De Nederlandse winkelprijzen voor voedsel lagen vorig jaar 2% onder het EU-gemiddelde, meldt het CBS vandaag op basis van cijfers van Eurostat.

In Nederland zijn vooral graanproducten (-10%) en zuivel (-7%) veel goedkoper dan in veel andere Europese landen. Aan vlees (+11%), tabak (+9%) en alcohol (+4%) zijn Nederlanders juist meer kwijt dan veel andere Europeanen.

In de landen om ons heen zijn consumenten duurder uit. Zo betalen Duitsers 3% meer voor hun voedingsmiddelen, Belgen 8%, Fransen 9% en Britten 11%. In het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken over het algemeen nog een stuk goedkoper dan in West-Europa. Polen is het goedkoopste EU-land voor voedingsmiddelen; de prijzen liggen daar zo'n 37% onder het EU-gemiddelde.

Denemarken is het duurste EU-land met voedselprijzen die zo'n 45% boven het EU-gemiddelde liggen. Ook in de andere Scandinavische landen is eten en drinken duur. In Noorwegen, dat niet tot de EU behoort, liggen de prijzen 59% boven het gemiddelde. In het evenmin tot de EU behorende Zwitserland zelfs 73%.

voedselprijzen eu

Dit artikel afdrukken