Ze geeft aan dat door het aanwezig zijn van die stoffen micro-organismen in het milieu resistent worden.
Onverwachte chemische reactie
De onderzoekers ontdekten bovendien dat chloride zelfs reageert met medicijn-restanten. De antibiotische werking van doxycycline, een veelgebruikt middel tegen onder meer acne en chlamydia, blijkt te worden versterkt door chloride. Mogelijk is er zelfs spontaan een nieuw antibioticum ontstaan, meldt Keen.
Desondanks kunnen waterzuiveringsinstallaties voor een extra sterke resistentie tegen doxycycline in het milieu zorgen. Het water van zuiveringsinstallaties belandt immers in het oppervlaktewater. In veel landen wordt chloor gebuikt om het kraanwater ‘schoon’ te houden. In de leidingen kan het reageren met eventuele medicijn-restanten die de zuivering hebben overleefd. Mensen die het water met daarin doxycycline-restanten drinken, bouwen zo ongemerkt resistentie op.
Reden tot actie?
Een oplossing is er nog niet. Keen stelt voor het dumpen van medicijnen in het riool aan banden te leggen. Medicijnen wegspoelen is makkelijk en het nut van aparte inzameling lijkt (of leek) nog niet duidelijk.
De onderzoekers moeten nog nagaan bij welke andere medicijnen een reactie plaatsvindt tijdens de zuivering. De onderzoeksgroep presenteerde haar resultaten afgelopen week op de National Meeting and Exposition of the American Chemical Society (ACS).
In Nederland gebruiken we weinig chloor in ons drinkwater. Sommige waterzuiveringsinstallaties gebruiken het in hun processen. Dat valt te lezen op water.
Fotocredits:’Poooop’, Katie Brady
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit is wat ik vond over waterzuivering van ziekenhuizen.
Recent is door Mansvelt een proeflocatie bij het Anthonius Sneek geopend.
Maar nogmaals: ook in Nederland is het humane gebruik een fractie van het veterinaire, dat ongezuiverd via de mest, inclusief alle (multiresistente) bacteriën in het milieu gestort wordt.
Dat mest geen ongevaarlijk goedje is, bleek ook bij het Q-koortsdrama.
#Dick; houdt dat in dat ziekenhuizen ook hen afvalwater zuiveren? In al die urine van die patiënten zit natuurlijk ladingen medicijnenrestanten.
Dat men gewasbeschermingsmiddelen tegenkomt in oppervlaktewater weten de meeste mensen denk ik wel. Maar dat er ook veel medicijnrestanten in kunnen zitten is denk ik nieuw.
In bijvoorbeeld dit onderzoek worden beide onderzocht.
Beetje merkwaardig, dit artikel. De veehouderij in de VS gebruikt maar liefst 4 maal zoveel antibiotica als de humane geneeskunde. Vormt de - ook nog eens ongezuiverde! - mest van die dieren dan niet een veel groter resistentierisico? Is dat dan niet onderzoekswaardiger?
Dat ook de humane geneeskunde in de VS qua antibioticagebruik veel beter kan staat buiten kijf.
Nederlandse ziekenhuizen hebben overigens toenemend eigen waterzuivering.