Gisteren stapten LTO Varkenshouderij en NVV op uit de coalitie van landbouworganisaties die zich verzet tegen TTIP en CETA. "Om nog onduidelijke redenen", schrijft Boerderij.

De coalitie gaat zonder de varkensboeren verder en roept de Tweede Kamer op om CETA, een handelsdeal met Canada, tegen te houden. Op 22 oktober demonstreert de coalitie op de Dam in Amsterdam.

De coalitie bestaat uit de voor marktregulering strijdende agrarische vakbonden NMV en NAV en voorts onder meer de biologische brancheorganisatie Bionext en NGO Milieudefensie. De VVD en de PvdD traden op als podiumgasten tijdens een manifestatie van de coalitie eerder dit voorjaar.

Volgens de coördinator van de coalitie, Guus Geurts, onderschrijven de overblijvende organisaties de doelstellingen nog altijd.

De coalitie schrijft in haar inbreng voor een algemeen overleg morgen in de Tweede Kamer dat Nederland CETA niet zou moeten ratificeren. Ze willen voorts dat Nederland ijvert voor stopzetting van de onderhandelingen voor TTIP. De coalitie vindt ook dat wanneer de Europese Raad en het Europees Parlement voor CETA stemmen, deze niet al vooruitlopend op ratificatie in werking mag treden.
Dit artikel afdrukken