Waterzuiveringsbedrijven gebruiken onder meer een chloorbehandeling om afvalwater te reinigen. Dat doodt micro-organismen, maar ruimt niet alle medicijn-restanten in het riool op. "Medicijnen komen in het milieu terecht en daar kunnen de moleculen langzaam reageren met het aquatisch leven waardoor hun hormoon-systemen verstoord raken", zegt onderzoeker Olya Keen van de University of North Carolina. "Het afbreken van de moleculen is heel lastig want medicijnen zijn vaak heel stabiele moleculen", voegt Keen toe.

Ze geeft aan dat door het aanwezig zijn van die stoffen micro-organismen in het milieu resistent worden.

Onverwachte chemische reactie
De onderzoekers ontdekten bovendien dat chloride zelfs reageert met medicijn-restanten. De antibiotische werking van doxycycline, een veelgebruikt middel tegen onder meer acne en chlamydia, blijkt te worden versterkt door chloride. Mogelijk is er zelfs spontaan een nieuw antibioticum ontstaan, meldt Keen.

Desondanks kunnen waterzuiveringsinstallaties voor een extra sterke resistentie tegen doxycycline in het milieu zorgen. Het water van zuiveringsinstallaties belandt immers in het oppervlaktewater. In veel landen wordt chloor gebuikt om het kraanwater ‘schoon’ te houden. In de leidingen kan het reageren met eventuele medicijn-restanten die de zuivering hebben overleefd. Mensen die het water met daarin doxycycline-restanten drinken, bouwen zo ongemerkt resistentie op.

Reden tot actie?
Een oplossing is er nog niet. Keen stelt voor het dumpen van medicijnen in het riool aan banden te leggen. Medicijnen wegspoelen is makkelijk en het nut van aparte inzameling lijkt (of leek) nog niet duidelijk.
De onderzoekers moeten nog nagaan bij welke andere medicijnen een reactie plaatsvindt tijdens de zuivering. De onderzoeksgroep presenteerde haar resultaten afgelopen week op de National Meeting and Exposition of the American Chemical Society (ACS).

In Nederland gebruiken we weinig chloor in ons drinkwater. Sommige waterzuiveringsinstallaties gebruiken het in hun processen. Dat valt te lezen op water.

Fotocredits:’Poooop’, Katie Brady
Dit artikel afdrukken