Afgelopen weekend zette China JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld, en BRF een ander groot Braziliaanse slachter op de lijst van bedrijven die geen varkensvlees meer mogen leveren in het land. In totaal mogen nu zes Braziliaanse slachtlocaties geen vlees meer leveren in China.
Officieel hebben de vleesconcerns niets van China vernomen; ze hebben alleen geconstateerd dat hun locaties genoemd worden op een douanelijst.

Boerenbusiness meldt dat vleesleveringen mogelijk weer op gang kunnen komen als China via camera's op afstand in slachterijen mogen kijken. Uit navraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) blijkt dat China een formeel verzoek tot camera-inspectie heeft ingediend in Den Haag.

Op diezelfde douanelijst staan al sinds een een week ook de namen van 2 Vion-locaties (Groenlo en Boxtel) en de slachters Van Rooi en Westfort. Het landbouwministerie (LNV) zegt te werken aan opheffing van de ban, maar is daar nog niet in geslaagd. LNV laat weten dat Nederland op verzoek van China bezig is om de gevraagde video-inspectie te organiseren in één van de slachterijen.

Indien de importban aanhoudt, zullen de prijzen voor varkensvlees op de wereldmarkt verder dalen, terwijl consumentenprijs in China nadrukkelijk zal stijgen.
Boerenbusiness - China zet meer slachterijen op verboden lijst - Nieuws Vleesban
  • Deel
Druk af