Op Foodlog haalden we onlangs het 3-jaar oude interview met Willem Treep weer boven water. Samen met Drees-Peter van den Bosch brengt hij lokaal naar de supers met hun formule Willem&Drees. Gijs doet het ook.

In België doen de supers het zelf. Ze kopen rechtstreeks lokale producten uit de directe omgeving van hun winkels in. Iedere winkel kan zo komen met z'n eigen selectie en z'n eigen boeren. Dat maakt winkelen weer leuk en anders dan overal.

Supermarktketen Carrefour rolt in België lokale en streekproducten uit in zijn hypermarkten. Het bedrijf gaat daarbij niet over één nacht ijs: al vorig jaar zomer heeft de selectie plaatsgevonden, in samenwerking met de Universiteit van Luik en de provincies. Voor de uitverkoren lokale producenten, vaak kleine familiezaken in een straal van 40 km rondom de betrokken hypermarkt, heeft Carrefour een jaarlijks geaudit charter opgesteld en het aankoop-, leverings-, betaal- en verkoopsysteem volledig aangepast.

Inmiddels zijn in 11 (Waalse) hypermarkten 'lokale product-eilanden' ingericht. Alle lokale producten staan daar bij elkaar, inclusief affiches met foto's van de producenten en verder al hun gegevens, tot telefoonnummer aan toe. Er zijn nu zo'n 2.000 lokale producten te koop, 450-700 per hypermarkt. Met de verdere uitrol naar alle provincies wil Carrefour voorjaar 2014 5.000 lokale producten in de schappen hebben.

Carrefour volgt hiermee in de voetsporen van Delhaize, dat al langer op streekproducten inzet onder het label "Product van bij ons". Per supermarkt verschilt het aanbod van gemiddeld zo'n 40 lokale producten. Delhaize heeft inmiddels 530 lokale producten van zo'n 400 lokale boeren en producenten in het assortiment. Ook deze producten worden rechtstreeks en vooral lokaal geleverd. "Verser kan haast niet", citeert RetailDetail de topman van Delhaize Dirk Van den Berghe. "En het is nog duurzamer ook, zonder daarom duurder te zijn."

Fotocredits: 'Produits locaux', uitsnede, RetailDetail

-- POLL --


Vind je dat de Nederlandse supers voldoende doen aan lokale producten?

Dit artikel afdrukken