Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé staan voor het derde jaar op rij in de top-3 van 's werelds grootste plasticvervuilers. Unilever en Mondelez vullen plaats 4 en 5 op.

Coca-Cola gaat veruit op kop. Afgelopen jaar werd zelfs meer Coca-Cola-plastic aangetroffen dan al het plasticafval van PepsiCo en Nestlé samen. Die conclusie moet blijken uit een 'audit' die werd uitgevoerd door 15.000 vrijwilligers van de NGO Break Free From Plastic.

Vrijwilligers registreren overal ter wereld de merklogo’s op het plastic zwerfafval dat ze inzamelen op stranden, parken en vuilnisbelten. Volgens de organisatie moeten vervuilende producenten meer verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling van minder vervuilende verpakkingen, maar ook in de problemen die hun plastic nu veroorzaken.

Coca-Cola België reageerde meteen op het rapport en onderstreept het commitment om wereldwijd in 2030 en in West-Europa al in 2025 alle flesjes in te zamelen om ze te recycleren, "zodat niets ervan afval wordt of in de oceanen terechtkomt." In België bestaan alle flesjes van de Coca-Colamerken nu al voor 50% uit gerecycled plastic.

PepsiCo België bleef niet achter: in 2022 moeten alle flessen in België uit 100% gerecycleerd plastic bestaan. Eerder was die doelstelling ook 2030, maar "Juist in deze moeilijke tijden van crisis moeten we onze verplichtingen niet vertragen, maar versnellen om bij te dragen aan een circulaire economie en een duurzame wereld," zegt regiomanager Wim Destoop in RetailDetail. De uiteindelijke ambitie van PepsiCo is “bij te dragen aan een wereld waar plastic nooit afval wordt”.
The Guardian - Coca-Cola, Pepsi and Nestlé named top plastic polluters for third year in a row
  • Deel
Druk af