In de Ondertussen van woensdag 8 april vallen mij deze berichten op:

- ondanks maanden of jaren van planning besluiten veel stelletjes de ‘mooiste dag van hun leven’ toch uit te stellen (NRC). Helemaal verboden zijn bruiloften niet, mits er minder dan dertig gasten aanwezig zijn. Een selectie maken binnen de familie is geen leuke voorbereiding op de grote dag. Zeker voor Nederlanders met een migratieafkomst is het geen optie om een deel van de familiekring uit te sluiten. Voorheen was regen misschien de grootste afknapper voor een bruiloft - denk aan een mislukt kapsel en uitgelopen make-up - maar dat beeld is nu bijgesteld. De bruid en bruidegom van een afstandje feliciteren met een knikje is nog minder romantisch dan een oer-Hollandse regenbui.

- wat is jouw favoriete dansnummer? Juist in deze tijden gooien we en masse de voetjes van de vloer. Lekker dansen met de hele familie, gewoon in de huiskamer. Hier beschreven we al ‘dat dansen de fysieke- en mentale gezondheid (van kinderen) een boost geeft’. Jody Wager zegt het zo op CNN: "Dansen is meer dan alleen bewegen, het is beweging die verbonden is met zelfexpressie en met onze gevoelens. Wanneer we dansen maken we endorfine aan, waardoor we vrolijker worden." In de huiskamer zijn er geen regels, er is geen goed of fout. Volg de ritme van de muziek, je gevoel en maak plezier - dat is waar het bij dansen om draait.

- het aantal auto's op de weg is historisch laag. Sinds het instellen van de beperkende overheidsmaatregelen en het advies om vanuit huis te werken, zijn de Nederlandse snelwegen zelfs helemaal filevrij (NOS). Het aantal auto's op de wegen is bijna gehalveerd, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De spits is rustiger dan ooit. Mensen houden zich aan de coronamaatregelen en werken netjes vanuit huis. Dagjes uit worden opgeschort tot in ieder geval na 28 april (en mogelijk verder). Ondanks het mooie weer blijven we zoveel mogelijk binnen. De laatste file door verkeersdrukte was op 13 maart. Dat was ook de dag dat de scholen voor het laatst open waren.

In veel sectoren is het werk stilgevallen. Onder meer podiumbouwers, taxichauffeurs en horecapersoneel willen dolgraag aan de slag. Bijvoorbeeld bij het oogsten van het ‘witte goud’, asperges, daar wordt volop hulp bij aangeboden (AD).
Heilige koeien? In midden-Europa zijn resten van rundvee gevonden op meerdere graflocaties (NRC). Uit onderzoek van de Christian-Albrechts-Universität in Kiel blijkt dat de koeien geofferd werden en begraven naast de dode, als gift op weg naar het hiernamaals.
Tijdens het ploegen realiseerde akkerbouwer Guus Loman wat een luxe het is dat hij niet binnen hoeft te werken zoals de rest van Nederland. “Eigenlijk", zo zegt hij zelf, "kun je nu maar het beste boer zijn” (Boerderij).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!

Dit artikel afdrukken