Bijna een kwart van de Britse studenten vindt dat er meer alcoholvrije evenementen moeten komen. Dat blijkt uit een enquête van de National Union of Students (NUS) onder 2.200 studenten. Hoewel 79% van de studenten nog denkt dat dronken worden bij het studentenleven hoort, neemt het aantal studenten dat kiest voor alcoholvrije ontspanning toe. Studenten besteden hun dag liever aan hun studie dan in bed met een kater. Volgens de NUS speelt ook de financiële druk waarmee studenten te maken hebben een rol; hoe sneller en beter ze studeren, hoe minder studieschuld.

“De kosten-van-levensonderhoud-crisis waarmee studenten nu te maken hebben zorgt ervoor dat studenten na het betalen van de rekeningen en boodschappen amper geld overhouden voor een avondje uit of een drankje,” zegt Eva Crossan van de NUS in The Independent.

Universiteiten denken dat de dalende belangstelling voor alcohol ook te maken heeft met een groeiende gezondheidsbewustwording. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat overmatig alcoholgebruik in 2016 3 miljoen mensen het leven kostte. Dat komt overeen met ruim 7% van het aantal voortijdige overlijdens en ruim 5% van alle overlijdens wereldwijd. Een op de 5 Britse studenten zet het uit gezondheidsoverwegingen niet meer zo maar op een zuipen.
Dit artikel afdrukken