Volgens het CBS werd in 2021 in totaal 443,5 miljoen kilo vis vanaf zee naar de Nederlandse havens gebracht, 17% meer dan een jaar eerder. Ter vergelijking: in alle Belgische zeehavens samen werd in 2019, vóór corona dus, nog geen 14 miljoen kilo vis aangeland.

Belgen vissen vooral voor eigen kust. Bij de cijfers past dan ook een kanttekening. Verreweg de meeste in Nederland aangevoerde vis, 91%, werd met trawlers aangeland. Die trawlers, grote schepen die zich op in diep oceaanwater zwemmende scholen vis richten, brengen bevroren vis aan land: blauwe wijting, haring, makreel, horsmakreel en sardines. Dat is - op een paar harinkjes na - niet de vis die wij eten, maar die verwerkt wordt tot vismeel, -olie en -producten.

De verse vis, die je bij de visboer op de toonbank vindt, wordt gevangen door kotters die met sleepnetten in de kustwateren vissen. De Nederlandse kottervloot bracht in 2021 vooral schol (met 17,6 miljoen kilogram de meest aangevoerde verse vis) aan land en daarnaast noordzeegarnalen, kabeljauw en tong.

Vers is minstens ijskoud geweest
Maar ook voor die vis is een koudebehandeling verplicht. De Europese wetgever schrijft voor dat vis die bestemd is voor rauwe consumptie, of om koud gerookt te worden, een vriesbehandeling moet ondergaan tot ten minste -20 graden gedurende 24 uur. Dat heeft te maken met het doden van parasieten - verschillende soorten wormpjes - die in de vis voorkomen. Vissoorten die dit betreft zijn bijvoorbeeld haring, makreel, sprot en (wilde) Atlantische en Pacifische zalm.

Vis en visserijproducten die niet bedoeld zijn voor rauwe consumptie. zoals schol en tong, moeten volgens de Warenwet ten minste op een temperatuur gehouden worden die 'die van van smeltend ijs benadert'. Zeg maar 0 graden Celsius. De verse in Nederland aangelande vis bij de visboer heeft dus op zijn minst een ijsbadje gehad of is bevroren geweest. De nodige verse witvis - denk aan kabeljauw en schelvis (die nauwelijks voor onze kust worden gevangen) - is bevroren geweest om je geen wormpjes te bezorgen.
Dit artikel afdrukken