Het aandeel mensen dat zelfzorgmedicijnen gebruikt, ligt bij hoogopgeleiden hoger dan bij laagopgeleiden: ongeveer 40 procent bij mensen met een diploma hoger onderwijs, tegenover 30 procent bij mensen met alleen basisonderwijs. Hoogopgeleiden gebruiken vooral meer homeopathische middelen en vitamines en mineralen.
Bij de voorgeschreven medicijnen is het beeld juist andersom en ligt het gebruik hoger bij de lager opgeleide mensen. Hier speelt mee dat hoger opgeleiden gemiddeld gezonder zijn dan lager opgeleide mensen. Bij deze vergelijking is rekening gehouden met verschillen in leeftijdsopbouw tussen deze bevolkingsgroepen.
Vrouwen blijken meer aan zelfmedicatie te doen dan mannen:
Het medicijngebruik is hoger onder vrouwen dan onder mannen. Dat geldt vooral voor medicijnen die niet op recept zijn. Bijna 40 procent van de vrouwen gebruikte in 2010 niet-voorgeschreven medicijnen tegenover 29 procent van de mannen. Mannen gebruiken vooral pijn- en koortswerende middelen en medicijnen tegen verkoudheid, die niet op recept zijn. Bij vrouwen gaat het meer om vitamines en mineralen, homeopathische middelen en zelfzorgmedicijnen tegen reuma en gewrichtspijn.
Opvallend is dat jonge mensen, die in de regel als gezonder mogen gelden, meer medicijnen op eigen initiatief nemen dan ouderen die nu juist meer klachten hebben:
Oudere mensen hebben vaker gezondheidsklachten en aandoeningen dan jongeren. Het gebruik van zelfzorgmedicijnen neemt echter niet toe met de leeftijd. De grootste gebruikers zijn jonge kinderen tot 4 jaar en dertigers, met aandelen van ongeveer 40 procent. Bij de jonge kinderen gaat het vooral om medicijnen tegen hoest, verkoudheid en griep en om vitamines en mineralen en homeopathische middelen. Dertigers gebruiken meer pijn- en koortswerende middelen.
Het CBS onthoudt zich van interpretatie van deze gegevens. Nader onderzoek naar koopmotieven zou moeten uitmaken of bijv. reclame-inspanningen zorgen voor een hoger medicijngebruik onder jongeren en vrouwen, cq. onder de kinderen van vrouwen met kinderen.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, Voorlichtings Bureau voor Brood. Jarenlang volkoren brood gegeten, meergranen brood en me altijd een beetje schuldig gevoeld als ik in het weekend zat te genieten van een lekker (wit) stokbrood met Brie of Camembert of blue en onze eigen rode wijn erbij. Maar volkoren stokbrood? Cardboard met kaas?. Vezels van groente graag. Trouwens een interessante observatie van jou: Self medicatie door beter eten. “Let Food be thy Medicine.” Toen de Michigan tart cherry growers mensen met arthritis en gout aanraadden om tart cherries te eten of juice te drinken, dreigde de FDA met legal action. Alles wat aangemerkt kan of mag worden als genezend of gezondheids bevorderend moet als drug worden geclassificeerd en vervolgens de lange kostbare lijdensweg van wetenschappelijk onderzoek ondergaan. Never mind dat er al een extensive body van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bestaat in de annalen van de verschillende Journals of Clinical Nutrition, Internal Medicine. Dat er op PubMed legio onderzoeken gepubliceerd zijn. Daarom ook bijna initial, nogal heftige reaktie op het commentaar van Pollemans. Self medicatie mag niet maar de medische wetenschap mag alles met ons doen. Mijn grote idool uit mij studie tijd Ivan Illich Maakte in 1979 de opmerking dat “...During the past twenty years, while the price index in the United States has risen by about 74 per cent, the cost of medical care has escalated by 330 per cent....” (http://www.pnc.com.au/~cafmr/online/medical/drug1a.html ) En dan mogen we niet aan self medicatie doen???
James , dank voor je uitleg .
Dacht opeens aan de slogan van een tijdje terug ,,Brood daar zit wat in " Wat er in dan zoal in zit is hier o.a. te lezen http://www.brood.net/default.asp Men denkt er daar logischerwijs anders over..... ze zijn daar niet van de paleo vermoed ik.
ALS je inderdaad sneller dood gaat van brood is zelfmedicatie relevant en dus ook on -topic , toch ?
Nou hier is dan het antwoord aan de heren in nood : Hoe meer brood, hoe sneller dood. It's no good.!. Kort en krachtig, wat?
Spelt is ook een triticum, een oudere vorm van tarwe. Weliswaar minder schadelijk, maar desalniettemin. Het grote verschil met de reguliere tarwe zit hem natuurlijk in de eiwitten, de gluten die in tarwe enorm lang zijn en in Spelt juist heel kort. Ik ben echter evenmin als jullie een spelt specialist. Er zit een oude vriend van mij in de buurt van Olst (ov) die al jaren bezig is met spelt veredeling (Herbert van Rossen) maar ik heb al een tijd niks van hem gehoord. Kan wel dood zijn. Waarom ik dit vermeld? Ik ben er niet zo zeker van of ik spelt wel veredeld zou willen zien. Tarwe is veredeld into een gevaarlijk goedje en ik neem aan dat de meesten wel weten wat ik bedoel als ik zeg WGA (wheat germ agglutinin). Zou me niks verbazen als we over niet al te lange tijd ontdekken dat de meeste van onze ”welvaarts ziekten” gerelateerd zijn aan de consumptie van tarwe. De kortere gluten in spelt zijn blijkbaar minder bezwaarlijk. Je kunt er ook snel brood mee bakken zonder kneden of rijzen en zonder gist. Allemaal te vinden op de verschillende spelt sites.
http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Spelt138.html
Interessante site vooral ook i.v.m. de informatie over alom vertegenwoordigdheid van tarwe.
En natuurlijk onze bekende en 'vertrouwde ' Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spelt
Maar ik blijf erbij: hoe minder hoe beter. Hey, per slot van rekening ben ik een neo-paleo. Ja Dick off-topic, maar de vraag werd hier gesteld.
Goede morgen, James !
Zelf lang getwijfeld maar met een open vizier is misschien toch beter.
Kan je zo beter volgen, maar blijf kritisch met deels heel andere uitgangspunten.
En gelukkig mag dat.
Folkert (en Hans Z.) ik heb momenteel erg weinig tijd maar ik beloof je een uitvoerig antwoord met referenties.
Prachtig je volkoren spelt brood, maar voor de gezondheid hoef je het niet te doen. Spelt bloem bezit -in tegenstelling tot gewone tarwe- alle voedings bestanddelen en mineralen. De zemelen zijn onverteerbaar en lastig voor je ingewanden. Het oude verhaaltje dat je die nodig hebt voor een gezonde stoelgang, is maar een halve waarheid. Betere een witte boterham afgeladen met sla en en een broccoli dip (met broccoli) De vezels moeten van de planten komen. Liefst rauw vanwege o.a. de enzymen, waarvan we er al te veel dood koken en pasteurizeren.
Okay, de tea break is over en ik moet nog wat chores doen. Winter isn't here yet.