Op 17 november ontvangt topkok Yotam Ottolenghi de Johannes van Damprijs 2016, een internationale oeuvreprijs. De prijs wordt toegekend door Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam "aan een persoon die veel heeft gedaan aan de verspreiding van kennis van de gastronomische cultuur", aldus MissetHoreca. De Israëlisch-Britse Ottolenghi heeft verschillende kookboeken op zijn naam staan, waaronder het baanbrekende Plenty uit 2010, waarin alles om groenten draait en het net verschenen Sweet. Ottolenghi werd met Plenty "de verpersoonlijking van het verstandig omgaan met vlees, exponent en aanvoerder van een trend die een verschuiving markeert in de consumptie," schrijft Onno Kleyn in de Volkskrant. Ook Sweet is trendsettend: "We moeten weer ons gezond verstand gebruiken, op basis van kennis. Tuurlijk, er zijn enorm veel producten die suiker bevatten zonder dat je het in de gaten hebt: sappen, sauzen, ontbijtgranen. Maar moet je door dit wangebruik maar stoppen met suiker? Dat is toch zonde! Zelf bakken en daarna het resultaat presenteren heeft iets ceremonieels, het is een viering, en al duizenden jaren onderdeel van onze cultuur."
de Volkskrant - Yotam Ottolenghi, winnaar van de Johannes van Damprijs: bestrijd ongezond eten net als roken - Koken & Eten - Voor nieuws, achtergronden en columns
  • Deel
Druk af