De Britse Food Standards Agency (FSI) strijdt actief tegen het grote aantal besmettingen met Campylobacter op kippenvlees. Sinds februari 2014 voert de organisatie een campagne met het doel die ziekmakende bacterie terug te dringen.
Uit de derde kwartaalrapportage van de FSA blijkt dat nog bijna driekwart van het kippenvlees in de supermarkt besmet is. Dat schrijft de Daily Mail.

Aantasting zenuwstelsel
Campylobacter veroorzaakt voedselinfecties. Besmetting kan leiden tot maag- en darmklachten en griep. In uitzonderingsgevallen kan de bacterie het zenuwstelsel aantasten. In Groot-Brittannië gaat het om zo'n 280.000 gevallen per jaar.

Besmettingsaantallen nemen niet af
Geen enkele Britse supermarkt haalde de doelstelling voor het verminderen van de besmettingen. Wel ziet de FSA een daling in het aantal vleesproducten met de hoogste graad van besmetting (vastgesteld op een kiemgetal van meer dan 1.000 bacteriekiemen per gram). Opmerkelijk is dat 7% van de geteste verpakkingen van kipproducten zelfs aan de buitenkant Campylobacter bevatten.

Een recent rapport van de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA waarschuwt ook nog eens voor de toenemende antibioticaresistentie van de Campylobacterbacterie. Voorkomen van besmetting is daarom beter dan genezen.

Een paar klassieke regels helpen je om niet besmet te raken. Was je handen voor en tijdens het koken - maar was de kip niet. Zorg ervoor dat het rauwe vlees niet in aanraking komt met ander voedsel. En natuurlijk: bak het vlees door en door gaar.

Fotocredits: 'Raw chicken wings', ProjectManhattan via Wikimedia
Dit artikel afdrukken