De coalitie gaat zonder de varkensboeren verder en roept de Tweede Kamer op om CETA, een handelsdeal met Canada, tegen te houden. Op 22 oktober demonstreert de coalitie op de Dam in Amsterdam.
De coalitie bestaat uit de voor marktregulering strijdende agrarische vakbonden NMV en NAV en voorts onder meer de biologische brancheorganisatie Bionext en NGO Milieudefensie. De VVD en de PvdD traden op als podiumgasten tijdens een manifestatie van de coalitie eerder dit voorjaar.
Volgens de coördinator van de coalitie, Guus Geurts, onderschrijven de overblijvende organisaties de doelstellingen nog altijd.
De coalitie schrijft in haar inbreng voor een algemeen overleg morgen in de Tweede Kamer dat Nederland CETA niet zou moeten ratificeren. Ze willen voorts dat Nederland ijvert voor stopzetting van de onderhandelingen voor TTIP. De coalitie vindt ook dat wanneer de Europese Raad en het Europees Parlement voor CETA stemmen, deze niet al vooruitlopend op ratificatie in werking mag treden.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een update: In het AO op 12 oktober heeft minister Ploumen de mogelijkheid tot financiële compensaties - aan varkenshouders - van de hand gewezen. Het CDA is hier dermate teleurgesteld over, dat ze dreigen om tegen CETA te stemmen.
Op 13 oktober vanaf 14.15 uur is er een VAO waarbij moties worden ingediend.
Ploumen heeft hieraan vooraf nog een brief beloofd vandaag. Die zal ook gaan over hoe om te gaan met de verschillen in dierenwelzijnseisen tussen de EU en Canada. SGP zag scherp dat er geen enkele waarborg is dat de standaarden in Canada verhoogd zullen worden. Dus voorlopig is er sprake van oneerlijke concurrentie als CETA in werking treedt.
""Als de varkenshouders goede onderhandelaars zijn, hebben ze een prijs gevraagd voor hun koerswijziging. Ben benieuwd wat Ploumen of andere partijen hebben toegezegd. Of zijn de varkenshouders onder druk gezet door machtige partijen, zoals banken? ""
Dit was ook ongeveer mijn gedachte Wouter, alleen korter: omgekocht misschien?
Guus #2 , dank!
Boeiende ontwikkeling, maar niet helemaal verrassend. Varkenshouders en NGO's zijn op veel punten traditionele vijanden.
Als de varkenshouders goede onderhandelaars zijn, hebben ze een prijs gevraagd voor hun koerswijziging. Ben benieuwd wat Ploumen of andere partijen hebben toegezegd. Of zijn de varkenshouders onder druk gezet door machtige partijen, zoals banken?
Ze riskeren nu wel dat ze een bondgenoot kwijt zijn op een ander slagveld: een betere margeverdeling in de keten, waar ze al jaren voor vechten.
Intussen is vorige week een andere interessante coalitie ontstaan tussen boeren en milieuclubs: netwerk GRONDig en een batterij natuur- en milieuorganisaties. Ze demonstreerden samen op het Binnenhof tegen het voornemen van Van Dam om grondgebonden melkveebedrijven niet te ontzien bij de korting op fosfaatrechten. M.i. een volkomen terechte eis, dus ik hoop dat die coalitie overeind blijft.
Hieronder een persbericht van NVV en LTO Varkenshouderij, dat naar buiten kwam nadat ik de journalist van Boerderij gesproken had. Ik denk dat strategische redenen ook een rol spelen in hun beslissing.
In onze inbreng aan de Tweede Kamer noemt de TTIP en landbouw-coalitie financiële compensaties pas als laatste redmiddel.
Wij hebben dit zo verwoord:
'Onze inhoudelijke standpunten voor het Algemeen Overleg op 12 oktober over CETA
Wij geven eerst onze standpunten weer in de meest gewenste volgorde.
- We zijn uiteraard niet tegen buitenlandse handel, maar daarbij moeten de spelregels wel voor iedereen dezelfde zijn. Dat is nu niet het geval, daarom zijn we tegen CETA en TTIP. Mochten deze verdragen er wel komen dan moet landbouw en veehouderij buiten deze verdragen blijven.
- Mochten de Europese Raad en het Europese Parlement toch instemmen, dan roepen wij u op om CETA niet alvast voorlopig in werking te laten treden, na de goedkeuring door het Europese Parlement. CETA zou niet in werking mogen treden totdat alle 28 lidstaten het verdrag geratificeerd hebben, en voordat er onderzoek is gedaan naar de economische, sociale- en milieugevolgen van het verdrag.
Nota Bene: Dit is conform de werkwijze in de Nederlandse wetgeving, waarbij nieuwe wetgeving pas wordt ingevoerd nadat de Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd, en goed is nagedacht over de implementatie en de mogelijke gevolgen.
