'Chinezen vissen de Noordzee leeg'
De Belgische visserij staat nóg verder onder druk, zegt visser Hendrik uit Oostende in de Franstalige krant La Dernière Heure. Terwijl de Belgische en Europese vissers zich aan de Europese quota houden, komen de Chinezen met "vrachtschepen die alles op hun pad plunderen" in de internationale deel van de Noordzee vissen. "En als de Chinezen vertrekken, laten ze een ware zeewoestijn achter. Er is niets meer te vissen".
Door de overbevissing van de Noordzee is de 'visdichtheid', die 20 jaar geleden nog 200.000 vissen per vierkante kilometer bedroeg, inmiddels teruggelopen tot 40.000 vissen per km2. Dat vergt vissen met beleid. Daar komen de beperkingen die de brexit met zich meebrengt nog eens bij. Van de Belgische visvangst komt 80% uit Britse wateren.
'Koop lokale vissoorten'
Is er nog redding mogelijk voor de Belgische vissector? Ja zeker wel, zegt Becaus, maar daarvoor is het van belang dat “de Belgische vis in de hoofden van de Belgen raakt”. Dus geen Noorse zalm of kabeljauw kopen, maar de lokale soorten. "Een pladijs (het Vlaamse woord voor schol, CJ) is toch ook heel lekker? We geloven in de vissector maar we hebben de Belgische consument nodig.”
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Oh oh oh, wat ‘n stigmatiserende toon. Chinezen vissen ook de Stille Oceaan, Indische Oceaan en de kusten rond Afrika leeg. Hoe meer schepen hoe meer netten, ze zijn tenslotte met de meesten. Dan heet het opeens ‘plunderen’, en nou met ook nog die corona affaire erbij.
Troost: diepgevroren komt een deel weer deze kant op. En met het vismeel voeren ze die smakeloze Tilapia’s die hier ook heen worden geëxporteerd. Win Win! Wat een misplaatst geklaag.
Belgen zijn dan ook geen echte vissers, ma en de Urkers heb ik er nog niet over gehoord, maar het kan me zijn ontgaan. Bedenk vooral dat hoe minder er van ‘onze’ kapiteins Haddock uitvaren, hoe minder CO2 en bio-dieseldampen (op papier – daar gaat het tenslotte om) hier het zwerk in gaan. Timmerfrans springt een gat in de lucht!, nee
Dat moet een oude foto zijn....
'BOU" staat voor Boekhoute, een klein Vlaams dorpje hier 8 km vandaan, over de grens in Zeeuws-Vlaanderen, dat al sinds de afsluiting van de Braakman in 1952 geen verbinding meer had met de Schelde en dus de zee.
3-4 boten lagen lang in Breskens, een paar een tijdje in Vlissingen en de allerlaatste BOU8 vertrok in 2018 vanuit Terneuzen naar Friesland (pleziervisserij ?).
M.a.w. de BOU-garnalennvissers hadden bijna70 jaren geen eigen thuishaven meer.
Vis is duur en zal duurder worden. Verse vis zeker. Je betaalt ook al het afval, ingewanden en kop.
Vis wordt 'vuil' gewogen. Laat je hem schoonmaken en fileren, en zet je dan het gewicht af tegen aankoopprijs, dan weegt dat op tegen een goed stuk rund. Vrees als de vis schoongemaakt wordt gewogen, de Nederlandse vis-consument nog verder afhaakt.
Vanmorgen gebeld met twee visboeren, die op de markt staan. "Heb je geep mee naar de markt ?". “Nee, er haast geen aanvoer.” Dat geloof ik niet, maar begrijp dat ze niet met de vis willen blijven zitten. Geep is weinig populair
Vorig jaar 1x tegen 'geep' ( meivis ) aangelopen. Doet het slecht ook vanwege de vele groene ‘fluorescerende’ graten. Heel veel. De 'palingvormige' geep is met een vismes te fileren, maar dan nog blijft het oppassen in je mond. Nee, je kunt een stukje geep niet met friet en sla tegelijk in je bekje proppen, Alleen vis, en gebruik je tongpunt als sensor. Zo eet je vis met graten.
Recept:
Snij geep in palingmoten; droog af (oude thedoek); en wentel daarna door olijfolie, aangemaakt met peper, zout, geperste knoflook en gemalen provencaalse kruiden (grove kruidenmix gaat 3 seconden in een eletr. koffiemolentje, speciaal gekocht voor dat doel). Grillen op houtskool.
Droge witte wijn, als je een Nantais (Bouche de Loire) vindt, - kost in Frankrijk 5-6 euro, dan zit je in gedachten aan zee..
ps.
Vis zonder graten is geen vis, en bij vis hoort dus een glas witte wijn er absoluut bij !
Daarom zeggen de Fransen "Poisson sans boisson, c'est poison ..."
Hoe je dat goed gearticuleerd leert zeggen, vind je onder de link.
#2 LOL Nick.
Ik heb verder niets over Chinezen op de Noordzee kunnen vinden.
Wel een artikel van De Morgen 2010. Nogal schokkend. Zou dat inmiddels veranderd zijn? Offe overdreven stemming makerij??? Kweenie hoor...
Heb je dan niet door dat "Chinees" hier een politiek correct eufemisme is voor "Hollander"?
(in Brussel zeggen ze ook niet "Marokkaan" maar "Suédois")
Europa wordt genadeloos leeggeplunderd door DE Chinezen. Zelf minder vis eten om de visstand weer te verbeteren, alleen lokale vissoorten kopen, is allemaal vergeefse moeite.
Het gedrag van DE chinezen is blijkbaar onbespreekbaar????
Wat wij Europeanen zijn verwend door onze welvaart, moeten anderen ook iets gunnen, doen niet aan discriminatie, dwingen China tot het verontreinigen van hun milieu daar...
"De Belgische visserij staat nóg verder onder druk, zegt visser Hendrik uit Oostende in de Franstalige krant La Dernière Heure. Terwijl de Belgische en Europese vissers zich aan de Europese quota houden, komen de Chinezen met "vrachtschepen die alles op hun pad plunderen" in de internationale deel van de Noordzee vissen. "En als de Chinezen vertrekken, laten ze een ware zeewoestijn achter. Er is niets meer te vissen"."