Business Insider. In het uitstekend geschreven en gedocumenteerde bronartikel vind je alle referenties naar de artikelen.
Dit artikel afdrukken
Tot op heden is er echter slechts één studie die aantoont dat er zogenaamde non-coeliakie glutengevoeligheid zou bestaan. Terwijl coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de bevolking, eet reeds 18% glutenvrij. Voor hen is er goed nieuws: 2 nieuwe studies tonen aan dat non-coeliakie glutengevoeligheid niet aan te tonen valt. Dat meldt Business Insider. In het uitstekend geschreven en gedocumenteerde bronartikel vind je alle referenties naar de artikelen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Wendy, #17: De mensen die aantoonbaar overgevoelig zijn voor gluten (coeliakie patiënten) of tarwe vertonen hun allergische reacties al bij sporen van het eiwit waar ze gevoelig voor zijn. Een gemiddelde coeliakiepatient wordt aangeraden om minder dan 10-20 mg gluten per dag te eten (ik ken mensen die nog gevoeliger zijn dan dat.) Een gemiddelde tarweboterham bevat zo'n 2.5 gram gluten. Je zult behoorlijk lang moeten fermenteren om aan een factor 1000 in gliadine-allergeen-fragment-reductie te komen. Hint: zelfs in bepaalde soorten soja-saus merk ik dat er een tarwe-starter gebruikt is om de fermentatie op gang te brengen.
@Guido: De lijst van mogelijke klachten is imposant!
Het werk van Alessio Fasano (een van de uitvinders can coeliakie) laat zien dat gluten effect kunnen hebben op veel meer dan alleen de darmen. Sterker: dat is niet eens het grootste effect.
Ik zie niet waarom fermenteren van tarwe geen workaround is en het vermijden van tarwe wel. Een mens kan zonder tarwe, miljoenen doen dat al hun hele leven.
Dat spelt geen klachten geeft is zeker onwaar.
Ik heb er van de week een blogpost over geschreven en ben benieuwd wat jullie er van vinden, vooral @Peter en @Martijn en ik denk dat het voor jou #15 @Wendy ook interessant kan zijn, want wellicht hoeft die workaround wel helemaal niet. En dit dit blog over de studie is misschien ook interessant om naar te kijken.
Ik ben zo iemand die zonder een coeliakie diagnose glutenvrij/tarwevrij eet.
Zelf heb ik niet zo'n behoefte om er een label op te plakken en ik heb ook niet de behoefte om goedkeuring van anderen te vragen.
Ik weet wel dat een onderzoek zoals in de link bij mij ook geen 'bewijs' zou leveren: een dag wat gluten, de volgende dag FODMAP achtig voedsel, als de actie-reactie zo duidelijk zou zijn was ik er zelf al sneller achter gekomen.
Bij een echt provocatie dieet tbv coeliakie moet je 3 maanden lang elke dag zoveel gluten eten dat 1 pizza en een stapel boterhammen per dag nog steeds niet genoeg zijn.
In mijn geval was er bij een gastroscopie nav langdurige maag en bovenbuikklachten de bijvangst van zichtbare atrofie van de darmvilli. Had er nooit van gehoord, nooit gedacht in die richting, stond stomverbaasd.
In afwachting van uitslag van biopsie ben ik toch maar dieet gestart en merkte al snel verbetering qua gezondheid. Ook met klachten die niet bij darmen vandaan kwamen. Tot mijn stomme verbazing was het weefsel volgens de patholoog perfect.
Ik ben inmiddels al maanden verder en ik heb mij al jaren niet zo goed gevoeld.
Het zou heel interessant zijn om er achter te komen wat nou eigenlijk het onderliggende probleem is, maar als IT-er weet ik dat je soms genoegen moet nemen met een succesvolle workaround