Tot die conclusie komt de Britse Heart Foundation (BHF), die samen met Diabetes UK en supermarkt Tesco een enquête hield naar de kennis van Britten over calorieën. Uit de resultaten bleek dat 65% van de respondenten niet wist dat een gemiddelde man 2.500 calorieën per dag nodig heeft (en niet meer), en 63% niet wist dat dat voor een vrouw 2.000 calorieën is.

Vooral oudere mensen scoorden laag: van de boven de 55-jarigen wist maar 1 op de vier de juiste benodigde calorieën te noemen.

Caloriegehalte dagelijkse voedingsmiddelen onderschat
Behalve van dit gebrek aan algemene kennis, was er ook sprake van gebrek aan kennis over het caloriegehalte van specifieke voedingsmiddelen. 'Het caloriegehalte van een medium latte en een blueberry muffin - samen goed voor 620 calorieën - werd door 40% van de ondervraagden onderschat', schrijft FoodNavigator. Voor een glas halfvolle melk (136 calorieën) of een maaltijd van rijst met kip tikka masala (800 calorieën) maakten de onderschatters respectievelijk 33 en 39% van de respondenten uit.

De Britse Heart Foundation is vooral verontrust door het feit dat dit bijna dagelijkse kost is voor veel mensen. De organisatie zegt dat er meer aandacht moet komen voor het basisprincipe van de energiebalans, ofwel de calorieën die we eten en die we verbranden, teneinde de 62% van de Britse volwassen die met overgewicht kampen te bereiken.

Gezondheidsinitiatieven
De enquête maakt deel uit van een 3-jarig partnership tussen BHF, Diabetes UK en Tesco. De drie organisaties willen 30 miljoen pond bijeen brengen om daarmee een serie gezonde leefstijl-initiatieven te ontwikkelen. Supermarkt Tesco gaat bijvoorbeeld in januari 40.000 mensen een gratis gezondheidscheck aanbieden bij zijn Britse drogisterijvestigingen.

Fotocredits: 'latte-muffin', abnehmen.net
Dit artikel afdrukken