Tijdens het 'Gala van het Kookboek' op 16 januari a.s. krijgt Carlo Petrini, mede-oprichter en Internationaal President van de wereldwijde Slow Food-beweging, de Johannes van Damprijs uitgereikt. Deze prijs, genoemd naar de in 2013 overleden Amsterdamse culipaus, is in 2012 ingesteld door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt toegekend aan auteurs die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Eerdere winnaars waren kookboekschrijfster Claudia Roden en culinair wetenschapper Harold McGee.

Slow Food schrijft in het persbericht:
De jury, voorgezeten door prof. Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, prijst Petrini voor het aanwakkeren van de belangstelling voor lokale producten en gerechten. Een hele generatie koks, culinair journalisten en gastronomen is beïnvloed door de inzichten en ideeën van Petrini. Ook voor jongeren, verenigd in het Youth Food Movement, is Petrini een belangrijke inspiratiebron.

Petrini heeft volgens de jury met zijn publicaties een wezenlijke bijdrage geleverd aan de wereldwijde voedselcultuur. Ter gelegenheid van de toekenning van de prijs verschijnt bij Uitgeverij Fontaine een speciale, nieuwe editie van Petrini’s Slow Food. Over het belang van smaak (oorspronkelijk verschenen in 2001).

Petrini was in 1989 een van de mede-oprichters van de Slow Food-beweging. In een kwart eeuw is die gegroeid van een Italiaanse culinaire protestbeweging tegen smaakvervlakking tot een mondiale beweging van consumenten en producenten die zich sterk maken voor een diverser en gezonder voedselsysteem. Slow Food levert daaraan een unieke bijdrage met de Ark van de Smaak, een dagelijks groeiende verzameling van bedreigde, bijna vergeten groente- en fruitvariëteiten, dierenrassen en –soorten, vangst-, fok- en teeltmethoden, halffabrikaten en eindproducten.


Fotocredits: Carlo Petrini, Heinrich-Böll-Stiftung, Stephan Roehl
Dit artikel afdrukken