Er is de afgelopen dagen druk overlegd over nieuwe boereneenheid tussen de vele boerenorganisaties die Nederland inmiddels telt. Na het in 2020 gesneuvelde landbouwcollectief spreken boeren niet meer met 1 stem naar Den Haag. Toch zouden ze dat graag willen om zich te verzetten tegen de vergaande emissiereducties die minister Christianne van der Wal hen wil opleggen via akkoorden die door de provincies met boeren moeten worden gesmeed. De overleggende partijen lijken plannen te willen maken buiten Den Haag om, maar de politiek ook niet confronteren.

In boerenwandelgangen valt te beluisteren dat oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA en sympathisant FvD), gehaat in milieubewuste kringen, zich richt op het maken van beleid met de provincies. De facto kregen die vorige week van minister Van der Wal het concrete stikstofbeleid in de schoenen geschoven waar Den Haag nu al jaren niet meer uitkomt. De provincies zijn boos over deze truc op Den Haag en creëerden zelfs een splijtzwam in de VVD. Bleker ziet daar een kans in.

In dat overleg is het plan van actieorganisatie Agractie om op 22 juni aanstaande in Den Haag op het Malieveld te protesteren gesneuveld.

Voorman Bart Kemp kondigde de actie op 10 juni aan, maar heeft na druk van de andere organisaties besloten zijn plan op te geven. Agractie wilde een grootse aftrap in Den Haag die continue opgevolgd zou worden door blijvende actie "met de focus op Den Haag" en "het glasheldere doel: de Kritische Depositiewaarde (KDW) móét uit de stikstofwet!"

Begin deze week bleek dat Agractie niet alle andere organisaties mee kon krijgen om, zoals Agractie het formuleert, "eendrachtig te vechten voor onze toekomst".

De andere organisaties willen een "positief getoonzette manifestatie op de Veluwe". Agractie legt zich daarbij neer, maar was vanmiddag de eerste om een tipje van de sluier over de locatie naar buiten te brengen. Eerder op de dag werd al bekend dat de actie "in het midden van het land zou zijn". Het wordt de Veluwe, het gebied waar, behalve hobby-achtig, boeren de facto onmogelijk wordt vanwege de strenge eisen die aan stikstofemissies rond Nederlands grootste Natura 2000-gebied worden gesteld door minister Christianne van der Wal. De actie op 22 juni zou worden gevolgd door een actie op 23 juni in Den Haag omdat dan de Tweede Kamer dan debatteert over de stikstofplannen van de minister.

Agractie zegt te hopen dat de alternatieve, niet keiharde maar juist vriendelijke actie het beleid niettemin kan keren door de KDW buiten de stikstofwet te houden. Een kleine distantiëring en voorbehoud door Agractie van de hervonden eenheid zijn alvast hoorbaar.

Waar op de Veluwe de actie van 22 juni precies zal plaatsvinden, is nog steeds onbekend.

Update, 17 juni 11u30
Gisteravond maakte de NOS bekend dat het boerenprotest vermoedelijk in Barneveld zal plaatsvinden. De nieuwszender meldt: Het heeft er alle schijn van dat de grote boerenactie tegen de stikstofmaatregelen volgend week op het terrein van een boer in Barneveld wordt gehouden. Omroep Gelderland heeft van meerdere organisaties gehoord dat de boeren kiezen voor een plek in de Gelderse Vallei, Eerder was al duidelijk dat er te weinig draagvlak is voor een manifestatie in Den Haag.
Naar verwachting wordt de actie van volgende week drie tot vier keer zo groot als het protest van 1 oktober 2019, toen duizenden boeren zich verzamelden op het Malieveld in Den Haag. Er wordt nu rekening gehouden met 20.000 tot 30.000 boeren.


De van de Farmers Defence Force (FDF) naar de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) overgestapte boerenleider Jeroen van Maanen zegt echter dat Stroe de plek van de grote boerenopstand tegen Den Haag wordt. De Gelderlander meldt: Het grote boerenprotest dat staat gepland voor woensdag 22 juni vindt plaats bij een boer in Stroe. Dat zegt organisator Jeroen van Maanen. Hij verwacht dat de actie vele malen - 'misschien wel tien keer' - zo groot wordt als het boerenprotest in oktober 2019 in Den Haag. "De actiebereidheid bij de boeren is echt enorm", zegt Van Maanen, zelf melkveehouder in Zeewolde.

  • Deel
Druk af