Belgen vissen vooral voor eigen kust. Bij de cijfers past dan ook een kanttekening. Verreweg de meeste in Nederland aangevoerde vis, 91%, werd met trawlers aangeland. Die trawlers, grote schepen die zich op in diep oceaanwater zwemmende scholen vis richten, brengen bevroren vis aan land: blauwe wijting, haring, makreel, horsmakreel en sardines. Dat is - op een paar harinkjes na - niet de vis die wij eten, maar die verwerkt wordt tot vismeel, -olie en -producten.
De verse vis, die je bij de visboer op de toonbank vindt, wordt gevangen door kotters die met sleepnetten in de kustwateren vissen. De Nederlandse kottervloot bracht in 2021 vooral schol (met 17,6 miljoen kilogram de meest aangevoerde verse vis) aan land en daarnaast noordzeegarnalen, kabeljauw en tong.
Vers is minstens ijskoud geweest
Maar ook voor die vis is een koudebehandeling verplicht. De Europese wetgever schrijft voor dat vis die bestemd is voor rauwe consumptie, of om koud gerookt te worden, een vriesbehandeling moet ondergaan tot ten minste -20 graden gedurende 24 uur. Dat heeft te maken met het doden van parasieten - verschillende soorten wormpjes - die in de vis voorkomen. Vissoorten die dit betreft zijn bijvoorbeeld haring, makreel, sprot en (wilde) Atlantische en Pacifische zalm.
Vis en visserijproducten die niet bedoeld zijn voor rauwe consumptie. zoals schol en tong, moeten volgens de Warenwet ten minste op een temperatuur gehouden worden die 'die van van smeltend ijs benadert'. Zeg maar 0 graden Celsius. De verse in Nederland aangelande vis bij de visboer heeft dus op zijn minst een ijsbadje gehad of is bevroren geweest. De nodige verse witvis - denk aan kabeljauw en schelvis (die nauwelijks voor onze kust worden gevangen) - is bevroren geweest om je geen wormpjes te bezorgen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'De nodige verse witvis - denk aan kabeljauw en schelvis (die nauwelijks voor onze kust worden gevangen) - is bevroren geweest om je geen wormpjes te bezorgen'
.... die eet je toch niet rauw? (en vis mag je nooit overbakken) Komt dat niet eerder omdat die trawler > 2 weken op zee is? (hoe zit dat overigens met licht gebakken biefstuk e.a. vlees?
Een industrieschip is vaak geen 'vers'. Op de markten het meeste ontdooide vis. Er is echt verse vis verkrijgbaar (in mijn geval direct Tong uit het ruim van de TX43 vóór de afslag van de vd Vis (verre) familie als ik in Oudeschild ben ;)... maar dat is een groot vraagpunt hier (en elders). Aziatische vis kan nooit echt vers zijn, tenzij per vliegtuig ingevlogen... reken maar uit.
Op Mikonos maakte ik mee aan de kade hoe de vis direct naar mijn restaurant werd gebracht. Dat waren geen industrieschepen... ook rauwe tonijn.
Vriesbehandeling bij die vis? Absurd. Niets aan overgehouden (helemaal rauw geen echte liefhebber van... soms in sushi/ Japans... maar van binnen wel... als met biefstuk) (rauwe Nieuwe blijft voor mij een topper die tonijn en zalm verslaat... maar ook die is niet echt 'rauw' (al is die vriesbehandeling noodzaak is de malsheid super) en wie bakt nog haring?... lekkerder dan sardines)
Wouter de Heij vraagt zich af: 'Zou het zo kunnen zijn dat er vooral veel export van vis is vanuit Nederland naar België, Duitsland of zelfs verder weg?'
Reken maar De Heij. Ga kijken op donderdag, vrijdag en soms zaterdagochtend bij de visafslagen in ondermeer Scheveningen, IJmuiden, Den Oever en de enige visafslag ter wereld weer geen schepen meer kunnen aanleggen op Urk. Tel de Spaanse nummerborden op de vrachtwagens. En vergis je niet, ook de Nederlandse trucks die er staan te laden gaan allemaal het land uit met vis.
Kijk op de website van het enorme transportbedrijf Kotra (nooit van gehoord?) en zie de verschillende bestemmingen van de vrachtwagens.
https://www.kotra.nl/nl/distributiebedrijven/
9% van 443 miljoen is 39,9 miljoen. Ongeveer het dubbelen van België, en ons inwoneraantal is ook ongeveer tweemaal zo groot. Zouden we ongeveer evenveel vis eten? Of zou het zo kunnen zijn dat de grote handelshuizen en fabrieken histories gezien gewoon in Nederland neergezet zijn. En dat er vooral veel export vanuit Nederland naar België, Duitsland of zelfs verder weg is?
Ik speculeer er maar op los.
PS fijn toch dat de warenwet best okay in orde is. Ikzelf zou niet snel gerookte vis of rauwe vis consumeren buiten Nederland. Uitzondering: tonijn of zalm waarschijnlijk. Dan dat ijsbad, de enige uitzondering is de vis die vandaag gevangen wordt en ook vandaag aan land komt.