Kunnen we zonder landbouwgif? Dat is een heldere en duidelijke vraagEufemisme
Nefyto spreekt van 'gewasbeschermingsmiddelen'. Het publiek heeft echter geleerd dat er gif gebruikt wordt en weet dat er doodshoofden op die middelen worden afgebeeld. Het woord komt dus over als een eufemisme dat wantrouwen oproept. De dialoog begint dus al onder een moeizaam gesternte. Volgens een recent verschenen onderzoek kan een bedrijf immers maar beter communiceren in termen van de schuld die het wordt aangerekend. Vanuit die erkenning kan weer vertrouwen worden opgebouwd.
Foodlog doet alvast een voorzet voor de vraag van waaruit de dialoog zou kunnen worden opgezet: kunnen we zonder landbouwgif? Dat is een heldere en duidelijke vraag. Eventueel kan het woordje 'wanneer' nog aan het begin van de vraag worden toegevoegd.
'Met alle waarborgen omkleed'
Nefyto schrijft op zijn website het volgende: Vanwege de aanhoudende maatschappelijke onrust over (de toelating van) gewasbeschermingsmiddelen op vele fronten is een bredere dialoog nodig over plantgezondheid en de plaats die gewasbescherming inneemt. Dat is de strekking van een brief die Nefyto gisteren aan Staatssecretaris Dijksma van Economische zaken heeft gestuurd.
Nefyto en de aangesloten bedrijven maken zich zorgen over de maatschappelijke en politieke onrust over gewasbescherming. Daarnaast zijn zij bezorgd over het gebrek aan vertrouwen dat wordt geuit. Niet alleen in de richting van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie maar ook tot de instanties die ertoe zijn aangewezen om – met alle waarborgen omkleed – gewasbeschermingsmiddelen te toetsen aan de meest strenge toelatingseisen.
'Grote tegenstellingen'
Terwijl de investeringen groeien die de industrie moet doen om gewasbeschermingsmiddelen (inclusief “groene” gewasbeschermingsmiddelen) te ontwikkelen en tot de markt toegelaten te krijgen groeien, lijkt het vertrouwen van veel partijen in Nederland in de uitkomsten en in de toetsing daarvan door de bevoegde instanties juist ernstig te dalen.
Bovendien ziet Nefyto grote tegenstellingen in de wensen van telers en de agrofoodketen om over gewasbeschermingsmiddelen te kunnen blijven beschikken én de door sommige maatschappelijke organisaties gewenste uitbanning daarvan.
'Ambitieuze agenda's
Op alle denkbare aspecten is de gewasbeschermingsmiddelenindustrie in dialoog en betrokken bij projecten - samen met partners uit het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties – om gewasbescherming en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verduurzamen. In diverse verbanden zijn ambitieuze agenda’s geformuleerd, of het nu gaat om veilig voedsel, de gezondheid van mensen, de bescherming van water of biodiversiteit. Deze inspanningen leiden tot goede resultaten, en samen met genoemde partijen wordt gewerkt aan verdere verbetering.
Nefyto acht een bredere dialoog nodig over plantgezondheid en de plaats die gewasbescherming inneemt in de maatschappij, bij de productie van voedsel en groen en bij de bescherming van natuur en biodiversiteit. Nefyto heeft Staatssecretaris Dijksma gevraagd om een gesprek om na te gaan hoe zo’n bredere dialoog over gewasbescherming vorm zou kunnen krijgen en welke rol de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, de overheid en andere partijen zoals maatschappelijke organisaties daar in kunnen spelen.
Fotocredits: Pas op, gevaar CGP Grey
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#159, Snap ik, Peter. Laat ik het zo zeggen dat ik ze liever niet in een regie rol zie. De omwenteling die noodzakelijk is zal de industrie zeker in problemen brengen en ik begrijp dat Nefyto dat probeert te verhinderen.
Henk, Nefyto is een belangenbehartiger, geen NGO, en het is volledig normaal dat ze de winst- en verliesrekening van haar deelnemers voor ogen houdt. Daar hoef je je niet sceptisch over te voelen.
#157 Een brede maatschappelijke discussie over pesticiden is inderdaad een goede zaak, maar ik ben ook sceptisch over de bedoelingen van Nefyto. Het komt er op neer dat Nefyto graag business as usual wil bereiken, terwijl zich ondertussen een door pesticiden veroorzaakte natuurramp voltrekt. Als niet wordt onderkend dat de moderne bestrijdingsmiddelen het ecosysteem grote schade toebrengen, en een andere aanpak van de plaagbestrijding dringend noodzakelijk is geworden, zijn discussies zinloos.
Deze draad is oud, maar toch actueel. In #140 zei ik dat Nefyto me heeft benaderd om de openende sessie te leiden in het kader van de Brede Maatschappelijke Discussie over landbouwgif.
Mogelijk omdat ik me nogal standvastig opstelde over de doelen van en voorwaarden die aan zo'n sessie gesteld moeten worden, zijn we niet tot een akkoord gekomen. Wel ben ik uitgenodigd om aan de sessie die op 14 april in het Vondelpark zal plaatsvinden deel te nemen. Ik heb besloten af te zien van deelname in het licht van mijn ervaringen.
Het gaat vast heel goed met de brede dialoog, ikzelf hoor d'r niet zo veel over. Over breedte gesproken, ik zag onlangs wat cijfers (in concept en vertrouwelijk) over wat er zoal in de diepte van ons land, in het diepere grondwater zit aan bestrijdingsmiddelen. Ik was verrast dat er nare zaken inzaten die al twintig jaar of langer verboden zijn en dat er nare zaken inzitten die technisch gesproken helemaal niet zo diep zouden moeten kunnen voorkomen.
Ik hoop dan ook dat de brede dialoog meer dimensies kent zoals de diepte van het voorkomen van nare zaken alswel over de lengte in jaren van het voorkomen van die nare zaken. Die dimensies zullen zeker de waan van de dag (we motten een paar oogstjes redden EN de wereld voeden EN wat aandeelhouders tevreden houden) overschaduwen. Leuk te zien dat de Raad van State gesuggereerd wordt door Nefyto, als laatste toevluchtsoord. Beware of what you wish for.
Het goede nieuws is natuurlijk dat een fors aantal Nefyto leden waaronder Bayer en BASF een biologischer toekomst zien dan het chemischer verleden dat Nefyto blijkens haar persberichten nog steeds lijkt te willen verdedigen.