Calorievermelding op wijn 'onzin'
De afgelopen weken lieten diverse drankenproducenten al weten dat zij calorieën zouden gaan vermelden op hun etiketten.
Bijna niemand weet dat in een glas rode wijn meer calorieën zitten dan in een donutGuinness was de eerste en gaat de caloriewaarde op het etiket zetten. Heineken, Carlsberg en Diageo volgden. Maar nu een mogelijk verplichte invoering dichterbij komt, blijken de Europese wijnmakers zich te weer te stellen. Wijnboeren in heel Europa vinden de verplichte vermelding 'onzin', schrijft De Morgen. Ze denken namelijk dat de vermelding van het aantal calorieën helemaal niets gaat helpen. De krant citeert Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde: "Wijndrinkers letten alleen op de smaak."
De wijnboeren vrezen de hoeveelheid extra werk en kosten die ze moeten maken om per cuvée het exacte caloriegehalte te moeten bepalen. Voor een vermelding waar de meeste mensen toch al weinig mee blijken te kunnen. En die bovendien, met het rijpen van de wijn, in de loop der jaren ook nog eens verandert.
Fotocredits: 'Saint-Emilion', Julien Menichini
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het Europees Parlement stemde vandaag in met het voorstel, melden diverse media waaronder De Morgen.
Het argument van de voor veel mensen onbekende, dikmakende, caloriewaarde wint het van de administratieve overlast voor de wijnboeren. De Europese Commissie moet de wetgeving in gang gaan zetten zodat tegen 2016 de calorievermelding een feit is.
Grote (bulk)producenten profiteren van extra regelgeving omdat ze een kostenvoordeel hebben t.o.v. kleine producenten; die kunnen de extra kosten over minder eenheden product omslaan.
Eens met Joep, die vrij vertaalt, zegt dat vermelding van calorieën valse zekerheid geeft. Het zegt niets over de andere ingrediënten en processtoffen. Gefermenteerde kristalsuiker levert evenveel calorieën als eenzelfde hoeveelheid van nature in de druif aanwezige suikers.
Wel is het zo dat je uit het aantal calorieën het suikergehalte kunt afleiden. In de voedingsmiddelentabel krijgt de rode wijn bijna 20 kcal meer toebedeeld dan de droge witte. Dan moet het om zoete rode wijn gaan.
Anja #5,
Calorieën is geen ingrediënt. Ik kijk nooit naar calorieën; wel naar koolhydraten en in welke vorm (suikers, vetten). Als je gevarieerd eet, en voldoende beweegt, dan is er niets aan de hand. Op de belangrijkste alledaagse producten staan niet eens calorieën vermeld (groentes, vlees, vis) dus waarom wel op wijn?
"Met wijn wordt veel gerommeld". De etiketten doen voorkomen alsof er alleen wat sulfiet aan toegevoegd is. De uitdaging is echter om goedkope wijnen op duurdere te laten lijken. Dat gaat niet vanzelf. zie o.a. Cola in de wijn of Supermarktwijn.
Veel wijnen met een eikenhouten smaak zijn gewoon in kunststof vaten gemaakt.
Daarom wil ik weten wat ik koop.
Niet iedereen zal naar een voedingsmiddelentabel grijpen Joep, de meeste(of veel) mensen willen een artikel omdraaien om de achterkant te lezen om te zien hoeveel erin zit, je moet die tabellen ook maar net weten te vinden of weten dat ze op internet bestaan. Oh ja, er zijn tegenwoordig vast apps voor je mobieltje om dat op te zoeken, maar niet iedereen heeft een mobieltje. Nu drink ik geen wijn, maar heb geen mobiel en ik zou het voor mezelf meteen op het artikel willen lezen als mij dat zou interesseren. Kcal's interesseren mij niet, ik let meer op de ingrediënten, maar toch, als ik het zou willen weten........Dit zou een landelijke poll moeten zijn of er bij het publiek interesse voor zou zijn.
#4 Joep, Van alle voedingsmiddelen zijn de Kcal in tabellen op te zoeken.
Kun je ook uitleggen waarom je er tegen bent? Waarom zou het veel onrust veroorzaken als er naast druiven ook aangegeven staat wat er nog meer in wijn zit? Kun je dat toelichten?