Dat blijkt uit een studie door wetenschappers van de University of Illinois.

Vetter en zouter
De studie toont aan dat buiten de deur eten in meerdere opzichten ongezonder is dan thuis eten. Het maakt niet uit of je naar een ‘gewoon’ restaurant of een fastfoodketen gaat. In beide gevallen krijg je meer zout en cholesterol binnen dan je zelfgemaakte maaltijd zou bevatten. "Feitelijk loop je in een gewoon restaurant zelfs nog meer risico te veel te eten dan in een fastfood restaurant", zegt hoofdonderzoeker Ruopeng An op MNT.

Restaurantmaaltijden scoorden nog slechter dan fastfoodmaaltijden op het gebied van zout én cholesterol
Fastfoodeten ongezonder dan thuis, restauranteten gezonder
Restaurantmaaltijden scoorden nog slechter dan fastfoodmaaltijden op het gebied van zout én cholesterol. Aan extra vetten krijgen eters in beide soorten restaurants meer binnen dan wanneer ze thuis zouden eten. Fastfoodeten bevat dan weer meer verzadigde vetten en suikers, en beduidend minder voedingsstoffen zoals vitamines A, D en C, vezels en magnesium. Restauranteten scoort juist beter dan thuis bereid eten aan voedingsstoffen als vitamines en sporenelementen, kalium en omega-3 vetzuren. In alle gevallen blijken mensen die buiten de deur eten bijna 200 calorieën meer binnen te krijgen dan met een thuisbereide maaltijd.

Verrassend: thuisbezorgd scoort beter
Een verrassende bevinding was dat mensen die hun eten thuis lieten bezorgen vanuit een normaal restaurant (dus geen fastfood), uiteindelijk gezonder aten dan dan wanneer ze uit zouden zijn gegaan. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat uit gaan eten een sociaal evenement is", zegt An. "Je besteedt meer tijd aan het eten. En wanneer het eten thuisbezorgd wordt, zal het waarschijnlijk met gezonder eten dat al in huis is gecombineerd worden."

Advies voor degenen die gezond en niet te veel willen eten: maak het zelf thuis en mijd buiten de deur eten
30% fastfood eters, 20-25% restaurantbezoekers
Voor de studie analyseerden An en zijn team data uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) van 2003-2010. Daarin waren de gegevens van ruim 18.000 volwassen Amerikanen beschikbaar over wat en hoe ze de voorafgaande 24 uur gegeten hadden. Ongeveer een derde bleek in die periode in een fastfood restaurant gegeten, een vijfde tot een kwart in een normaal restaurant.

Eet thuis
Het onderzoek concludeert dat beleid en interventies om de Amerikaan gezonder te laten eten, ook buiten de deur, zich niet tot fastfood restaurants moet beperken. An gaat nog een stap verder: "Mijn advies voor degenen die gezond en niet te veel willen eten, is dat het gezonder is je eigen eten klaar te maken, en buiten de deur eten zoveel mogelijk te vermijden", besluit hij in MNT.

Fotocredits: ‘Rabbit at Troquet’, Dale Cruse
Dit artikel afdrukken