In Nederland zijn vooral graanproducten (-10%) en zuivel (-7%) veel goedkoper dan in veel andere Europese landen. Aan vlees (+11%), tabak (+9%) en alcohol (+4%) zijn Nederlanders juist meer kwijt dan veel andere Europeanen.
In de landen om ons heen zijn consumenten duurder uit. Zo betalen Duitsers 3% meer voor hun voedingsmiddelen, Belgen 8%, Fransen 9% en Britten 11%. In het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken over het algemeen nog een stuk goedkoper dan in West-Europa. Polen is het goedkoopste EU-land voor voedingsmiddelen; de prijzen liggen daar zo'n 37% onder het EU-gemiddelde.
Denemarken is het duurste EU-land met voedselprijzen die zo'n 45% boven het EU-gemiddelde liggen. Ook in de andere Scandinavische landen is eten en drinken duur. In Noorwegen, dat niet tot de EU behoort, liggen de prijzen 59% boven het gemiddelde. In het evenmin tot de EU behorende Zwitserland zelfs 73%.

Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vergelijken met andere landen kan ik niet, maar als ik het Nederlandse supermarktbrood zie, dan kan ik me goed voorstellen dat er in andere landen meer voor brood betaald wordt.
Eigenlijk is het om te huilen om te zien wat er als 'brood' verkocht wordt.
Dit soort vergelijkingen blijft moeilijk. ‘Laag’ of ‘hoog’ zegt me niet veel. Altijd afzetten tegen de inkomsten lijkt me een eerste vereiste. Dan is de Deen mogelijk nog beter af dan de Pool.