Vandaag en morgen zitten in Beijing de Amerikaanse en Chinese handelsdelegaties weer aan de onderhandelingstafel. Ze moeten proberen een uitweg te vinden uit het handelsconflict dat beide landen nu al een jaar in zijn greep houdt en negatieve effecten begint te hebben op hun economie. Het Financieele Dagblad zet de grootste 'pijnpunten' op een rij:

- de bescherming van intellectueel eigendom. Volgens de Amerikanen moet er 'structureel verandering' komen in de manier waarop China omgaat met buitenlandse technologie en cybertechnologie. China heeft al een aantal maatregelen genomen om 'stelen' van intellectueel eigendom tegen te gaan.
- de kwestie rondom Huawei en 5G. Telecomfabrikant Huawei zou de Chinese overheid helpen om te spioneren. De VS sluit Huawei uit bij openbare aanbestedingen en heeft diverse fraude-onderzoeken tegen Huawei lopen.
- China's plan 'Made in China 2025' zou volgens de Amerikanen staatssteun inzetten om in 10 opkomende sectoren zoals robotica en biotechnologie een industriële leider te worden. China zou bereid zijn het plan aan te passen.
- Energie: de VS exporteren olie en gas (lng) en China heeft een grote energievraag. Beëindigen van de handelsoorlog zou hier de stromen weer op gang kunnen brengen, al blijft het de vraag of Chinese investeerders in Amerikaanse lng-projecten zullen investeren.
- de Chinese importtarieven op Amerikaanse landbouwproducten als sojabonen, mais, katoen en varkensvlees, die hard aankomen bij Trumps achterban. China hief de importheffing van 25% op Amerikaanse auto's al (tijdelijk) stop per 1 januari om de handelsspanningen te verminderen.
- Versoepelen van de markttoegang voor financiële instellingen van buitenlandse origine.

Tijdens de G20-top vorige maand in Buenos Aires kwamen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping overeen een pauze in te lassen in het handelsconflict en tot minstens 1 maart geen nieuwe importheffingen te zullen doorvoeren. De beurzen in Azië en Europa reageerden vooruitlopend op de hervatte besprekingen voorzichtig enthousiast. In updates bij een nieuwjaarsanalyse over de verschuivende macht in de wereld, zetten we afgelopen week het onrustige verloop van de beurzen op een rij als gevolg van het brute gedrag van president Trump die als een olifant te keer gaat in zijn eigen financiële porseleinkast.
Het Financieele Dagblad - De hordes die Trump en Xi moeten nemen om hun handelsconflict te beëindigen
  • Deel
Druk af