Compassion in World Farming (CIWF) brengt vandaag opnames naar buiten over de konijnenhouderij in een aantal Europese landen. Europa produceert ruim 320 miljoen konijnen per jaar. De dieren worden grotendeels slachtrijp gemest in lage en krappe draadgazen kooien waarin ze niet rechtop kunnen staan, laat staan springen of huppelen. De bodems van de kooien bestaan uit een open gazen vloer zodat de uitwerpselen van de niet zindelijke dieren direct uit de kooi verdwijnen.

CIWF start met dit filmpje het ophalen van handtekeningen voor een petitie aan de EU, waarin de organisatie vraagt om een verbod op kooihuisvesting in de konijnenhouderij.CIWF schrijft Onderzoekers van CIWF filmden in 16 konijnenhouderijen in 5 EU-landen ( Polen, Tsjechië, Cyprus, Italië en Griekenland). Wat ze zagen en vastlegden is vreselijk:

• De konijnen zitten hun hele leven in krappe, draadgazen kooien zonder enig afleidingsmateriaal
• Veel dieren hebben ontstekingen aan ogen of huid
• Stinkende en onhygiënische stallen: bergen ontlasting onder de kooien
• Veel dieren sterven vroegtijdig, ondanks het hoge antibioticagebruik
• Dode, soms zelfs rottende, konijnen in of op de kooi of op de vloer

Twee jaar geleden filmde CIWF soortgelijke omstandigheden in konijnenhouderijen in Frankrijk en Spanje.

'Dierenleed enorm'
"Niet alleen het aantal konijnen in de vee-industrie is gigantisch, ook het dierenleed dat de draadgazen kooien veroorzaken is enorm", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. "De kooien doen nog het meest denken aan de kale legbatterijen, die de EU al in 1999 verboden heeft vanwege het slechte dierenwelzijn. Het is nu de hoogste tijd dat er speciale, Europese regels voor de konijnenhouderij komen, en de kooihuisvesting voor konijnen verboden wordt."

CIWF staat niet alleen in het streven de kooien in de konijnenhouderij te verbieden. Uit een representatief opinieonderzoek dat het bureau YouGov dit jaar onder 1000 Nederlanders hield, blijkt dat 65% van de Nederlanders voorstander is van zo'n verbod.

'België bewijst dat het kan'
In Nederland is de konijnenhouderij een relatief kleine tak van de vee-industrie met een jaarlijkse productie van ca. 1,5 miljoen dieren. Ook in de Nederlandse konijnenhouderij zijn er echter serieuze welzijnsproblemen. Vanaf 2016 moeten de konijnenkooien in de Nederlandse vee-industrie aan strengere eisen voldoen dan de rest van Europa: de kooien zijn dan hoger en voorzien van een plateau en een plastic vloer om pootgebreken tegen te gaan. CIWF vindt deze verbeteringen echter onvoldoende en pleit voor het stoppen met de kooihuisvesting: "Dat dit kan bewijst België, waar besloten is over te stappen op het parksysteem, een huisvesting die veel meer natuurlijk gedrag mogelijk maakt", aldus Geert Laugs van CIWF.

Vorige maand startte CIWF een Europese campagne voor het beëindigen van alle kooihuisvesting in de Europese veehouderij. De campagne tegen de konijnenkooien maakt daar deel van uit en zal de komende jaren gevolgd worden door meer specifieke acties. Meer over deze campagne is te lezen op de website van CIWF.
.

WUR: 'Nederland werkt hard aan het voorbijstreven van België'
We checkten het beeld dat CIWF schetst van de Nederlandse konijnenhouderij bij WUR-onderzoeker Dr. Karel de Greef. De Greef vertelde ons dat in Nederland moederdieren reeds overwegend in parkomgevingen (kooien zonder bovenkant voor groepshuisvesting en met plastic over de gazenvloer) zijn gehuisvest. Dat is nog niet het geval voor de slachtdieren. Nederland werkt er echter hard aan ook parkhouderij voor slachtdieren te realiseren. Dat moeten de ca. 60 fokkers in Nederland wel omdat ze exporteren naar onder meer België waar het parksysteem verplicht is. In België ging in 2012 Lidl als eerste over op het parksysteem voor slachtdieren. Daardoor is het in België algemeen geworden. Moederdieren genieten in België echter nog niet van het parksysteem. Nederland is dus op weg naar een stapje verder.

Fotocredits: CIWF
Dit artikel afdrukken