- Wanneer de verdragen er wel komen en landbouw er wel deel van blijven uitmaken, dan moeten aan importproducten dezelfde milieu-, dierenwelzijns-, arbeids- en voedselveiligheidseisen worden gesteld worden als aan de landbouwproducten in de EU. Dit om oneerlijke concurrentie van Europese boeren te voorkomen die aan veel hogere eisen moeten voldoen. Dit is conform de op 28 april 2016 aangenomen motie Van Dijk 21501-02-1609. Dus in tegenstelling tot nu, moet ook ‘de wijze van productie’ een geaccepteerd criterium zijn om importproducten te mogen weren.
Minister Ploumen heeft gepleit voor een ‘reset’ van handelsverdragen op gebied van o.a. duurzaamheid. Dit juichen wij toe en we willen graag deelnemen aan de dialoog hiertoe. Maar deze weeffout over de wijze van productie binnen internationale handelsverdragen, mag niet ontbreken op de agenda voor een reset.
Verder zegt Minister Ploumen (in genoemde agenda voor het AO): ‘Nederlandse bedrijven zullen vooral profiteren van CETA en andere handelsverdragen naarmate zij meer concurreren op kwaliteit in plaats van op prijs.’ Dit kan zijn echter niet hard maken. Wij denken zelfs het omgekeerde: Deze handelsverdragen zullen juist leiden tot oneerlijke concurrentie voor met name producenten die zich richten op producten van hoge kwaliteit. '
Nota Bene: De overgangstermijn in CETA waarin de importquota voor o.a. varkens- en rundvlees geleidelijk worden verhoogd - naar een maximum en blijvend quotum - garandeert absoluut niet dat er in die termijn ook dierenwelzijns- en milieustandaarden worden verhoogd in Canada. Want dit is vooralsnog geheel op vrijwillige basis.
- Wanneer de verdragen er onverhoopt toch komen en landbouw er wel deel van blijft uitmaken, en er onverhoopt geen eisen gesteld kunnen worden aan importproducten op het terrein van de productiewijze, dan zouden EU boeren en tuinders substantieel en structureel volledig gecompenseerd moeten worden voor de negatieve gevolgen hiervan. Dit ter compensatie van genoemde oneerlijke concurrentie. (Dit standpunt over compensatie wordt niet ondersteund door Milieudefensie.) Wij zien dit echter als een laatste redmiddel en hebben er geen vertrouwen in dat hiervoor op lange termijn voldoende financiële middelen worden vrijgemaakt.'
-----------------------------------------------------------------------------------
Persbericht van NVV en LTO Varkenshouderij:
'NVV en LTO Varkenshouderij uit landbouwcoalitie
Afgelopen week is bekend geworden dat NVV en LTO Varkenshouderij uit de landbouwcoalitie zijn gestapt. NVV en LTO Varkenshouderij hebben hun deelname aan de landbouwcoalitie recentelijk geëvalueerd. Tijdens deze evaluatie zijn zij tot de conclusie gekomen dat de opvattingen in de coalitie te ver uit een liggen om tot gezamenlijke resultaten te komen.
Het oorspronkelijke doel om deel te nemen was om gezamenlijk aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van TTIP en CETA. De Coalitie heeft verschillende acties opgepakt. Het hoogtepunt was de manifestatie #houddeboerderijTTIPvrij in april op het plein in Den Haag. Een manifest is aangeboden aan alle Kamerleden. De Kamerleden hebben hier vervolgens aandacht voor gevraagd in verschillende Kamerdebatten.
In september heeft een gesprek tussen een afvaardiging van de Coalitie en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens dit gesprek heeft de Coalitie de minister opgeroepen op de ‘resetknop’ te drukken voor wat betreft de handelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada, TTIP en CETA. De organisaties hebben tijdens dit gesprek ook benadrukt niet tegen buitenlandse handel te zijn, maar wel tegen handelsverdragen, waarbij sprake is van een ongelijk speelveld. NVV en LTO Varkenshouderij hebben tot slot gevraagd of zij bereid is om zich te inzetten voor een financiële compensatie van de getroffen sectoren.
NVV en LTO Varkenshouderij zijn tevreden over de acties die zijn uitgevoerd. Het doel van deze acties was om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van TTIP en CETA voor de varkenssector. Dit is volgens NVV en LTO Varkenshouderij geslaagd. De volgende stap is om in te zetten op financiële compensatie. NVV en LTO Varkenshouderij zijn van mening dat zij dit beter zelfstandig kunnen oppakken dan in coalitieverband omdat de meningen onder andere op dit punt uiteenlopen in de coalitie.
NVV en LTO Varkenshouderij willen wel benadrukken dat zij het oorspronkelijk doel van de coalitie nog steeds onderschrijven: eerlijke handel en een gelijk speelveld.'