Dat is in ieder geval de uitkomst van een onderzoek door wetenschappers van Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health naar de schoolmaaltijden en het eetgedrag in een aantal Amerikaanse scholen.

De onderzoekers bestudeerden de eetgewoonten van meer dan 2.600 derde tot en met achtste klassers – Nederlandse groep vijf tot en met 2e klas middelbare school. Het betrof openbare scholen in twee buurten met lage-inkomens. Meestal wordt in deze scholen de schoolmaaltijd niet door een professionele staf klaargemaakt. Voor de proef gingen een aantal chefkoks de samenwerking aan met de schoolkeukenstaf. Ze pasten recepturen aan, bedachten andere gerechten en richtten de presentatie anders in. Na verloop van tijd - langer dan verwacht - bleken de kinderen meer groenten en fruit te gaan eten, meldt The Washington Post.

Te dikke Amerikaanse scholieren
In Amerika eten dertig miljoen kinderen dagelijks een schoolmaaltijd. Deze maaltijd źorgt bij veel van hen voor de helft van de calorieën die ze op een dag binnen krijgen. Zijn deze calorieën verpakt in de vorm van junk food, dragen ze bij aan de obesitas epidemie onder schoolgaande kinderen. Volgens een editorial bij de studie heeft bijna een derde van de Amerikaanse scholieren overgewicht of obesitas.

Geef niet te snel op
De studie is gepubliceerd in Journal JAMA Pediatrics. De onderzoekers concluderen dat scholen moeten overwegen om samen te werken met chefkoks.

Het blijkt namelijk dat de presentatie en omgeving van voedsel van invloed zijn op wat er op het bord belandt. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de impulsaankopen als er snoep bij de kassa ligt. Professionele koks kunnen, door hun kennis over recepten en het presenteren van eten, kinderen helpen gezonde keuzes te maken. Bijvoorbeeld door met weinig vet, zout en suiker toch smaakvolle gerechten te bereiden en daarbij gezonde(re) bereidingswijzen te gebruiken. Ook blijkt het te werken om groente en fruit aan het begin van de opscheplijn aan te bieden, in plaats van aan het eind. Dan is de kans groot dat het bord al vol ligt met ander eten en er geen ruimte meer is voor groente en fruit.
Verschillende soorten of anders bereide groenten aanbieden laat kinderen vaker een gezonde keus maken. Wie eet er nu niet liever gewokte broccoli met knoflook en olijfolie of groentensoep dan een bergje sneue sufgekookte groenten? Door lekkerder en aantrekkelijker eten aan te bieden, aten de kinderen hun bord ook beter leeg. Er werd dus minder verspild.

Geduld en volhouden
Om de kinderen daadwerkelijk gezonder te laten eten, moet je als school wel een lange adem hebben.
De scholen dachten dat de inzet van een echte kok in de papieren zou lopen. De inzet van de chefkoks bleek zichzelf echter juist terug te verdienen
Na drie maanden met de vernieuwde schoolmaaltijden was er nog geen verbetering merkbaar. Pas na zeven maanden blootstelling aan de gezonde keuze kozen scholieren daadwerkelijk vaker groente en fruit. Het experiment om kinderen in plaats van chocolademelk gewone melk te laten drinken, mislukte jammerlijk. Dit blijft een uitdaging.

De scholen dachten dat de inzet van een echte kok in de papieren zou lopen. De inzet van de chefkoks bleek zichzelf echter juist terug te verdienen. Door hun kennis van eten en recepten, efficiënt gebruik van voedsel en voorraadbeheer brachten ze hun geld meer dan op. De scholen bespaarden zelfs geld.

Michelle Obama
De regering Obama en met name first lady Michelle Obama zet zich inmiddels vijf jaar in om kinderobesitas onder de aandacht te brengen en kinderen gezond op te laten groeien. Haar campagne voor gezondere schoolmaaltijden, die deel uitmaakt van dit programma, riep oorspronkelijk veel weerstand op. Met deze resultaten kan Michelle Obama laten zien dat de aanhouder wint.

Fotocredits: ‘20120907-FNS-LSC-0358’, U.S. Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken