In België doen de supers het zelf. Ze kopen rechtstreeks lokale producten uit de directe omgeving van hun winkels in. Iedere winkel kan zo komen met z'n eigen selectie en z'n eigen boeren. Dat maakt winkelen weer leuk en anders dan overal.
Supermarktketen Carrefour rolt in België lokale en streekproducten uit in zijn hypermarkten. Het bedrijf gaat daarbij niet over één nacht ijs: al vorig jaar zomer heeft de selectie plaatsgevonden, in samenwerking met de Universiteit van Luik en de provincies. Voor de uitverkoren lokale producenten, vaak kleine familiezaken in een straal van 40 km rondom de betrokken hypermarkt, heeft Carrefour een jaarlijks geaudit charter opgesteld en het aankoop-, leverings-, betaal- en verkoopsysteem volledig aangepast.
Inmiddels zijn in 11 (Waalse) hypermarkten 'lokale product-eilanden' ingericht. Alle lokale producten staan daar bij elkaar, inclusief affiches met foto's van de producenten en verder al hun gegevens, tot telefoonnummer aan toe. Er zijn nu zo'n 2.000 lokale producten te koop, 450-700 per hypermarkt. Met de verdere uitrol naar alle provincies wil Carrefour voorjaar 2014 5.000 lokale producten in de schappen hebben.
Carrefour volgt hiermee in de voetsporen van Delhaize, dat al langer op streekproducten inzet onder het label "Product van bij ons". Per supermarkt verschilt het aanbod van gemiddeld zo'n 40 lokale producten. Delhaize heeft inmiddels 530 lokale producten van zo'n 400 lokale boeren en producenten in het assortiment. Ook deze producten worden rechtstreeks en vooral lokaal geleverd. "Verser kan haast niet", citeert RetailDetail de topman van Delhaize Dirk Van den Berghe. "En het is nog duurzamer ook, zonder daarom duurder te zijn."
Fotocredits: 'Produits locaux', uitsnede, RetailDetail
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wel opmerkelijk in dit verband: een vorige maand gepubliceerd WUR-onderzoek toonde aan dat consumenten in de Randstad biologisch belangrijk vinden, maar het hoeft niet uit de eigen regio te komen. Op het platteland is het precies andersom: biologisch hoeft niet, maar het moet wel uit de eigen streek komen. Ook iets voor supermarkten denk ik om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van niche-aanbod in de schappen.
Werken via DC van de retailer is in onze ervaring het meest optimaal; volle wagens, minder administratie en de winkelvloer wordt minder belast.
Een aantal grossiers/retailers weten sterk in te spelen op de kansen van lokale producten; de DC structuur is hierbij van grote invloed. Wij merken hier grote verschillen in de markt.
Grossiers met regionale DC's, kunnen/willen overweg met regionale productstromen. Een dagje meekijken op een DC van Carrefour door de redactie? Ik ga mee.
Hoi Willem, de verkooppunten van PUUR LIMBURG vind je op hun website.
Een filmpje van tijdens de opstart legt het uit: hier te bekijken. Verse waren gaan vooral richting restaurants e.d.
Wat betreft de Carrefour. Eigenlijk past hun inbreng binnen een heel ambitieus - noem het gerust indrukwekkend - plan van minister Carlo Di Antonio. Tot het opzetten van experimenteerhallen om melkboeren te leren kazen.
Maar dat maakt Willem niet wijzer. Ik hoor er eens achter bij WERVEL.
@josien we hebben nu twee vormen van logistiek. 1 is rechtstreeks naar de winkel en 2 is via het distributiecentrum van de klant. Onze voorkeur gaat uit naar via het dc, want we zien dat de kosten per stop en de operationele druk van rechtstreekse leveringen te hoog zijn om competitief mee te komen.
Dat hadden we overigens niet bedacht toen we aan Willem&Drees; begonnen. Maar de efficiëntie van de grote stromen is zo groot dat het voordeel om bijvoorbeeld appels uit regio Rotterdam eerst naar ons dc in Cothen en dan via dc van klant naar winkel in Rotterdam te brengen groter is dan rechtstreekse distributie.
Ook zijn we er achter gekomen dat meeliften op bestaande stromen beter voor het milieu is, we verwachten dat wanneer lokaal groter en groter wordt de stromen vanzelf decentraler worden. Vreemd genoeg lijkt de goedkoopste logistieke oplossing nog steeds de meest milieuvriendelijke te zijn.
@steven dank je voor de presentaties. Alleen weet ik het nu nog niet helemaal.
Het lijkt erop dat PUUR LIMBURG een kast met droge kruidenierswaren plaatst in tenminste 1 Delhaize.
Bij Carrefour wordt de problematiek van de logistiek benoemd, maar ik zie nog niet hoe ze het hebben opgelost. Ben erg benieuwd.